Announcement

Collapse
No announcement yet.

Inchiderea si termoizolarea balconului

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Gemini
    replied
    Răspuns la: Inchiderea si termoizolarea balconului

Cand balconul nu este incalzit, este greu de lucrat cu mortare umede. Se usuca greu pentru ca pardoseala este rece iar acel calorifer nu ajunge sa o incalzeaza suficient, pierderile mari ale suprafetelor neizolate isi spun cuvantul.
    OSB peste extrudat va realiza ceea ce se cheama repartizrea fortei pe surpafata, ceea ce nu va duce la situatia mentionata de dvs. O mica abatere de planeitate de cativa mm nu este semnificativa.

Leave a comment:

• errkey
    replied

Originally posted by Gemini View Post
    In legatura cu aceste straturi, se poate lipi extrudatul pe pardoseala si nu este nevoie de atatea straturi de umpelre care pot sta sau nu pe pozitie.
    Asa aveam in plan initial. Problema acum ar fi legata de uscarea adezivului pe vremea asta. Am in balcon 2 dezumidificatoare, calorifer electric, aerisesc de 2-3 ori zilnic si destul de greu s-a uscat adezivul (cel de gresie, completarea la sapa). E-adevarat ca la polistiren ar veni un strat mai subtirel, dar oare nu exista riscul ca umiditatea/apa sa ramana captiva sub polistiren si sa creeze probleme?

Asezandu-se placa OSB peste polistirenul extrudat, micile denivelari ale suportului nu se vor mai resimti.
    Cu OSB-ul se pierd denivelarile, dar ma gandeam sa nu se taseze sau sa crape polistirenul daca nu e un plan perfect sub el. Totusi poate avand si el o anumita elasticitate..., nu stiu... nu pot estima.
    Last edited by errkey; 25 December 2016, 12:00.

Leave a comment:

• Gemini
    replied

In legatura cu aceste straturi, se poate lipi extrudatul pe pardoseala si nu este nevoie de atatea straturi de umpelre care pot sta sau nu pe pozitie. Asezandu-se placa OSB peste polistirenul extrudat, micile denivelari ale suportului nu se vor mai resimti.

Leave a comment:

• errkey
    replied

Acel strat de polistiren de 6mm nu isi are rostul sub placile de extrudat de baza, de 5cm.
    Dupa ce aplic local folie PEE pe stratul suport ca sa mai compensez micile denivelari, ma gandeam sa vin cu acest 6mm pe toata pardoseala, pentru o mai buna uniformizare (si abia apoi extrudatul de baza 50mm). Dar daca nu aduce nimic in plus, sau poate sa dauneze in vreun fel, renunt la acest strat.

Leave a comment:

• Gemini
    replied

Este si aceasta o varianta posibila. Acel strat de polistiren de 6mm nu isi are rostul sub placile de extrudat de baza, de 5cm.

Leave a comment:

• errkey
    replied

M-am gandit la o varianta putin diferita, si anume cea ilustrata in foto atasat.

Asez polistirenul pe intreaga pardoseala, apoi perimetral pun scandura pe care voi sprijini UD-ul, iar in spatiul ramas vin cu OSB. Cred eu ca in acest fel as obtine atat un suport mai solid si stabil pentru profilul metalic dar si independenta fata de solicitarile asupra OSB, care nu s-ar mai propaga spre profile.

Cum vi se pare?

Click image for larger version

Name:	WP_20161222_003.jpg
Views:	1
Size:	340.4 KB
ID:	627474
    Last edited by errkey; 22 December 2016, 23:35.

Leave a comment:

• errkey
    replied

Prinderea UD, indiferent pe ce se va sprijini, se va realiza obligatoriu in pardoseala de beton, strabatand sau nu straturile improprii pentru fixare cum ar fi izolatia si OSB.
    Da, obligatoriu diblul/surubul vor intra cativa cm in placa beton/sapa, nu e problema aici. Doar ca n-am idee cum s-ar putea comporta in timp structura daca se sprijina pe polistiren/OSB...

