Reglaje tamplarie termopan

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Mircea_G
    Living Legend
    • 14.ian.2007
    • 12204

    Asa ceva mi-a scapat si nu vad rostul .
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu

    • VYS
      Living Legend
      • 19.aug.2005
      • 13007

      Deschide o fereastra fara acest sistem (sau tine clapeta de pe cercevea pe pozitie verticala ca si cum ar fi inchisa fereastra), pe pozitia batanta, si apoi ridica manerul pe pozitia oscilo. O sa vezi ca aproape iti cade fereastra in cap , de la foarfeca plecata de pe pozitia normala.
      Sistemul asta elimina acest inconvenient.
      VYS Blog DIY

      Comentariu

      • morioka70
        Membru
        • 16.aug.2009
        • 293

        Postat în original de VYS
        Deschide o fereastra fara acest sistem (sau tine clapeta de pe cercevea pe pozitie verticala ca si cum ar fi inchisa fereastra), pe pozitia batanta, si apoi ridica manerul pe pozitia oscilo. O sa vezi ca aproape iti cade fereastra in cap , de la foarfeca plecata de pe pozitia normala.
        Sistemul asta elimina acest inconvenient.
        1. Pârghiuţa aceea mică se pune pentru a preîntâmpina actionarea mânerului si pe deschiderea oscilantă (în "V"), atunci cand canatul este deja deschis pe batant (deschiderea normală). Se evită astfel ca aripa mobilă de fereastră (e vorba de cea care conţine mânerul de acţionare) să rămână sprijinită doar într-o singură balama (în cea de jos).
        La ferestrele mici (cele de baie) sau la ochiurile mici de fereastră (oscilobatantele din partea de sus a ramelor de balcon) nu mai există această pârghiuţă (element suplimentar de protectie). Acolo este posibil să manevrezi mânerul oricum, în orice poziţie, si din neatentie să rămâi cu canatul şui, suspendat numai în balamaua de jos : fiind cu fereastra deschisă pe "batant", sa rotesti manerul pe poziţia "oscilant", iar canatul să aibă tendinţa să pice spre tine, intr-o poziţie înclinată. Probabil că s-a considerat că la aceste ferestre, aripa mobilă având dimensiuni foarte mici (nefiind asa de grea), iar "foarfeca" fiind mult mai scurtă, pericolul nu e exagerat de mare.
        Însă eu am păţit-o c-o usă de balcon, cand eram în Germania. Tamplăria era puţin mai veche si nu avea acest element suplimentar de siguranţă. Am învârtit si-am tras mânerul în grabă (cam neatent, ce-i drept) si brusc usa s-a înclinat si s-a deschis complet anapoda, de era să-mi vină în cap , vorba d-lui Viorel. Si nici nu era prea grea, să tot fi avut vreo 80-90 de kile.
        E, da' nu vă pun ce-am păţit până am pus-o la loc, că pe-atunci nici nu stiam cum trebuie procedat. În prima fază am intrat în panică, crezând că i-am dărâmat usa d-nei Eilmann (citeste: "Ailman").
        De unde naiba era să ştiu că mai întâi trebuia să împing c-o mână si să apropii de toc colţul ce conţine balamaua de sus (să anulez, cum ar veni, în primul rând deschiderea oscilantă), apoi să rotesc mânerul de pe oscilant pe batant, iar abia apoi să închid fereastra de tot? Cred că numai disperarea si pura întâmplare m-a făcut să actionez astfel. Da' mi-a luat vreo două-trei minute în care mi-a ticăit inima niţel mai tare decat în mod obisnuit. Iniţial, atunci când mă treceau toate transpiratiile si mă opinteam din greu "s-o pun la loc" (nici nu puteam s-o las din mână si să-i dau drumul pe gresie, de frică să nu se îndoaie balamaua de jos!), am crezut că gata, i-am stricat usa femeii (gazdei la care fusesem cazat) si că sunt bun de plată. Noroc că locuiam la masardă si că d-na Eilmann n-a apucat să vadă spectacolul, că alfel cine ştie ce mi-ar fi zis.
        Usa si balamaua de jos n-au păţit nimic, însă eu am tras o sperietură... de zile mari!

        2. Se spune că această piesă mai are şi rolul de-a preîntâmpina "lăsarea" balamalelor, atunci când "geamul" stă pe poziţia închis. Cand fereastra e închisă, această limbă vine si se sprijină pe piesa adiacentă din toc, preluând astfel o parte din greutatea canatului.
        Cel putin asa functionează feroneria Roto cu care lucrează Qfortul.

        Comentariu

        • lucdaf
          Incepator
          • 10.dec.2008
          • 22

          geamuri invers?

          Postat în original de tincu
          Am facut un test (cu o flacara de la bricheta) si am constatat ca absolut toate geamurile au fost montate cu stratul low-e in exteriorul apartamentului.
          Am chemat o echipa de la firma specializata, mi-au intors geamurile, au mai reglat putin tamplaria si ADIO condens. Nu-mi vine sa cred ce-am realizat.
          Mii de multumiri tuturor celor care au initiat si scris despre reglarea termopanelor.

