Probleme la termoizolarea casei

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • vdingo11
    Membru Marcant
    • 07.iul.2006
    • 619

    Probleme la termoizolarea casei

    Buna ziua.

    Deoarece nu as dori sa populez postul de Adeziv polistiren cu intrebari care nu sunt legate strict de adeziv am deschis acest topic unde incerc sa gasesc raspunsuri la diferitele probleme pe care le intampin.
    Este vorba de izolarea exterioara a unei case cu polistiren grafitat de 10cm.

    Deoarece inaintez destul de greu cu placatul doresc sa va intreb:
    1. exista vreo problema daca polistirenul va ramane mai mult timp pana sa ii aplic prima mana de adeziv? Isi poate pierde din eficienta? Daca da dupa cat timp?
    2. deoarece am de gand ca dupa ce am un perete final (evident cu colturile incepute si pe peretele vecin) doresc sa pun coltarele si apoi plasa cu masa de spaclu ma intereseaza cum pot prinde burlanele de tabla zincata existente de perete? Sa folosesc dibluri lungi sau exista alte sisteme?
    3. oricat m-am chinuit eu nu am reusit sa fac o placare extrem de dreapta. Acum daca pun indreptarul de 2 m pe verticala pe la mijlocul peretelui am o fanta de 3-4 mm. Cum ma sfatuiti sa repar acest inconvenient? Sa pun o mana de adexiv pe zona cu fanta si apoi trag cu dreptarul sa iasa bine sau sa incerc sa incarc mai mult in acea zona cand pun plasa ?
    Multumesc.
    Ultima editare de vdingo11; 28.aug.2022, 17:23.
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 34986

    #2
    1. Ce inseamna mult timp? Polistirenul expandat nu rezista la expunerea UV, se ingalbenste si se deterioreaza, ar trebui sa nu il lasati mai mult de 1-2 saptamani (este relativ) neacoperit. Cand sta mai mult timp neacoperit cu masa de spaclu ar trebui slefuit inainte de aplicare masa de spaclu.
    2. Se pot folosi dibluri lungi, tije filetate, depinde cum este acum prinderea si cum permite colierul.
    3. Razuiti din polistiren pentru a elimina o parte din denivelare, diferenta se umple cu adeziv la montare placa.

    Comentariu

    • vdingo11
      Membru Marcant
      • 07.iul.2006
      • 619

      #3
      1. sambata am avut o saptamana de cand am inceput. Sper ca in maxim 2-3 zile sa finalizez acel perete si sa ii dau o mana de adeziv si plasa..
      2. pana cum era un colier de fier care avea sudat un piron ce era batut in perete. Tija filetata cum se prinde in perete? Exista diblu in care se poate infileta?
      3. baxurile din polistiren din lipsa de spatiu le tin intr-un pod care este acoperit cu tabla. Nu sunt expuse la radiatii UV dar stau la temperaturi mari pe timpul zilei. Acest lucru le poate afecta eficeinta?
      Ultima editare de vdingo11; 29.aug.2022, 16:29.

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 34986

        #4
        Slefuiti usor cu smorghel si aplicati masa de spaclu, daca va organizati bine ar trebui sa lucrati pe cate un perete si sa mergeti cu totul, lipire, dibluire si masa de spaclu, Daca nu aveti ajutoare, merge greu de unul singur.
        Depinde cum este prinderea colierului utilizat, de exemplu cumparati dibluri de plastic si tije dublu filetate (o parte in diblu cu filet metric si alta cu filet pentru diblu) sau gasiti surub cu cap hexagonal ce se poate utiliza cu acelasi diblu de plastic, se gasesc si la lungimi mai mari, de 200...280mm. Repet, totul depinde de colier, ca sa puteti face prinderea lui pe perete. Oricum pana nu aplicati decorativa nu strangeti colierele de burlane definitiv. Daca pastrati colierele, puteti suda acele suruburi cu filet de lemn pe ele, infiletati usor colierul in diblul de plastic.
        In pod nu patesc nimic baxurile de polistiren.
        Ultima editare de SpecialistulMC; 29.aug.2022, 20:05.

