Practica izolatiilor, principii si detalii de executie

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • PowerMC
    Administrator
    • 02.mai.2007
    • 2239

    Practica izolatiilor, principii si detalii de executie

    Dat fiind ca multe din aspectele ce tin de izolarea corecta a locuintelor au cel putin cateva principii si reguli universal valabile, credem ca este potrivit sa discutam si in acest topic separat despre aceste aspecte.
    Pornim discutia pe baza unui mesaj primit pe e-mail de la dl. GN in care ne-a scris:

    "Vă salut cu respect! Numele meu este G.N. și vă rog să mă ajutați cu o părere avizată.
    Am o casă în construcție, pe un singur nivel, peste care este un planșeu de beton cu grosimea de 13-15 cm. Pereții exteriori sunt izolați cu un sistem de vată de 10 cm grosime.
    M-am gândit să izolez planșeul, pe toată suprafața, un sistem format din traverse de 15 cm printre care să așez vată minerală tot de 15 cm iar peste acestea să montez un pod de dulapi (scândură) cu grosimea de 5 cm .
    Întrebările mele ar fi:
    1. Acea folie de aluminiu este necesar a fi montată pe planșeul de beton sub traverse și vată? Ce rol are ea: protecție anticondens sau si de izolare termică?
    2. Recomandați a se monta vată cu folie de aluminiu încorporată din fabricație sau un anumit tip de vată?
    3. Apreciați că acest sistem cu vată de 15 cm și peste, podul de cherestea de 5 cm, este suficient ptr a asigura o protecția termică eficientă?
    În 10 zile m-aș apuca de montajul sistemului.
    În speranța unui răspuns avizat, vă mulțumesc anticipat! Toate cele bune!"
    Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

    Community Manager MC
  • Gemini
    Moderator
    • 06.iun.2006
    • 15019

    #2
    Inainte de a raspunde punctual pentru cititorul nostru "GN" trebuie sa specificam ca izolati aunei case nu se rezuma doar la peretii exteriori, la fatada. Atunci cand avem o constructie ce trebuie izolata vom lua in considerare modul de izolare complet, pornind de la fundatia si pana la acoperis. Este important sa avem in vedere modul de izolare pentru ca anumite parti ale cladirii devin ascunse si nu vor mai putea fi izolate dupa finalizarea constructiei, de aceea inca din proiectare va trebui sa discutam cu arhitectul si ulterior la executie cu constructorul pentru a realiza o izoaltie corespunzatoare.
    In cazul planseului spre pod, din beton, o izolare este absolut necesara pentru ca prin acesta se pot piere cel putin 20% din energia necesara incalzirii sau racirii casei. Normativele prevad o izoltaie minima ce poate fi cuantificata intr-un strat de aproximativ 20cm de izolatie pe acest tip de planseu.

    Legat de utilizarea unor traverse din lemn sau rigle, intre care sa utiliam un material izolator apoi sa inchidem cu dulpi grosi de lemn (5cm), putem spune ca o astfel de solutie ne duce cu gandul la o suprafata circulabila in pod altfel nu intelegem rostul acelor dulapi de 5cm.
    Primul aspect ce necesita clarificare este destinatia finala a spatiului din pod, daca va fi circulabil, daca va fi utiizat pentru depozitare, total sau partial?
    Este foarte discutabila ideea cu dulapi din lemn care sunt destul de scumpi. Exista variante alternative cum sunt cele date de utilizarea placilor din OSB sau similare.

    Folia de aluminiu, in ansamblul izolatiilor cu vata reprezinta un strat ce poarta denumirea de bariera de vapori si are rolul de a impiedica transferul umiditatii din aer interior cald catre zone unde aceasta ar putea condensa. Utilizarea uni bariere de vapori peste planseul de beton este inutila si nu o recomandam, indiferent de tipul izolatiei.

    Utilizarea vatei cu folie de aluminiu (vata caserata) nu va ajuta, asa cum am spus anterior nu aveti nevoie de bariera de vapori. Ca iolatie se poate utiliza atat diferite sortimente de vata de sticla, bazaltica si chiar polistiren expandat sau extrudat, depinde de solutia finala aleasa si modul de utilizare a suprafetei din pod.

    Asteptam clarificari din partea dvs. (GN) si speram sa continuam discutia. Dat fiind ca intentionati sa executati lucrarea peste circa 10zile, cateva foto cu suprafata actuala a podului ar fi utile si poate reusim sa avem in acest tpic un exemplu clar si complet, cu sprijinul dvs.

