Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Reglaje tamplarie termopan

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Reglaje tamplarie termopan

  De catva timp am observat la geamurile din casa ca au inceput sa se "lase" un pic din balamale, astfel incat se lovesc putin in partea de jos (din partea opusa balamalelor) de rama ferestrelor.
  Geamurile cu probleme sunt de tipul oscilobatant.
  Are cineva idee cum se pot regla balamalele pentru a trage geamul la loc pe pozitie ? Daca aveti si ceva link-uri cu schite ar fi nemaipomenit.

 • #2
  Reglati surubul din partea superioara cu ajutorul unui hexagon sau cu o surubelnita.

  Comentariu


  • #3
   Multumesc.

   Comentariu


   • #4
    Deschizi fereastra si o sa vezi acel loc de pe balamaua superioara unde cu imbusul de 4 sau de 5 reglezi fereastra - nu mai stiu exact.
    VYS Blog - 100 % D I Y
    Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

    Comentariu


    • #5
     Reglaje tamplarie termopan

     Nu am o parere prea buna despre producatorii nostri de termopane deoarece nu pot spune ca vreo firma este mai buna decat alta. La o firma am constatat ca usa de balcon care mi-au facut-o este putin mai mica decat rama si cand bate vantul mai puternic se simte iar la Prometalic chiar daca-s trei foi de sticla la tamplaria unei case tot se aude de afara zgomotul de afara.Aici apare una din ultimele mele probleme : tamplaria fiind mai grea si cu profile Roto se cam deregleaza iar meseriasii de la firma vin foarte greu sa faca reglajele din nou;i-am chemat acum jumate de an si au venit dupa amenintari si scandal insa eu nu eram acasa ca sa vad ce si cum fac. Acum mi-e greata sa-i chem pentru ca banuiesc ca iar trebuie sa fac taraboi. Ma poate ajuta cineva cu explicatii privind tehnica reglajului ?Prefer sa invat sa reglez singur si sa fac acest lucru ori de cate ori este nevoie.
     As vrea sa mai stiu daca pot singur sa schimb garniturile de la tamplaria termopan.Mizez pe voi.

     Comentariu


     • #6
      Da, puteti invata sa faceti reglajele dorite.
      Aveti mai multe variante, dar toate au ca punt de plecare cheia imbus cu care se actioneaza asupra feroneriei pentru reglaje.
      Cea mai buna varianta este aceea de a merge la showroomul celor de la care ati cumparat ferestrele, si sa va arate cineva priceput cum se actioneaza asupra feroneriei. In principiu ar trebui sa fie de acord, tinand cont de deranjul lor minim.
      A doua varianta, este aceea de a-i chema acasa, si sa va arate cum se executa reglajele.
      Ultima varianta este aceasta, la care ati recurs. Spun ca este ultima varianta, deoarece nu puteti observa "pe viu" cum se fac aceste reglaje.
      Personal am invatat sa reglez feroneria vazand ca montatorii "au scapat din vedere" acest aspect, iar dupa cateva zile mi-am dat seama ca se impun cateva reglaje.
      Nu voi incerca acum sa povestesc in mare cum se regleaza feroneria, este mult mai indicat sa revin cu imagini, ca sa intelegeti pe deplin cum se executa.
      Astept de la dvs. sa reveniti cu urmatoarele precizari: ferestrele la care doriti aceste reglaje, cate canate au si ce fel de deschideri, batante, oscilante sau oscilo-batante.
      Daca aveti dubii ca veti reusi sa faceti singur reglajul feroneriei, este mai bine sa-i chemati pe cei care v-au montat ferestrele.
      Referitor la ultima intrebare, daca este vorba despre garniturile dintre toc si canate, se schimba usor. Unele firme insa la colturi sudeaza cele doua bucati de garnituri, iar altii folosesc aceeasi bucata de garnitura indoita la 90 de grade. Nu se recomanda taierea garniturii si asezarea cap la cap.
      Daca va referiti insa la inlocuirea garniturii de pe baghetele care fixeaza pachetul de sticla in cercevea, aici este mai greu de umblat si nu va recomand.