Leave a comment:

• Gemini
    replied

Dupa cum am spus, optiunea mea este montarea structurii direct pe pardoseala actuala si apoi termoizolarea spatiului ramas.
    Prinderea UD, indiferent pe ce se va sprijini, se va realiza obligatoriu in pardoseala de beton, strabatand sau nu straturile improprii pentru fixare cum ar fi izolatia si OSB.

Leave a comment:

• errkey
    replied

Imi propusesem zilele astea sa trec la asezarea polistirenului la pardoseala, sa bifez macar un rezultat notabil si la interior pana la sfarsitul anului Dar momentan, stau in dilema asta: pe care dintre straturi voi prinde UD-ul pentru structura peretilor. Prinderea pe OSB e aparent mai solida dar inteleg tot de pe forum ca acesta poate suferi modificari dimensionale (se poate lasa/deplasa daca preia deformarile parchetului de ex.). La prinderea pe polistirenul extrudat, acesta in sine mi se pare mie ca n-ar fi foarte solid (nu stiu...) dar poate are avantajul ca e mai imobil fiind prins sub greutatea OSB-ului. Poate-s temeri nefondate, dar n-am mai facut nciodata asa ceva, si fac estimari doar din imaginatie... Din experienta dvs. care este varianta preferabila, in conditiile date (intai pardoseala si apoi peretii)?

Leave a comment:

• errkey
    replied

Dar sper sa nu fie gresit nici in cealalta varianta... Fiindca de la inceputul proiectului (cateva luni deja) m-am setat ca fac peretii ulterior izolarii pardoselii, mi-e cam greu sa ma resetez acum... Mai e si o chestiune de logistica, nu mai am spatiu in apartament si am planificat sa aduc profilele metalice (le tin in depozitul de unde le-am cumparat) pe masura ce "consum" altele: polistiren, osb, saci de adezivi, etc.
    Deci as ramane pe varianta initiala. Daca toate-s asezate si fixate cum trebuie la pardoseala (de aceea as tinde sa prind osb-ul mecanic de planseu) n-ar trebui sa apara probleme la pereti, nu? Nu am pretentia sa tina 100 de ani, dar macar cativa
    Va reamintesc dimensiunile balconului aprox. 395cm x 120cm si nu voi plasa mobilier greu, doar tranzit uman va fi.
    Last edited by errkey; 19 December 2016, 15:46.

Leave a comment:

• Gemini
    replied

Faceti structura metalica inainte de izolare. Izolatia pe pardoseala se va face ultima, in spatiul ramas..

Leave a comment:

• errkey
    replied

Multumesc inca o data pentru raspunsul prompt.

1. Nu stiam ca OSB e parte a finisajului... si da, am omis ca mai vine o folie si inainte de parchet. Dar cum credeti ca e mai bine cu profilele metalice, sa vina pe polistiren sau pe OSB? Mie mi s-ar parea cam fragil pe extrudat.

2. Am inteles, nu e cazul. E mai bine sa intreb decat sa imi para rau. Legat de imbinari o sa incerc sa inchid cat mai bine polistirenul iar OSB-ul nu e problema, voi avea doar 2 bucati (spatiul e mic).

Leave a comment:

• Gemini
    replied

Puteti realiza peretii, sau structura lor, inainte de a finisa pardoseala. Cu alte cuvinte, nu aplicati UD peste OSB.

1. Acel covor de 6mm inainte de extrudatul de 5cm nu este necesar in principiu. Folia PEE peste extrudat poate fi si de 2mm, cu cat este mai subtire, cu atat pardoseala va fi mai putin elastica. Peste OSB este necesara alta folie de 2-3mm (PEE) pentru montarea corecta a parchetului laminat.

