Izolare eficienta a acoperisului contra caldurii

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • OfficePoint
    Incepator
    • 09.nov.2020
    • 1

    Izolare eficienta a acoperisului contra caldurii

    Buna ziua,

    Am construit o mica cabana din lemn,cu mansarda locuibila.
    Ma confrunt cu trei probleme.

    1 - Tavanul mansardei care este totodata si acoperisul cabanei este format de sus in jos, din tabla, folie anticondens, scandura de 2 cm. Practic scandura este asezata pe capriori de lemn de 10cmx5cm. Intre capriori este vata minerala dupa care folie de aluminiu cu bule.
    Problema care apare este ca vara devine foarte cald, datorita izolatiei foarte mici.
    Ma intereseaza, care sunt materialele care au un coeficient termic de izolare foarte bun,pentru a mari izolatia tavanului si care ar fi modalitatea de a face acest lucru. Una din optiuni la care ma gandeam era sa maresc latimea capriorilor adaugand alti capriori de 10 cm sau maxim 20 cm, creand inca un spatiu intre ei pentru o alta izolatie, ajungand la o grosime totala de 20 cm daca adaug capriori de 10 cm, respectiv 30 cm daca adaug capriori de 20 cm. Din documentarile pe care le-am efectuat am inteles ca cea mai buna izolatie este cea cu celuloza, insa oare exista si alte materiale de aceeasi calitate / proprietati care pot fi montate in regim propriu? Izolatia cu celuloza am inteles ca nu se poate efectua decat de firme specializate cu un echipament specializat. Nu stiu daca exista si placi de celuloza care se pot monta fara interventia unei firme.Vata minerala nu mai doresc sa folosesc.
    A doua optiune la care ma gandeam era de a crea un caroiaj din capriori de 5x5 cm sau 8x8 pe intregul tavan pentru a crea un spatiu gol de aer 5 cm sau 8 cm, care sa aiba rol de izolatie fonica si termica.
    Peste acest caroiaj sa adaug osb de 10mm si rigips antifonic.

    2 - Langa camera, in partea dreapta sunt bucataria si baia. Acestea sunt despartite de un perete alcatuit din osb de 10mm si capriori de 10x5 cm, iar intre capriori vata minerala de 10 cm. Acest perete nu are nevoie in mod special de izolatie termica deoarece este in interior, dar ce doresc foarte mult este o izolatie fonica foarte buna care sa nu permita sa se auda nimic din ambele sensuri. Vata minerala o pot inlocui fara nici o problema.Eventual pot adauga peste osb, rigips antifonic daca intr-adevar izoleaza foarte bine.

    3 - Podeaua de la mansarda care este tavanul camerei de jos, scartaie. Scandura este asezata pe dulapi de 20x5cm iar peste scandura, osb de 10mm prins cu sute de negrese.
    Desi am cautat sa prind foarte bine scandura de dulapuri / traverse si osb-ul de scandura, tot a inceput sa scartaie. Doresc sa pun parchet peste osb cu folie de 5 mm sau mai groasa, dar nu stiu daca scartaitul va fi eliminat. Folosirea polistirenului extrudat de 2cm, in locul foliei, ar indeparta oare scartaitul?
    Ce as putea face in cazul acesta?

    Nu stiu daca vreuna din ideile de mai sus este viabila, de aceea orice sfat / sugestie este mai mult decat binevenita.

    Multumesc si multa sanatate!
  • Mircea_G
    Living Legend
    • 14.ian.2007
    • 12204

    #2
    Daca ar trebui sa faci ce-ar fi de facut te-ar costa iarasi pretul casei .
    1. Complicat , solutia este in acoperisul ventilat .
    2. Complicat spre imposibil ca nu sint spatii despartite fizic , gen doua locuinte si perete comun
    3. Complicat . Scirtiitul nu il poti scoate decit prin rigidizare si lemul nu permite asta .
    .........Fiecare punct in parte poate fi tratat , dar solutiile sint extrem de costisitoare .
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu

    • VYS
      Living Legend
      • 19.aug.2005
      • 13007

      #3
      1. Utilizezi piese de suspendare pentru gipscarton, lungi (270mm parca au), adaugi doua straturi de vata de 10cm (2x10=20cm) si inchizi cu bariera de vapori (muti folia cu bule actuala eventual, daca nu este deteriorata) si gipscarton. Cand ai 10cm de izolatie intre capriori este aproape nimic.
      2. Poti adauga inca 10cm de vata realizata pe o structura independenta de peretele existent, chiar cu spatiu interior de aer, intre cele doua structuri. Total nu cred ca poti elimina zgomotul dar se poate diminua semnificativ.
      3. Sigur nu scartatie placile din OSB? O idee ar fi sa scoti placile din OSB, adaugi izolatie, folie PEE si apoi inchizi cu OSB. Reverifici si prinderea dulapilor, dar nu cred ca ei scartaie. Existenta unui strat de separara subtire elimina scartaiutul, de exemplu o folie PEE de 2mm.
      VYS Blog DIY

      Comentariu

      • aramiso
        Incepator
        • 29.mar.2009
        • 52

        #4
        Buna ziua,
        Am o intrebare simpla: se poate lasa un "strat" de aer de 1-2 cm intre tavan (la bloc, et.1)si vata minerala cu care este izolat?
        (Pentru ca tavanul are unele denivelari, am montat sistemul de profile metalice cu 7 cm mai jos si vreau sa izolez cu vata minerala bazaltica de 6 cm; deci va ramane un strat de aer intre vata si tavan de 1 cm.)

        Comentariu

        • VYS
          Living Legend
          • 19.aug.2005
          • 13007

          #5
          Postat în original de aramiso
          Buna ziua,
          Am o intrebare simpla: se poate lasa un "strat" de aer de 1-2 cm intre tavan (la bloc, et.1)si vata minerala cu care este izolat?
          (Pentru ca tavanul are unele denivelari, am montat sistemul de profile metalice cu 7 cm mai jos si vreau sa izolez cu vata minerala bazaltica de 6 cm; deci va ramane un strat de aer intre vata si tavan de 1 cm.)
          Da, se poate fara probleme.
          VYS Blog DIY

          Comentariu

          Procesare...