      Comentariu


      • #7
       Ma intereseaza si pe mine subiectul...

       Geamurile si usile mele sunt cu deschidere oscilo-batanta. In mod foarte special sunt pornit pe o usa

       Comentariu


       • #8
        N-ar strica un tutorial. Si eu am o usa la balcon care ma 'nerveaza
        ratzele se trag din camioane

        Comentariu


        • #9
         Voi incerca in cateva zile sa fac un tutorial pe aceasta tema, cu poze si explicatii pe marginea lor.

         Comentariu


         • #10
          Postat în original de Traian Dajma
          Voi incerca in cateva zile sa fac un tutorial pe aceasta tema, cu poze si explicatii pe marginea lor.
          Poate gasesti ceva ajutor in linkul de mai jos:
          http://www.roto-frank.com/en/publish...odukte_English
          Succes!

          Comentariu


          • #11
           @ Traian Dajma: Sustin si eu ideea (doar de la galerie )!
           De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
           În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

           Comentariu


           • #12
            Dupa cum am promis - imi cer scuze pentru intarziere - voi cauta sa descriu sub forma unui tutorial cum se realizeaza reglajul complet al feroneriei pentru ferestrele PVC cu geam termopan. Nu voi vorbi despre operatiile de montare-demontare ale feroneriei sau ale canatelor, ci doar despre ce trebuie facut pentru ca aceste ferestre sa functioneze in conditii optime.
            Primul lucru de care avem nevoie sunt cheile imbus marimile 3 si 4. Pentru cei care nu au, este mai indicat sa cumpere o trusa asemanatoare cu cea din fisierul atasat. Imbusurile prezentate au calitatea ca la capatul lung prevad doua zone racordate care ajuta la actionarea cu imbusul in pozitie inclinata fata de capul surubului.
            Cea mai complexa feronerie este aceea care realizeaza deschiderea oscilo-batanta. Deschiderea oscilanta este deschiderea orizontala, cel mai frecvent in partea superioara, iar deschiderea batanta este deschiderea verticala, cel mai des intalnita.
            Canatul, reprezinta partea mobila din care este realizata fereastra, o fereastra putand avea mai multe canaturi.
            Ca elemente ale feroneriei care permit reglarea pozitiei relative a canatului mobil fata de toc, avem balamaua inferioara si sistemul de tije situat in partea superioara.
            Pentru inchidere, reglarea presiunii asupra garniturii de etansare dintre canat si toc in pozitia inchis, precum si a pozitiei optime a manerului in pozitia inchis, avem blocatorii.
            BALAMAUA INFERIOARA.
            Aceasta prezinta in partea de jos un capac obturator care se indeparteaza prin tragere orizontala fara a forta.
            In partea frontala avem un cap de surub actionat cu cheie imbus marimea 3, care prin desfacere mareste distanta dintre coltul canatului si toc. La infiletare, coltul canatului se va apropia de toc, marind presiunea asupra garniturii de etansare in pozitia inchis.
            Al doilea surub de reglaj, are doua capete pentru actionare, alegandu-se cel care confera pozitie optima a cheii imbus. Actionarea acestui surub regleaza pozitia de orizontalitate ale laturilor de sus si de jos ale canatului mobil, altfel spus ridica sau coboara coltul de jos al canatului opus balamalei, printr-o usoara miscare de rotatie.
            Pentru accesul la cel de-al treilea surub de reglaj al acestei balamale, se extrage al doilea ornament de plastic din lungul balamalei, prin tragere in sus sau in lateral, fara a forta. Prin introducerea cheii imbus in partea de sus, se actioneaza surubul care ajuta la ridicarea sau coborarea canatului, fara a-i modifica pozitia de orizontalitate. Prin insurubare, canatul se va ridica.
            Cam atat am avut de spus vis-a-vis de reglajele facute cu ajutorul acestei balamale.
            Recomand sa nu treceti la reglarea feroneriei inainte de a termina de discutat despre toate elementele care realizeaza reglajele, existand pericolul de a deregla feroneria.
            Fișiere atașate

