Adeziv poliuretanic pentru polistiren

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • bgd_stanescu
    Membru
    • 18.dec.2009
    • 204

    #46
    Re: e mai rentabila spuma decat placofix-ul?

    Postat în original de raresn
    Ok. Din acestea inteleg ca din punct de vedere costuri spuma iese castigatoare in fata adezivului, chiar daca doar cu putin, dar e mai avantajos.
    La acestea se mai adauga avantajele vitezei de lucru si in acest caz spuma iese clar castigatoare in fata adezivului.

    Multumesc mult.
    Buna ziua,

    Va recomand sa testati cel putin un tub de spuma pe diferite lucrari inainte de a lua o decizie.

    1. Scule = pistol: daca vreti doar pentru o lucrare (2-3 zile) atunci poate ca merita sa luati unul ieftin de pana in 50 RON. Daca vreti sa mai folositi pistolul, doar unul de peste 90 de RON va fi ok, cu conditia ca bila de la supapa unde intra spuma in pistol sa fie de metal. Nu ii credeti pe comerciantii (si producatorii) care spun ca daca pistolul e curatat cum trebuie mai poate fi folosit -> am la activ 2 pistoale ieftine (de 35 RON) si unul scump (90 RON); am irosit banii pe cele doua ieftine.

    2. Tehnica de aplicare: doar testand cel putin un tub pe diferite lucrari veti putea sa intelegeti ce inseamna sa lipiti cu aceasta spuma. Filmele de pe youtube fac sa para totul foarte usor, insa nu e chiar asa. Eu am consumat 3-4 tuburi pana acum pe diferite lucrari si in diferite situatii (lipire extrudat pe glafuri, teste cu lipire placa intreaga pe fatada, umplere goluri, lipire faianta, ...etc) si pot sa va impartasesc cate ceva din experienta:

    - atunci cand lipiti placa pe suport, nu o apropiati mai mult de 3-5mm de suport. Daca este apropiata prea mult, spuma se va face ca un clei si nu va fi mai inalta decat neregularitatile de pe suport, deci nu va mai lipi
    - spuma expandeaza foarte putin, dar destul cat sa va strice aliniamentul placilor. Asta se intampla in primele 3-5 minute vara sau in primele 5-8 minute iarna. Dupa acest timp nu veti mai putea schimba nimic, decat sa rupeti placa de pe perete. Deci supravegheati placile cateva minute dupa aplicare.
    - spuma este foarte usoara; daca o aplicati afara si bate vantul... nu prea merge
    - de la ~25 de grade in sus mi s-a parut ca expandeaza prea tare in momentul in care iese din pistol; cordonul care iese din pistol expandeaza asa de tare ca parca e ca un spumant de baie... dar poate e doar o parere. Nu cred ca este ok sa se foloseasca vara cand e foarte cald. Oricum, e vara si am timp sa mai testez.

    3. Cine o aplica: este un produs relativ nou si, ca tot ce e nou, va fi respins de mesteri (bineinteles ca "mesteri" = cei care nici macar nu citesc o instructiune pe ambalaj). Prima data vor fi incantati, mai ales daca le aratati instructiunile de pe YouTube. Vor avea impresia ca pui spuma, lipesti si gata
    Insa cand vor trece la practia vor observa ca placa nu ramane lipita de perete si in unele stuatii trebuie sa inventeze/improvizeze ceva sa o tina cateva minute nemiscata... si atunci incepe dezamagirea, vor respinge solutia si vor prefera sa manipuleze (descarcat, amestecat, carat, aplicat) tone de adeziv clasic.
    Trebuie rabdare si "finete" pentru aceasta solutie.

    In concluzie: testati sau vedeti la cineva despre ce e vorba si apoi luati o decizie. Bineinteles ca trebuie sa gasiti si pe cineva potrivit sa faca treaba

    Cu stima,
    Bogdan

    Comentariu

    • raresn
      Incepator
      • 17.sep.2007
      • 19

      #47
      Re: e mai rentabila spuma decat placofix-ul?

      Multumesc mult pentru precizari, foarte obiective!
      Ideea este ca lucrarea va fi executata pe o constructie veche, deci va trebui cojita vechea tencuiala si apoi aplicat noul termosistem. In acest context cred ca varianta cu adeziv este mai buna deoarece pentru spuma vad ca suprafata necesita mai multa atentie la pregatire, adica ar trebui sa realizez o operatiune de curatare (spalare?) a peretelui de caramida dupa ce se cojeste vechea tencuiala.
      Si cand vine vorba de "mesteri" ... cuvintele sunt de prisos
      N-am intalnit pana acum in toate lucrarile care le-am avut de-a lungul timpului o echipa perfecta, care sa-si faca treaba cum trebuie pana la capat. Am avut momente in care mi-am spus ca cel mai bine fac singur decat sa mai apelez la "specialisti".
      Multumesc mult.