    Comentariu

    • Ghenci Nicolae
      Incepator
      • 19.ian.2020
      • 1

      #3
      Bună seara! Mulțumesc pentru răspuns și promptitudine, inainte de toate.
      Vin cu completările solicitate de dvs. Casa este formată din demisol (pe jumătate din suprafață - cca 80 mp ) și parter 138 mp utili, locuibili). Fundația este din beton armat pe care au fost aplicate următoarele tipuri de izolație: hidroizolație - lichid special in beton, tub drenaj de jur-împrejurul părții de demisol, un strat de hidroizolatie specială la sac (un fel de ciment elastic "cauciucat"), aplicată cu bidineaua și apoi carton asfaltat aplicat prin proces termic, pe exteriorul pereților subsolului. Peste acestea, pereții subsolului și fundația casei au fost izolați cu polistiren extrudat de 5 cm.
      Zidăria casei este din cărămidă ceramică de 30 cm pe care s-a montat un sistem de vată bazaltică de 10 cm (Knauf Rockvol frontrock). Stâlpii de rezistență și centurile sunt izolate (din momentul tunării)cu polistiren extrudat de 3 cm. Tâmplăria exterioară este din PVC cu grosimea de 82 mm, cu 6 camere și 3 foi de sticlă. Planșeul este din beton armat, grosime 13-15 cm.
      Podul (cu acces din casă) va fi folosit ca spațiu de depozitare și va fi relativ puțin circulabil. Am decis să pun, peste vată, podul din dulapi de 5 cm, gândindu-mă la o mai bună izolare termică dar și la o eventuală mansardare parțială, în viitor.
      Acoperișul este din țiglă de beton, pe sub care s-a montat folie specială anticondens.
      Cam acestea sunt clarificările si datele "tehnice" pe care vi le pot oferi, privitoare la izolația construcției. Dincolo de a fi necesare sper să fie și suficiente pentru a vă putea forma o părere.
      Aș mai avea și o întrebare: printre aceste rigle de 15 cm ce ar fi mai eficient d.p.d.v. termic, un strat de vată de 15 cm necomprimat sau un strat de vată de 20 cm, ușor comprimat până la limita riglelor (15 cm)?
      Vă mulțumesc! Aștept cu interes punctul dvs. de vedere și orice alte opalte. Numai bine!

      Comentariu

      • Gemini
        Moderator
        • 06.iun.2006
        • 15019

        #4
        Utilizarea dulapilor nu se justifica din niciun punct de vedere. Termic nu conteaza peste izolatie iar din punct de vedere al eentualei mansardari partiale, aceasta nu se va amenaja pe dulapi ci pe planseul din beton, asadar iolatia si dulapii presupusi vor fi eliminate la aceasta mansardare partiala. De fapt mansardarea aceasta va consta in compartimentarea unei parti din spatiul interior al podului, pereti legati de structura actuala de sustinere a sarpantei si tavan izolati si amenajat pe structura de lemn a acoperisului.
        Sfatul meu este sa amplasati direct vata pe zonele unde nu se va circula de niciun fel, 20cm de vata este in regula .Daca vor fi modificari pe zona centrala in viitor, incercati amplasarea unui numar minim de rigle din lemn doar pentru a sustine inchiderea suprafetei cu placi OSB sau alte tipuri de materiale (inclusiv scandura mai groasa sau dulapi daca considerati ca sunt ok financiar) iar in interiorul structurii o sa aveti izolatie din vata la dimensiunea spatiului, fara a comprima izolatia.
        In acest fel aveti o izolatie temporara pana la momentul in care poate compartimentati si nu risipiti materiale, putand fi reutilizate iar izolatia va fi eficienta.

        Comentariu

        • vdingo11
          Membru Marcant
          • 07.iul.2006
          • 619

          #5
          Legat de practica executiei va rog sa imi precizati care este ordinea corecta a urmatoarele doua etape:
          1. coltare la geamuri si colturi si apoi plasa de armare
          sau
          2. plasa de armare si apot coltarele la ceamuri si colturi

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 34968

            #6
            Acest gen de detalii nu sunt foarte relevante pentru calitatea lucrarii, tin poate mai mult de organiziare si de obisnuinta mesterilor, dar si de numarul de lucratori.
            In mod normal se realizeaza montajul coltarelor apoi se poate trage plasa intre acestea. Coltarele ar trebui montate la pozitie corecta, vertical si orizontal, chiar daca marginea izolatiei nu este chiar perfecta din taiere sau asezare. Asadar prima varianta este cea recomandata.

            Comentariu

            Procesare...