          Sarbatori fericite si LA MULTI ANI!

          PS: erau foarte mirati de unde am stiut ca sunt montate invers.
          cum se verifica cu bricheta daca sunt puse geamurile invers?

          Comentariu

          • Mircea_G
            Living Legend
            • 14.ian.2007
            • 12204

            Postat în original de VYS
            Sistemul asta elimina acest inconvenient.
            ... Mai sa fie , credeam ca cine are termopane stie sa le si foloseasca ...
            Instalatii verificari-revizii gaze

            Comentariu

            • tanasie
              Living Legend
              • 15.oct.2008
              • 2550

              Postat în original de Mircea G
              Postat în original de VYS
              Sistemul asta elimina acest inconvenient.
              ... Mai sa fie , credeam ca cine are termopane stie sa le si foloseasca ...
              Nu toti care au permis de conducere stiu si sa conduca
              Cu respect.

              Comentariu

              • morioka70
                Membru
                • 16.aug.2009
                • 293

                Verificarea termopanului cu bricheta sau lumânarea

                Postat în original de lucdaf
                cum se verifica cu bricheta daca sunt puse geamurile invers?
                Cu bricheta NU se verifică dacă geamurile sunt puse "invers", ci pur si simplu se vizualizează pe care parte a vitrajului e montat stratul lowE.
                Noaptea, când apare luna , aprindeţi o brichetă sau o lumânare, o apropiaţi de vitrajul termopan (cam la 10-15 cm distanţă) şi vă uitaţi la imaginea flăcării reflectate în geam. Pentru un vitraj termoizolant cu două foi de sticlă, veţi observa 4 flăcări, câte una pentru fiecare faţă a foii de sticlă (o foaie de sticlă are două feţe). Imaginea (flacăra) reflectată de feţele netratate ale sticlei va fi de aceeasi culoare cu flacăra reală, pe cand [b]stratul lowE va reflecta o imagine rozaliu-violetă.
                Însă atentie mare la modul cum priviţi imaginea oglindită: linia formată de ochi si flacăra lumânării trebuie să fie perpendiculară, cât de cât, pe suprafaţa vitrajului. Altfel, dacă priviţi inclinat, imaginile reflectate vor fi identice (vor avea acceasi culoare) cu imaginea reală.
                Iniţial, asa am păţit eu cu vitrajele mele, pe vremea când încă nu erau montate. Am asteptat să se facă noapte, am aprins lumânarea si m-am holbat la ele privind înclinat (în locul in care le depozitasem nu aveam suficient spaţiu de "manevră", nu-mi mai incăpea si ţeasta). Când am văzut mi-a stat inima-n loc, crezând că m-au ţepuit ăia. Abia după ce le-am mutat de-acolo si le-am luat la puricat pe fiecare mi-am dat seama că totul este în regulă: stratul lowE era unde trebuie, la locul lui.

                Notă: Stratul lowE se află dispus întotdedeauna la interiorul vitrajului, de obicei pe poziţia 3 (vezi poza 1), si mult mai rar pe poziţia 2 (în cazul vitrajului cu control solar). E vorba de stratul lowE soft, care e mai sensibil la "agenţii patogeni" decat stratul lowE hard.
                D-l Tincu a făcut testul cu bricheta si a observat că vitrajele sale erau montate invers, cu "foaia lowE înspre afară" (mai corect spus, cu stratul lowE pe faţa 2). La sesizarea dânsului, cei de la firmă au venit, au scos baghetele de plastic si au rotit vitrajele cu 180 de grade, astfel incat stratul lowE este acum pe faţa 3, asa cum ar fi fost normal să fie montate geamurile de la bun inceput. Aici nu este vina celor de la montaj, ci a celor din fabrică, fiindcă n-au lipit câte o etichetă pe fiecare vitraj, in care să scrie clar cum trebuie să fie montate: "CU VERDELE-N SUS", vorba bancului ăla cu miliţieni! Că dacă e să ne lăsăm pe mâna lor, la cât creier au cei de la montaj!...

                P.S.: Imaginile cu "lumânarea aprinsă" sunt de pe site-ul low-e.net16.net/index.html (iar de găsit le găsiti la adresa low-e.net16.net/documents/images.html ).
                Fișiere Atașate

                Comentariu

                • cyc1981
                  Incepator
                  • 01.dec.2010
                  • 19

                  termopan ...

                  am pus de mult la tara un geam termopan dintr-o bucata, fara deschidere, ac imi dau seama ca ar fii bine sa il pot deschide din cand in cand,se poate modifica in asa fel incat sa-l pot sa se deschida jumatate?
                  Multumesc!
                  toate cele bune!

                  Comentariu

                  • Consultant Tamplarie
                    Moderator
                    • 27.mai.2008
                    • 903

                    Adica sa il impartiti in doua, pe verticala si sa aveti o parte fixa si una mobila.
                    Teoretic este posibil insa trebuie sa gasiti pe cineva sa va realizeze separarea in doua cu un profil compatibil (potrivit) cu cel pe care il aveti acum, sa il debiteze la lungimea necesara, sa il fixeze pe toc, sa va confectioneze o rama pentru noua fereastra, sa va monteze elementele de feronerie, baghete si geamuri noi, plasa insecte pe zona mobila etc.