      Comentariu

      • bgd_stanescu
        Membru
        • 18.dec.2009
        • 204

        #48
        Buna ziua,

        Cred ca suportul este important in orice lucrare, indiferent de ce se aplica peste. Spuma nu necesita un tratament mai special decat adezivul clasic. In ambele cazuri suprafata trebuie sa fie rezistenta, dreapta si fara praf. Parerea mea este ca cel mai mare "inamic" al oricarul adeziv este praful, deoarece pelicula fina nu permite patrunderea pana la suport si nu face priza...

        ar trebui sa realizez o operatiune de curatare (spalare?) a peretelui de car
        -> indiferent de solutia aleasa, suportul trebuie sa fie curat, drept si rezistent

        constructie veche, deci va trebui cojita vechea tencuiala si apoi aplicat noul termosistem
        -> nu stiu in ce stare este tencuiala existenta, dar eu nu as da-o jos decat daca suna a gol. Termosistemul este relativ usor si nu cred ca ar fi probleme. Daca este tencuiala din aia stropita din ciment(nu stiu numele exact), este cu atat mai bine pentru ca orice adiziv ati folosi va prinde bine in rizurile tencuielii. Daca este dreapta (probabil cu tinci) si varuita, in nici un caz sa nu aplicati termosistem peste var. In scurt timp va cadea pentru ca se va exfolia varul.

        Daca este tencuiala stropita, eu as proceda asa:
        - as ciocani suprafata si as da jos tot ce suna a gol
        - reparare suprafetele cazute cu tencuiala normala (ciment, nisip si putin var)
        - as matura toata suprafata ca sa se ia praful
        - as aplica CT17 -> este foarte bun; fixeaza tot praful si patrunde foarte bine in tencuielile vechi
        - aplicare termosistem (orice solutie) si indiferent de inaltime, as aplica si dibluri
        Dar Dumneavoastra puteti aprecia mai bine la fata locului starea tencuielii existente.

        La casa mea voi folosi spuma, deoarece vreau sa lipesc eu placile. Daca as folosi adeziv clasic, mi-ar fi foarte greu sa manevrez atatia saci de 25 de kg...
        Am testat si Ceresit CT84 si DenBraven. Mi s-a parut ca CT84 este mai bun (adica este mai consistent cordonul de spuma aplicat pe placa) -> poate e doar o parere... DenBraven e putin mai ieftin si se lauda cu acoperire mai mare, dar nu as putea sa confirm asta, chiar daca am folosit ambele produse. Personal, CT84 imi inspira mai multa incredere.

        In poza de mai jos, in partea dreapta a usii este o bucata mica de polistiren, iar in partea stanga este o placa intreaga. Le-am lipit cu CT84 in Decembrie pentru testare. Pe ambele am urcat cu picioarele cu toata greutatea (~ 85 kg) si nu se dezlipeste. Spuma face o priza foarte buna -> placa se mai poate dezlipi doar prin rupere. Marturisesc ca nu am facut aceleasi teste si cu adezivul clasic.

        ...am uitat sa va zic: de fapt Dumneavoastra sunteti mai mult interesat care solutie este mai ieftina
        Spuma este mai ieftina. Insa suntem in Romania si mesterul nu va da in jos la pret in fuctie de munca depusa. Spuma se aplica mult mai usor => mai putini oameni => mai putine zile si (ar trebui) => manopera mult mai mica. Insa nu va asteptati la asa ceva de la mester Pretul va fi acelasi, iar pentru orice defect mesterul va da vina pe tehnologie si bineinteles ca va face practica pe casa Dumneavoastra ...

        Cu stima,
        Bogdan

        Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	pc240394__afara_101.jpg 
Afișări:	2654 
Mărime:	78,2 KB 
ID:	580867

        Comentariu

        • raresn
          Incepator
          • 17.sep.2007
          • 19

          #49
          Re: e mai rentabila spuma decat placofix-ul

          Intr-adevar este vorba de tencuiala stropita si din cauza ca a fost iedera pe casa sunt locuri in care s-a umflat si trebuie ciocanita si data jos. Din cauza ca au ramas resturi de la iedera uscata cred ca va trebui ciocanita si data jos si tencuiala cea buna. Daca ar trebui sa se dea jos totul pana la caramida, ar fi bine sa se dea o tencuiala bruta inainte de aplicarea termosistemului sau se poate aplica direct pe caramida?

