Termo-hidroizolatie sapa

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Neufunk
    Incepator
    • 02.iul.2019
    • 4

    Termo-hidroizolatie sapa

    Salut

    Am de turnat o sapa pentru a ridica nivelul cu aproximativ 6 centimetri. Nu pot sa ma ridic mai mult deoarece trebuie sa las 2cm si pentru finisaje (gresie in toata casa). Nu sunt sigur cum trebuie sa fac termoizolatia si hidroizolatia. La momentul actual am, de jos in sus:

    - pamant
    - 3 cm de pietris (pentru a impiedica umeazala sa urce, imi pare ca termenul ingineresc este "ruperea capilaritatii")
    - 5 cm de beton B250 armat cu plasa de Buzau

    Cand a fost facuta casa, hidroizolatia fundatiei nu a fost facuta foarte bine si nu am multa incredere in ea, deci vreau macar sa izolez sapa bine. Din pacate sunt oarecum constrans de spatiu (6cm) si vreau sa iasa rezistenta. Eu ma gandeam sa fac asa:

    - celofan / folie de polietilena peste beton
    - polistiren extrudat de 2
    - sapa mecanizata de 4, armata cu plasa metalica si armare din polipropilena
    - finisaje (gresie in toata casa)

    Am insa cateva intrebari:
    • Exista alte variante mai bune pentru hidroizolatie? Am nevoie de hidroizolatie foarte buna, in special in baie, unde va veni foarte multa apa pe gresie deoarece nu voi avea o "cadita" de dus. Daca exista variante mai bune as pune, macar in baie...
    • Unii spun ca folia ar trebui pusa peste tevi si polistiren? Este adevarat? Polistirenul nu trebuie sa ramana relativ uscat?
    • Este suficient de tare sapa? Imi este frica sa nu crape. Polistirenul de 2 nu se va misca, nu se va roade sub sapa?
    • Cum trebuie fixat polistirenul de celofan / beton? Sta doar din greutate? Trebuie polistiren cu nut&feder?
    • Cat de groasa trebuie sa fie armarea metalica?
    • Am de gand sa merg cu tevile prin sapa. Datorita grosimii reduse, nu pot merge cu tevile peste polistiren (ar fi prea subtire sapa), deci trebuie sa merg cu ele prin polistiren. Eu ma gandeam sa decupez polistirenul. Cum ar trebui fixate tevile astfel incat sa nu creeze probleme? Tevile vor fi trase printr-un tub similar tubului copex pentru electrice. Sunt suficienti 4cm de sapa peste copex astfel incat sa nu crape?
    • Ce variante am pentru banda perimetrala? Vad ca la Dedeman au modelul asta, dar are numai 1,6cm, deci ar trebui sa trec de minim trei ori. Pot pune pe margini "burete de parchet" in loc de banda d-asta perimetrala? Daca da, ce grosime sa aiba?
    • Unde gasesc un polistiren cu densitate mai mare? Vad ca in magazinele "populare" au foarte putine modele... Trebuie polistiren striat?
  • Gemini
    Moderator
    • 06.iun.2006
    • 15056

    #2
    In mesajul dvs. nu exista specificat niciun strat de hidroizolatie. Folia respectiva se poate considera strat de separatie si nu va aduce niciun avantaj sa o montati inainte de polistiren. Daca doriti un strat hidro se poate aplica o hidroizolatie aplicata la rece sau o membrana pe placa de beton existenta. Ar trebui ca hidroizolatia sa urce pe pereti, pana la nivelul superior al sapei. In acest moment este o problema cu umezeala pe placa de beton? Hidroizolatia de care am discutat acum are legatura cu umezeala venita dinspre sol si nu de la baia ce se va amenaja.
    Pentru etansarea fata de apa de la dus, se va hidroizola sub gresie, inainte de a placa peretii caditei.
    Polistirenul extrudat nu se uda, mai ales ca sapa mecanizata nu are apa in exces. Da, se poate aseza folie de polietilena cu rol de strat separator peste polistirenul extrudat. Sapa se poate arma doar cu fulgi de polipropilena. Nu se va fisura daca este realizata corect, iar polistirenul de 2cm nu o afecteaza, va fi o sapa flotanta.
    Daca doriti, puteti lipi polistirenul pe paca de beton. polistirenul recomandat este cel cu margini profilate.
    Se pot pozitiona tevile in polistiren si partial in sapo, depinde de diametrul lor. Utilizati teava PeX in tub de protectie, de 25mm? Se poate decupa polistirenul si diferenta va fi acoperita de sapa, rezista fara probleme.
    Banda perimetrala respectiva este prea inalta pentru ce aveti dvs. nevoie. Are grosime 8mm si inaltime 160mm, ce este peste 6 cm se va taia si arunca.Ar trebui o banda perimetrala de 8-10cm latime cu grosime de 8mm.
    Este suficient de rezistent polistirenul din magazine, striat sau nu, de exemplu cel de la Zentyss.
    Ultima editare de Gemini; 04.iul.2019, 10:09.