                    Comentariu

                    • adrian405
                      Incepator
                      • 09.feb.2011
                      • 8

                      am citit in mare posturile si n-am gasit un raspuns pentru problema mea, daca ma puteti ajuta si pe mine as aprecia enorm.
                      deci, am o problema cu deschiderea pe spate a usii de la balcon...
                      stau intr-un apartament cu chirie si nu stiu daca a blocat cineva mecanismul sau care este problema.
                      am comparat tipul de mecanism cu cel al unei ferestre pt a ma convinge daca se poate lasa in primul rand pe spate si sunt identice..au aceeasi tija pe mijloc care ar trebui sa rabateze...cand ridic manerul in sus usa se desprinde putin doar in partea stanga, iar in partea dreapta spre balama banuiesc ca tine ceva...nu ma pricep, dar...nu vad nimic iesit din comun...adica comparand cu mecanismul geamului care este ok.
                      unde ar trebui sa umblu...ce suruburi ar trebui sa reglez?

                      am atasat si niste poze pt o exprimare mai clara
                      Fișiere Atașate

                      Comentariu

                      • Consultant Tamplarie
                        Moderator
                        • 27.mai.2008
                        • 903

                        Curatati de praf feroneria, ungeti partile metalice cu ulei pentru feronerie, observati zonele unde exista urme de frecare pe elementele feroneriei.
                        In zona blocatorilor si eventual forfecii - zona dreapta spre balama a feroneriei de pe usa.

                        Posibil sa fie gripata feronerie si sa nu alunece usor doarece este usa realizata din tamplarie pentru fereastra.

                        Comentariu

                        • carpenter
                          Incepator
                          • 12.oct.2007
                          • 12

                          Buna ziua,

                          Am o mica problema cu una din ferestrele termopan, si nu am reusit sa ma lamuresc complet citind mai sus.

                          Acum un an s-a gripat partea de sus a mecanismului oscilo batant, asa ca temporar am scot unul din elementele de legatura pentru a putea inchide fereastra. Am chemat pe cei de la firma de montaj pana la urma, au deblocat mecanismul, totul a fost ok pana acum o saptamana, cand am patit acelasi lucru, iar manerul geamului "da in gol". Am studiat nitel problema inainte sa apara din nou dl specialist.

                          La rotirea manerului, acesta actioneaza o mica piesa dintata cu 5 dinti, care trec printr-o sina culisanta cu 5 orificii. Problema e ca din cauza ca s-a fortat datorita griparii mecanismului, iar cand rotesti manerul un pic mai brusc, partea cu rotita cu 5 dinti se deplaseaza, iese din sina aceea unde e fixat cu ajutorul a 4 picioruse.

                          OK, deci a venit specialistul, a diagnosticat ca gata merge, nu e blocat. I-am spus eu care e problema cu acei zimti si a spus clar "e rupt ceva". Am desfacut partea de feronerie si l-am rugat sa-mi arate ceva-ul rupt, iar el mi-a spus ca "asta e rupt", faptul ca micul dispozitiv cu cei 5 zimti iesea din cele 4 picioruse de prindere. Am spus ok, asta nu se numeste rupt, ci "desprins", intrebare, cum se prinde la loc? Mi-a spus ca "ala asa vine", "e nituita", "cred ca se prinde la cald" si alte aiureli.

                          Intrebarea mea e care este modul de fixare al acelei piese de inchidere? Eu pot fixa presand usor cu un ciocan elementul de deschidere, fixandu-l in prealabil cu dintele din mijloc pe orificiul adecvat, insa montat in fereastra elementul iese din cele 4 picioruse de fixare, iar acel semicerc zimtat se departeaza de tija culisanta si manerul da in gol. Se poate remedia cumva sau trebuie cumparata piesa, aceasta fiind "fixata la cald" sau ceva de acest gen?

                          Sper ca nu v-am plictisit suficient de tare cu romanul meu "termopanul", cat sa nu primesc un raspuns. Pot face niste fotografii daca nu am explicat bine, insa cred ca aceea e o inchidere comuna pentru multe tipuri de ferestre termopan, probabil chiar si un defect comun, si se intelege imediat despre ce e vorba.

                          Comentariu

                          • Consultant Tamplarie
                            Moderator
                            • 27.mai.2008
                            • 903

                            Cumparati alt element de feronerie (subansamblu) si schimbati-l avand grija sa fie aeceasi marca pentru a se potrivi exact.

                            Comentariu

                            • Gamezcdr
                              Incepator
                              • 12.iul.2011
                              • 58

                              Nu prea apasa termopanul pe toc cum reglez ca nu prea am surub pe care sa pun nimbusul .
                              Fișiere Atașate

                              Comentariu

                              • Gamezcdr
                                Incepator
                                • 12.iul.2011
                                • 58

                                V-am blocat asa-i ?

                                Comentariu

                                Procesare...