          Comentariu

          • bgd_stanescu
            Membru
            • 18.dec.2009
            • 204

            #50
            Desi nu ati descris prea bine suprafata peretelui, pot sa imi imaginez ca dupa decopertare nu ar ramane prea dreapta; de asemenea imi imaginez ca, dupa decopertare, daca verificati rezistenta mortarului din rosturile de caramizi, o sa gasiti ceva destul de moale si sfaramicios, care se zgaraie relativ usor. Presupun ca aveti o casa relativ veche si atunci nu se preparau mortare prea tari.
            Considerand ca cele de mai sus sunt intocmai cum le-am prezentat, eu as da cu siguranta un strat-doua de tencuiala. Nu stiu exact la ce va referiti cand ziceti "tencuiala bruta", insa rezultatul ar trebui sa fie o suprafata dreapta. Aceasta va va salva de la o multime de neplaceri in timpul aplicarii termosistemului, va crea economii considerabile de adeziv (care nu e ieftin deloc) si, cel mai important, va intari foarte bine zidaria.

            Daca dupa decopertare veti gasi un mortar foarte tare, care se sfarma greu cu ciocanul (inseamna ca zidaria este bine legata), atunci puteti sa aplicati direct termositemul. Bineinteles ca suprafata ar trebui sa fie relativ dreapta si curata (curatit praful, amorsat cu CT17).

            Daca se face decopertarea, eu as aplica tencuiala oricum (indiferent in ce stare gasesc zidaria)... parere personala.
            Insa sper ca cei de pe acest forum cu mult mai multa experienta decat mine sa isi exprime si ei opiniile de profesionisti.

            Comentariu

            • raresn
              Incepator
              • 17.sep.2007
              • 19

              #51
              Re: e mai rentabila spuma decat placofix-ul

              Casa a fost construita in 1938 deci are o varsta. Mortarul pe alocuri se prezinta fainos, intr-adevar. Acum 3 ani in urma au fost refacute 2 laturi si atunci am constatat ca zidaria se prezenta intr-o stare foarte buna, nu existau caramizi crapate, totul era in buna stare. Acum, firma la care am apelat pentru montarea termosistemului pe ceea ce a ramas nefacut, mi-a propus aceasta solutie de "decopertare" tencuiala veche, aplicarea unei tencuieli noi ca baza pentru termosistem si apoi polistirenul cu adeziv si restul. Inteleg ca solutia care mi-a fost propusa este una buna. Nu vreau neaparat sa verific meseriasii dar imi place sa mai cer si parerile altora care au mai facut si se pricep pentru a nu discuta in necunostinta de cauza.
              Multumesc mult.

              Comentariu

              • bgd_stanescu
                Membru
                • 18.dec.2009
                • 204

                #52
                Cu siguranta aplicarea tencuielii este minimul necesar in cazul casei Dumneavoastra, deci ati fost sfatuit corect. Nu uitati sa lasati cel putin 15 zile tencuiala sa se usuce bine (in mod normal trebuie mult mai mult, dar daca tot e vara...). De asemenea, atentie la soare -> va crapa si tencuiala si masa de spaclu daca nu protejati suprafata peretelui.

                Comentariu

                • raresn
                  Incepator
                  • 17.sep.2007
                  • 19

                  #53
                  Re: e mai rentabila spuma decat placofix-ul

                  Lucrarea e programata sa inceapa pe 6 septembrie, tocmai pentru a evita marile calduri. Nu stiam ca trebuie sa lase 14 zile sa se usuce tencuiala ... chiar asa de mult? In conditiile in care grosimea tencuielii nu depaseste 5cm chiar atat de mult ii trebuie sa se usuce?
                  Ce se intampla daca nu este lasata atat timp?