            Comentariu


            • #13
             Sa continuam cu reglajele feroneriei in partea superioara.
             Cel mai complex caz este acela in care canatul realizeaza ambele deschideri, atat batanta (cea mai simpla deschidere) cat si oscilanta. Tratam acest caz deoarece include si reglajele canatelor care realizeaza numai deschiderea batanta.
             Deschidem batant canatul, iar in partea superioara, feroneria se va prezenta ca in prima imagine atasata in cadrul acestui raspuns.
             Din imagine se observa ca in cazul canatelor cu suprafata mare, acestea sunt mai bine rigidizate cu ajutorul feroneriei care realizeaza ambele deschideri.
             Acum, lucrurile se complica putin, dar cu atentie putem obtine ceea ce ne dorim. Feroneria prezinta un palpator situat de obicei in partea de mijloc a profilului canatului mobil, aproape de manerul de actionare. Acest palpator este actionat in momentul in care canatul este inchis. Prin deschiderea canatului, palpatorul este eliberat si rolul lui in aceasta pozitie este acela de a bloca rotirea manerului.
             In a doua imagine s-a deschis batant canatul, iar cu degetul se apasa palpatorul, dupa care se roteste manerul din pozitia orizontala, in sus la un unghi de aproximativ 45 de grade. Se elibereaza palpatorul si manerul, iar cu mana se trage de coltul canatului situat langa balamaua superioara. Canatul va descrie miscarea oscilanta, realizand astfel ambele deschideri, asa cum este prezentat in a treia imagine. In aceasta imagine se observa sistemul superior de tije, care mentine canatul pe pozitia dorita, in partea stanga fiind balamaua superioara.
             Cu canatul pozitionat astfel, avem la dispozitie cele trei puncte superioare din care putem regla pozitia relativa a canatului in raport cu tocul.
             Maine voi descrie modalitatea de reglaj realizata in aceasta pozitie a canatului.
             Fișiere atașate

             Comentariu


             • #14
              Pentru reglarea feroneriei in partea superioara, vom folosi cheia imbus marimea 4.
              Daca pana acum am avut reglaje care constau in deplasari ale canatului avand la baza rotirea suruburilor metric, de acum inainte vom vorbi despre reglajele realizate cu ajutorul capetelor fixate excentric. Aceste capete de reglaj sunt sub forma unor cilindri avand axa de rotatie decalata, care prin rotirea fina realizeaza deplasarea. Cursa completa se realizeaza prin rotirea cheii imbus in plaja de 0-180 de grade. Chiar daca se roteste de mai multe ori cheia imbus, plaja de reglaj nu se va modifica.
              PRIMUL BLOCATOR DE REGLAJ - NUMAI PENTRU DESCHIDEREA OSCILO-BATANTA.
              La o privire mai atenta, se observa ca acest element are o forma rotunda, iar in mijloc prezinta o adancitura de forma hexagonala pentru actionarea cu cheia imbus, acest hexagon fiind asimetric situat in raport cu conturul rotund. Prin pozitionarea asimetrica si rotirea cu cheia imbus, se face deplasarea axiala a blocatorului in lungul tijei de care este prins.
              In prima imagine se prezinta modalitatea de reglare a blocatorului care permite deschiderea oscilanta.
              Acest blocator este actionat direct de catre maner prin rotirea acestuia. Pentru a se observa cursa acestuia, se deschide batant canatul, apoi se apasa cu degetul palpatorul si se mentine continuu apasat, dupa care se roteste complet manerul de mai multe ori pe intreaga sa plaja de rotatie. Se va observa cum acest blocator se deplaseaza rectiliniu intrand si iesind din furca prinsa pe tija de deasupra sa.
              In pozitia de intrat in furca, feroneria este inchisa.
              In pozitia de la marginea furcii, feroneria permite deschiderea batanta.
              In pozitia din exteriorul furcii, este permisa numai deschiderea oscilanta.
              ATENTIE!
              Dupa ce ati efectuat rotirile manerului cu palpatorul mentinut continuu apasat, veti aduce coltul de sus al canatului langa balama, eliberati manerul in pozitia orizontala care coincide cu deschiderea batanta, apoi eliberati palpatorul, dupa care puteti inchide canatul.
              Nu incercati sa inchideti canatul cu manerul rotit intr-o alta pozitie, exista pericolul de a deteriora feroneria datorita pozitiei pe care o au ceilalti blocatori situati pe marginea feroneriei.
              Din reglarea acestui blocator superior, se doreste eliminarea jocului dintre blocator si furca atunci cand canatul este deschis batant. Cu alte cuvinte, in deschiderea batanta, blocatorul ocupa o pozitie foarte apropiata de pozitia care permite deschiderea oscilanta, si exista posibilitatea aparitiei unui joc al canatului, joc care se anuleaza din acest blocator.
              In practica, se intalneste mai rar nevoia de a umbla la acest blocator. Pentru a vedea daca necesita reglaj, se deschide batant canatul, si se trage de marginea superioara a acestuia, urmarindu-se daca exista joc intre furca si blocator. Daca exista joc, adica daca si canatul are joc, se va roti blocatorul cu cheia imbus pentru apropierea de furca.
              Cum am spus, acest reglaj se face numai pentru canaturile care permit deschiderea oscilo-batanta, corect spus ambele deschideri.

