Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Totul despre TERMOIZOLATIE (termosistem)

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • #31
  Termosistem

  Daca diagramele sunt corecte inseamna ca BCA-ul de 350 izoleaza mai bine decat polistirenul de 50 (cu densitatea ...).
  Cum arata aceste diagrame pentru polistiren de 100 (densitate 16) ?
  Care este solutia optima (privind grosimea si densitatea polistirenului) in raport cu costurile si de ce nu, in raport cu cat se mareste grosimea peretelui?

  Comentariu


  • #32
   Termosistem

   Solutia optima este cea care rezulta in urma efectuarii expertizei energetice a constructiei in cauza.
   Consider ca este incorect sa generalizam solutiile si in acelasi timp sa nu luam in calcul toate aspectele care contribuie la ridicarea performantelor energetice ale cladirilor, modul de comportare in exploatare etc.

   Prin imaginile de mai sus, am dorit doar sa intelegem principiul care trebuie avut la realizarea unei izolatii termice.
   Trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste diagrame sunt doar informative, materialele din componenta unui perete au rezistente termice diferite.
   Discutam de un perete de BCA si putem spune ca la o grosime de 350 mm rezistenta termica a acestuia este mai buna decat a unui strat de polistiren cu o grosime de 5 cm insa nu tinem cont de faptul ca aceasta rezistenta - la nivelul intregii fatade este total diferita. Sa nu uitam ca pierderile de energie sunt mult mai mari la nivelul structurii din beton care contureaza acesti pereti. Oricum rezistenta oferita doar de zidaria de BCA de 35 mm nu este suficienta pentru a avea o cladire eficienta energetic.
   In date aproximative, doar zidaria de BCA de 35 mm are o rezistenta termica de circa 2 mpK/W iar stratul de polistiren de fatada de 5cm circa 1.3 mpK/W. Cele doua straturi, impreuna pot oferi un coeficient de izolare termica bun insa al doilea aspect - comportarea constructiei functie de modul de amplasare a izolatiei - este absolut necesar sa fie luat in calcul. Aici, este importanta influenta distributiei temperaturii in interiorul peretelui fapt ce influenteaza fenomenul denumit - condens - mucegai.

   P.S. Pentru un polistiren de fatada de 10 cm distributia va arata ca in foto.

   Repet... este vorba de grafice aproximative... principiale... nu de unele exacte.
   Fișiere atașate

   Comentariu


   • #33
    Termosistem

    salut.

    Din diagramele de mai sus deducem faptul ca este mai bine sa punem polistiren de o grosime mai mare la exterior decat sa facem o dubla izolatie interioara si exterioara.

    Se pare ca la dubla izolatie, temperatura ridicata de la interior nu mai ajunge in profunzimea peretelui, lucru care duce la migrarea punctului de zero grade catre interiorul zidului.
    Toate acestea in timp duc la degradarea zidului (mai ales BCA) din cauza fluctuatiilor de temperatura din zid si automat a aparitiei umezelii.

    Ce se poate face atunci daca se doreste o placare interioara cu gips carton?
    anda panda din ...

    Comentariu


    • #34
     Termosistem

     Plachezi cu polistiren afara si cu gips carton in interior. Gips cartonul nu este termoizolator.
     Parerea mea.

     Comentariu


     • #35
      Termosistem

      ce se poate face atunci daca se doreste o placare interioara cu gips carton?
      Va referiti la aplicarea gips-cartonului direct pe perete?
      Daca da, atunci singura solutie ramane izolarea exterioara - altfel ramane la parerea ca o izolatie interioara trebuie sa fie limitata din punct de vedere al capacitatii de izolare si sa elimine posibilitatea de migratie a vaporilor. Aceasta solutie este cea binecunoscuta, vata minerala cu bariera de vapori.

      Comentariu


      • #36
       Termosistem

       Ma refer la un sistem de termoizolare interioara.

       Daca dorim si un sistem termoizolator la interior, este necasara cresterea grosimii polistirenului la exterior in vederea aducerii punctului de zero grade in interiorul acestuia?
       anda panda din ...