                  Comentariu

                  • bgd_stanescu
                    Membru
                    • 18.dec.2009
                    • 204

                    #54
                    14 zile e doar o aproximare personala. Specialistii spun ca de fapt este nevoie de 28 de zile pentru ca tencuiala sa se matureze si sa se usuce complet. Aceasta perioada depinde de foarte multi factori, asa ca nu e ceva "batut in cuie". Dar, intr-adevar, acsti timpi sunt valori minime pentru interior, unde peste tencuiala se mai aplica glet sau tinci si nu trebuie sa apara crapaturi. Cei cu rabdare isi lasa casa o iarna negletuita pentru ca tencuiala sa se matureze si sa crape in voie

                    In cazul Dumneavoastra, nu cred ca sunt relevante crapaturile deoarece vor fi oricum acoperite. Insa parerea mea personala este ca va trebuie cel putin 5 zile ca tencuiala sa se matureze si atunci cand o veti gauri pentru dibluri sa nu se sfarme in jurul burghiului, ci doar in fata lui si sa nu se disloce de pe suport. Faceti un experiment si turnati ciment(+ nisip+ var) in doua locuri pe o suprafata de 20x20x5cm. Dupa 5 zile crapati cu ciocanul o bucata (veti vedea ca inca e "crud" materialul, se rupe usor,...) si dupa 15 zile cealalta (va fi mult mai tare, nu mai e "crud", se vede ca e complet uscat - e mai deschis la culoare decat cel la 5 zile, etc).

                    In concluzie, nu se intampla nimic Depinde doar daca vreti sa faceti o lucrare "ca la carte" sau nu. Bineinteles ca asteptarea maturarii poate genera costuri suplimentare, in cazul in care se foloseste schela.

                    PS: nu sunt specialist in tencuieli Imi exprim opiniile legate de experientele proprii, minte de inginer si, desigur, mii de pagini citite pe MisiuneaCasa
                    Rog Specialistul forumului sa va dea niste indicatii de profesionisti. Multumesc.

                    Comentariu

                    • raresn
                      Incepator
                      • 17.sep.2007
                      • 19

                      #55
                      Re: e mai rentabila spuma decat placofix-ul

                      Am inteles si am bagat la cap. Inseamna ca dupa ce vor executa tencuiala o sa le dau de lucru altceva pret de o saptamana ca sa iasa treaba bine. Multumesc mult!

                      Comentariu

                      • bgd_stanescu
                        Membru
                        • 18.dec.2009
                        • 204

                        #56
                        Va rog sa cititi si completarile pe care le-am facut postului anterior si sa asteptati si o parere a Specialistului forumului.

                        Comentariu

                        • Gemini
                          Moderator
                          • 06.iun.2006
                          • 15019

                          #57
                          Asteptati cel putin 28 de zile pentru maturarea si uscarea stratului nou de tencuiala.
                          In caz contrar va ramane umiditate remanenta in mortar si vor fi probleme cu aderenta/rezistenta adevizului pentru polistiren.
                          Chiar daca exista zone cu tencuiala corespunzatoare, dat fiind vechimea tencuielii existente s eimpune refacerea acestui strat.

                          Comentariu

                          • i96nds
                            Membru marcant
                            • 03.ian.2006
                            • 427

                            #58
                            Cum am mai scris deja, spuma e o solutie eleganta.
                            O recomand mai ales daca faceti dv munca - pentru ca efortul e mult mai mic. CUm zicea cineva mai sus, mesterii nu scad la pret daca faci cu spuma - asa ca...
                            Daca insa iti faci singur, atunci conteaza mult.
                            Spuma e recomandata mai ales pentru suport foarte denivelat. In aceste situatii recomand polistirenul de 8 sau 10 cm - ca se aseaza mult mai usor unul peste altul - aproape ca sta singur !
                            Atentie in cazurile cand suportul e foarte absorbant - sa il umeziti usor prin pulverizare inainte de aplicarea spumei+ placa de polistiren - ca sa se faca expandarea mai bine.
                            Stefan

                            Comentariu

                            • Gemini
                              Moderator
                              • 06.iun.2006
                              • 15019

                              #59
                              Este vorba de adeviz poliuretanic pentru polistiren si nu de spuma poliuretanica.

                              Comentariu

                              • Nestor
                                Incepator
                                • 11.mar.2007
                                • 35

                                #60
                                S-a schimbat numele topicului ? (Spuma PU pentru lipirea placilor polistiren la exterior). Eu am inteles ca este vorba de spuma poliuretanica.
                                i96nds si bgd_stanescu descriu foarte bine operatiunea. Eu as coplecta ceva legat de pistolul folosit pt spuma. Am cumparat unul folosit de la un muncitor care punea geamuri termopane, dar am irosit vreo 2 tuburi pt ca nu inchidea bine la filet si am avut dificultati in a infileta bine tubul, asa ca spuma a iesit pe langa . Deci nu ezitati sa cumparati unul de calitate.

                                Comentariu

                                Procesare...