              Acum sa vorbim despre celelalte doua reglaje care sunt accesibile in aceasta pozitie anormala de deschidere a canatului, cand sunt realizate concomitent ambele deschideri.
              Aceste doua piese de reglaj sunt de forma asemanatoare blocatorului descris mai sus, dar au suprafata cilindrului mult mai mare, si prin urmare cursa de reglaj marita. Constructiv s-a adoptat varianta cu doua piese pentru acest reglaj tocmai din dorinta de a mari si mai mult plaja de reglaj.
              Cele doua piese sunt dispuse in continuarea furcii care s-a mentionat anterior, prinse ca si aceasta, pe tija superioara.
              Prin actionarea lor, se realizeaza o miscare de ridicare sau coborare a coltului de jos al canatului aferent laturii opuse balamalelor.
              Acesta este cel mai important si utilizat reglaj, el fiind responsabil cu "frecarea" canatului de toc la inchiderea sau deschiderea batanta.
              Din a doua imagine atasata, se observa cum trebuie introdusa cheia imbus pentru a realiza reglajul, cu mentiunea ca tija de prindere are o fanta deasupra acestui element de reglaj care permite accesul cu canatul deschis numai batant. S-a realizat aceasta fanta pentru a inlesni accesul prin introducerea cheii imbus prin tija, de sus in jos. A doua cama cu care aceasta este tangenta poate fi reglata numai cu canatul in aceasta pozitie de deschidere anormala, si la ea se va umbla daca reglajul din prima cama nu este suficient pentru ridicarea sau coborarea coltului diagonal opus al canatului, adica acel colt care "freaca" pe toc la inchidere sau deschidere batanta.
              Urmeaza blocatorii care asigura securitatea ferestrei pe pozitia canat inchis.
              Inainte de aceasta, vreau sa reiau un aspect important.
              Cand canatul este in pozitia in care executa ambele deschideri, cea batanta si cea oscilanta, pentru a-l inchide, se impinge in partea superioara canatul pana la alipirea coltului sau de balamaua superioara, adica se anuleaza deschiderea oscilanta, dupa care se roteste manerul in pozitia orizontala de deschidere batanta, si apoi se poate inchide canatul.
              Fișiere atașate

              Comentariu


              • #15
               Completez raspunsul anterior cu o poza care arata pozitia ocupata de blocatorul superior fata de furca, in pozitia de deschidere batanta a canatului.
               In aceasta pozitie, blocatorul trebuie sa fie in contact cu marginile furcii, pentru a nu exista joc in canatul deschis batant.
               Fișiere atașate

               Comentariu

               Procesare...
               X