       Comentariu


       • #37
        Termosistem

        Cred ca ar trebui sa punem lucrurile in ordinea lor fireasca.

        De ce sa DORIM.. o anume izolatie?

        Este suficient sa facem o izolatie corespunzatoare, care sa asigure o eficienta energetica a cladirii, un confort interior bun, un consum scazut de energie etc....

        Atat si nimic mai mult...

        Comentariu


        • #38
         Termosistem

         Fizic, desenele 1 si 3 nu au cum sa fie la fel.
         Rigipsul este izolator din cate stiu eu.
         Nu ca polistierenul dar mai izolator decat betonul.

         Comentariu


         • #39
          Re: Termosistem

          Daca ati putea pune niste grafice din acestea si pentru transferul termic prin geamuri si usi, prin plafon, nu numai prin pereti

          Comentariu


          • #40
           Termosistem

           Ideea este urmatoarea: tecuiala clasica la interior este comparabila la pret cu un sistem tip gips carton, insa cea din urma se realizeaza mai rapid, fara prea multa mizerie si cu rezultate bune.
           anda panda din ...

           Comentariu


           • #41
            Termosistem

            Asa cum va spuneam, tencuiala umeda se poate inlocui cu tencuiala uscata (gips-carton).

            Optiunea pentru termoizolatie interioara trebuie sa plece de la considerente care tin de necesarul de izolatie al fiecarei locuinte.

            Comentariu


            • #42
             In urma cu 22 de ani, cam pe vremea asta, am izolat cu polistiren 2 pereti ai dormitorului (acesta fiind pe colt). Unul din perete continand si fereastra. Lucrul acesta au facut-o lucratorii de la ICRAL (prin cunostinte am aflat ca am dreptul sa le cer aceasta, ei fiind proprietarii). Nu m-a costat atunci decat materialele parca, asa au spus ei, sa le cumpar eu, ca ei nu au. In iarna aceea care tocmai trecuse, in dormitorul acele am tinut piftiile (erau sub 10 grade). Era vorba de anul de gratie 1985.
             Am fost foarte multumit de lucrare (erau alte tehnologii pe vremea aceea, cu plasa de papitz, etc). De atunci este cea mai calduroasa camera din apartament. Bineinteles ca a urmat si o triplare a geamurilor.
             Deci se pot obtine rezultate bune si cu izolare la interior.
             Lucrarea este functionala si in prezent, fara nici o problema.

             Intrebarea mea catre specialisti este:
             In cazul reabilitarii termice a locuintelor (de bloc) care vor fi neajunsurile unei duble izolari (si la exterior si la interior)?

             Comentariu


             • #43
              Daca va mai amintiti, ce grosime a avut polistirenul utilizat?

              Comentariu


              • #44
               Nu-mi mai aduc aminte grosimea polistirenului. Nu cred ca era prea gros. Ceea ce se vede pe tavan (au pus si pe tavan pe o latime de vreo 15 cm) pare a fi vreo 6 cm cu tot cu glet. Pe tavan nu au mai pus plasa de sarma doar au lipit daca nu ma insel cu aracet, si apoi au gletuit cu ipsos cred.
               Deci e posibil sa fi fost de 5 cm grosime sau chiar mai subtire. Cred ca nu erau de prea multe grosimi pe vremea aia, iar calitatea nu cred ca era cea de acum.

               Repet din nou intrebarea: In cazul reabilitarii termice a locuintelor (de bloc) care vor fi neajunsurile unei duble izolari (si la exterior si la interior)? Va fi nevoie sa il dau jos? In felul acesta as mai castiga putin spatiu.

               Comentariu


               • #45
                Nu vad un nici un dezavantaj semnificativ in cazul in care se va realiza o anvelopare generala a blocului.

                In acest caz.. existenta termoizolatiei exterioare asigura cresterea gradului de izolare al locuintei si izolatia interioara poate fi eliminata. Oricum odata cu realizarea izolatiei exterioare, eficienta celei interioare va fi mult mai mica decat in prezent.

                Comentariu

                Procesare...
                X