    Comentariu

    • Neufunk
      Incepator
      • 02.iul.2019
      • 4

      #3
      Multumesc pentru raspuns,

      In momentul acesta nu este o problema. Nu am observat umezeala. In schimb, am mai avut beton in aceeasi casa, pe care l-am scos si l-am gasit destul de umed. Pe deasupra aveam "burete de parchet" si podea de scandura, care era toate mucegaita. Inainte nu aveam nici apele din jurul casei drenate, nici acel strat de pietris sub beton. Prefer totusi sa adaug o hidroizolatie de data asta, deoarece voi pune gresie in toata casa si nu vreau sa am probleme.

      Intreb din curiozitate: care este diferenta intre hidroizolatia oferita de o folie de polietilena si o membrana bituminoasa ("carton bitumat"), lipita la cald? Se justifica in general inlocuirea foliei de polietilena cu o membrana bituminoasa? Nu cunosc prea multe despre hidroizolatiile aplicate la rece, dar observ ca sunt destul de scumpe in comparatie cu restul alternativelor.

      Spuneti de-asemenea ca "sapa se poate arma doar cu fulgi de polietilena". Nu am mai auzit de asa ceva, si nici nu am gasit prea multe pe internet... Eu ma gandeam sa armez cu "fibre armare din polipropilena" si eventual o plasa metalica. Exista vreo problema daca combin cele doua moduri de armatura? Mi sa mai spus ca ar fi inutil sa armez si cu o plasa metalica, dar as prefera totusi sa o fac pentru a fi sigur ca nu se fisureaza.

      Comentariu

      • Gemini
        Moderator
        • 06.iun.2006
        • 15056

        #4
        Folia de polietilena nu este un strat hidroizolator in sensul hidroizolatiei la constructii. Este doar un strat de separare. Hidroizolatie trebuie sa fie un strat etans, rezistente, care sa nu permita urcarea apei atat pe placa cat si pe laterale, executand racordarile perimetrale.
        Hidroizolatia la rece este maiieftina ca membrana bituminaosa. Se justifica amandoua tipurile daca estecazul la dvs., puteti aprecia mai usor ca noi fiind la fata locului.
        Este o greseala de redactare, este vorba de fulgi de polipropilena, rectific mesajul. Se folosesc foarte mult la sapele pentru incalzire prin pardoseala dar si la betoane, Plasa de armare metalic anu este nevoie pentru cazul dvs., aceasta nu inseamna ca nu puteti utiliza daca doriti, va fi o dubla armare nejustificata tehnic. Nu are de ce sa se fisureze din considerente de trafic, teama este inutila si nu are legatura cu armarea. Se poate fisura din alte cauze.

        Comentariu

        • Neufunk
          Incepator
          • 02.iul.2019
          • 4

          #5
          Am inteles, va multumesc pentru raspunsuri.

          Imi puteti spune niste lucruri concrete la care ar trebui sa ma uit cand se toarna sapa, astfel incat sa nu se fisureze?