2. Este putin probabil sa fie nevoie de o alta bariera de vapori la pardoseala din simplul motiv ca materialele utilizate la aceasta nu sunt permeabile la vapori. Extrudatul si OSB sunt ca si o bariera de vapori. de aceea atentie la imbianrile polistirenului si la evitarea suprapunerilor rosturilor intre extrudat si OSB. In cazul unei bariere de vapori pe pardoseala, regula de amplasare este aceeasi, pe partea calda a surpafetei adica intre OSB si izolatie, dar nu este cazul aici.

Leave a comment:

• errkey
    replied

Singurul strat ce se poate fixa simecanic, este placa de OSB. Dvs. aveti un spatiu mic, nu pot sa apare probleme si nu va pleca nicaieri placa de OSB ce oricum nu este incarcata decat cu stratul de finisare pardoseala. Pentru fixarea OSB se pot utiliza dibluri universale de 8mm, nu rapide pentru ca nu tin. Pentru balconul dvs. consider ca nu este necesara prindere mecanica.
    Diblurile pentru polistiren nu va sunt utile.
    Ok, atunci o sa apreciez asta la momentul respectiv, daca prind OSB-ul sau nu. Consider ca pardoseala trebuie sa fie o baza solida si imobila, fiindca structura peretilor vine sprijinita pe aceasta (prin UD-uri).

Acum,

1. Planeitatea obtinuta si dupa rectificarile cu adeziv nu este chiar perfecta; asadar trebuie o solutie pentru un contact bun si cat mai uniform al placilor de extrudat pe stratul suport. Exclud materiale umede (gen adeziv sau sapa) si nici n-as vrea sa tai din placile de polistiren. Asa ca as proceda in felul urmator:
    - asez folie PEE (3mm) doar local, acolo unde e cazul - pentru a compensa zonele putin mai joase
    - vin cu un "covor" din placi subtiri de extrudat (6mm, acelea elastice) pe toata pardoseala - pentru o suprafata legata uniforma, poate si un plus de izolare - dispus pe lungimea balconului
    - plasez polistirenul extrudat (50mm) - dispus pe latimea balconului, deci transversal pe stratul anterior
    - aplic iar folie PEE (3mm) pe toata suprafata - contra eventualului scartait produs de frecarea OSB/polistiren
    - pun OSB-ul (15mm) - prins in dibluri sau nu, ramane de vazut
    - finisajul (parchet melaminat, clickabil)

As vrea sa stiu daca dpdv tehnic este corect; ca si costuri suplimentare fiind nesemnificativ.

2. Printre multele dezavantaje de a executa o lucrare de acest gen in plina iarna, este si un lucru bun: poti vedea mai bine care sunt punctele sensibile, zonele susceptibile la condens. La mine, in zona marginala a pardoselii spre muchia cu parapetul, in decurs de cateva ore se aduna efectiv apa. Evident situatia va fi alta odata cu izolarea tuturor peretilor. Dar ca o masura in plus, ma intreb daca ar merita plasarea unei folii bariera de vapori si la pardoseala (in genul celei de la vata minerala in cazul peretilor). Daca da, unde ar veni interpusa in "sandwich-ul" de la punctul 1.

PS: Mentionez ca imi permit sa ridic nivelul pardoselii cu oricat, important e s-o fac cat mai corect posibil si durabil (ca termoizolatie dar si dpdv mecanic).

Va multumesc.
    Last edited by errkey; 19 December 2016, 10:45.

Leave a comment:

• Gemini
    replied

Singurul strat ce se poate fixa simecanic, este placa de OSB. Dvs. aveti un spatiu mic, nu pot sa apare probleme si nu va pleca nicaieri placa de OSB ce oricum nu este incarcata decat cu stratul de finisare pardoseala. Pentru fixarea OSB se pot utiliza dibluri universale de 8mm, nu rapide pentru ca nu tin. Pentru balconul dvs. consider ca nu este necesara prindere mecanica.
    Diblurile pentru polistiren nu va sunt utile.

Leave a comment:

Working...
X