          Comentariu

          • Gemini
            Moderator
            • 06.iun.2006
            • 15056

            #6
            Cateva exemple.
            Unul din aspectele importante este temperatura la uscare, o sapa ce se usuca fortat, prea repede, poate sa se fisureze. Deasemenea, aerisirea spatiului se face periodic, pentru indepartarea excesului de umiditate dar evitati curentii de aer ce se pot naste de la toate geamurile deschise. Prevederea rosturilor de dilatare este deasemenea o necesitate, la lungimi maxime de 8m si suprafata de 40m. Pe zona rosturilor se intrerupe armatura suplimentara, daca exista. Nu se va calca pe sapa umeda.

            Comentariu

            • Loredana Ionescu
              Incepator
              • 16.iul.2019
              • 2

              #7
              Hidro-termo izolatie sapa

              Buna ziua, am nevoie de raspunsul unui specialist de pe acest forum( sper ca postez unde trebuie)
              Am studiat ce s-a scris la Termoizolatii si la Hidroizolatii, si pe baza raspunsurilor dvs am intocmit un plan de executie pentru problema mea.

              Avem o casa veche de Pamant Batut, si ne vom apuca de renovarea unor incaperi la interior, mai exact o Incapere( formata practic din 3 sectiuni - doua camere cu un perete comun la care nu vom mai monta usa + o Marchiza pe care o vom inchide), o Bucatarie si un Dormitor, carora le vom face Hidro-Termoizolare Sapa.

              Ele au particularitati diferite privind stratul suport:

              I. prima Incapere : este asezata pe groapa unui fost beci, care a fost astupat, batut pamantul atunci cand s-a construit casa, dar tot s-a lasat ; acolo a si tras un pic de umezeala aprox 50 cm pe pereti. In cele doua incaperi jos este dusumea, care nu prezinta probleme decat intr-un colt, iar pe Marchiza este placa de beton turnata ,care este fisurata pe centru si lasata.
              Suprafata totala: aprox 5 x 5 m2
              Inaltimea tavanului: 2 m


              Solutia de Hidro-Termoizolatie este urmatoarea:
              1. stratul de baza: Pamant
              2. strat rupere capilaritati: Sort Pietris 16-32, grosime de mn 10 cm
              3. Hidroizolatie : Membrana Bituminoasa sau Carton, urcata pe perete pana peste nivelul la care a tras umezeala, si incastrata in tencuiala armata
              4. Termoizolatie : Polistiren Extrudat Nut Feder de 5 cm grosime
              5. Sapa Egalizare : o sapa clasica de 5 cm grosime
              6. sapa armata cu Plasa de otel
              7. Sapa Autonivelanta de 1 cm grosime
              8. Finisaj : Linoleum lipit
              Intrebari:
              *daca stratul suport (pamantul) sub dusumea este compact si solid nu mai turnam sapa; in caz contrar turnam o sapa clasica; pe Marchiza va fi o sapa armata cu siguranta.
              a) este corecta ordinea - Hidroizolatia apoi Tremooizolatia?
              b) se fixeaza polistirenul de membrana? (am vazut ca daca este asezat polistirenul peste stratul de Hidroizolatie nu se lipeste)
              c) se pun distantieri la armarea sapei?
              d) este nevoie sa aplic banda perimetriala ?


              II. Bucataria : are ca strat suport placa de beton peste beci - neizolat; nu au fost probleme semnificative, peretii nu au tras, doar gresia rece si umezeala in incapere in aer, nu localizat.
              Nu pot face din interior Hidro-Termoizolatie, intrucat nu-mi permite inaltimea - nivelul este si mai ridicat din cauza beciului.


              Intrebari:
              e) pot face Hidroizolatia din interior si Termoizolatia pe tavanul Beciului?
              f) cum si cu ce produse?

              * finisajul va fi Parchet Laminat


              La Dormitor ma orientez dupa prima incapere.
              Va multumesc foarte foarte mult, sunteti foarte apreciati pentru ce faceti!
              Domnul sa va binecuvinteze!





              Comentariu

              • Gemini
                Moderator
                • 06.iun.2006
                • 15056

                #8
                Ati postat in doua topicuri, discutam in celalat unde v-am raspuns deja.

                Comentariu

                Procesare...