        Comentariu

        • vdingo11
          Membru Marcant
          • 07.iul.2006
          • 619

          #5
          1. Am o problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. In partea de sus a peretelui dupa ce aplic ultima placa intreaga imi ramane un spatiu de 3cm sau 2.5cm intre ultima placa si scandura de la acoperis (nu stiu cum se numeste acea scandura care este batuta de la perete la capatul acoperisului.
          Problema este ca de la placa de polisiren pala la zidarie ar fi un spatiu de 1cm ce ar trebui umplut.
          Am taiat eu bucatile de polistiren la 3 cm dar este chin sa imping adezivul sa le pot prinde cat de cat.
          Sa le las fara adeziv. Sa incerc sa bag ceva spuma apoi pun bucata de polistiren?

          2. Eu nu inteleg de ce trebuie slefuit. Sa zicem ca cineva il expune la UV o perioada mai lunga de timp si se ingalbenese un pic, banuiesc pe un strat foarte mic. Care este diferente intre a aplica masa de spaclu fara slefuire si cu slefuire? Daca nu il slefuiesti deteriorarea polistirenului inainteaza?

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 34986

            #6
            1. Asteriala (scandura de sub tabla) sau sageac (inchiderea orizontala sau inclinata sub acoperis, la streasina, depinde la care va referiti. Puteti lipi straifuri din polistiren, taiate pentru tot ce este peste 1cm. La nevoie se utilizeaza si adeziv poliuretanic pentru rosturile ce raman. Este mai usor sa lipiti straifurile de polistiren cu adezivul poliuretanic. Important este sa fie totul izolat, apoi taiati si pregatiti inainte de masa de spaclu.
            2. Acel strat afectat de UV, acel galben care devine mai pronuntat cu trecerea timpului, est eun strat neaderent, de faopt polistirenul afectat de UV isi pierde proprietatile. Nu inainteaza deteriorarea dar poate fi aderenta scazuta a masei de spaclu. Slefuirea inseamna trecere rapida cu un smirghel mai rugos (40-80) pe suprafata, usor, dureaza cateva secunde pe fiecare mp, smirghelul pus pe un slefuitor manual.

            Comentariu

            • vdingo11
              Membru Marcant
              • 07.iul.2006
              • 619

              #7
              Multumesc.
              Ma refeream la sageac. Mi-am luat si un tub de spuma CT 84 sa vad cum le voi lipi mai bine.
              Din pacate am prins vreo 3 zile cu ploi si nu am putut face nimic.
              Deoarece de luni incep serviciul si nu prea mai pot face nimic decat in weekend, am luat doua bucati de folie neagra de constructii, am prins-o cu capse de sageac si asa va sta cand nu pot lucra la perete.
              Soarele nu mai ajunge la polistiren, doar ca se va incinge acel nailon negru dar dupa cum ati spus ca polisturenul nu este afectat de temperaturi mari sper sa fie ok.
              Oricum vineri am fost intr-un magazin mare si am vazut cateva baxuri de polistiren ingalbenite si am dat cu mana peste el si am inteles atunci ce mi-ati explicat mai sus - cum se ia acel strat pe degete.
              La mine cand dau cu mana nu se ia nimic pe degete, deci nu cred ca a fost afectat cat despre ingalbenit nu poate fi vorba ca am grafitat care este gri inchis si nu prea iti poti da seama vizual.
              Sper sa fie perfect cu acea protectie de folie pana cand voi da mana de masa de spaclu.

              1. Dupa cate vreme de la aplicarea masei se spaclu se poate da decorativa?
              2. Daca nu voi aplica anul acesta decorativa este suficient sa ramana la 2 maini de masa de spaclu sau sa dau 3 - ma refer strict la protectia polistirenului si pastrarea proprietatilor termoizolante.
              Ultima editare de vdingo11; 04.sep.2022, 15:45.

              Comentariu

              • VYS
                Living Legend
                • 19.aug.2005
                • 13007

                #8
                Decorativa dupa minim 3 zile. Nu ai nevoie de trei maini de adeziv, doua este suficient si va rezista pana in primavara fara probleme.
                VYS Blog DIY

                Comentariu

                • vdingo11
                  Membru Marcant
                  • 07.iul.2006
                  • 619

                  #9
                  Credeti ca este ok modalitatea de protejare aleasa?

                  Comentariu

                  • VYS
                    Living Legend
                    • 19.aug.2005
                    • 13007

                    #10
                    Cu folia? Da, atat timp cat radiatia nu ajunte pe polistiren este in regula. oricum nu apare degradarea accentuata in cateva zile ci in cateva luni. Daca trec 2 saptamani si vei slefui usor suprafata polistirenului, vei vedea diferenta de nuanta si va fi semn ca radiatia a lucrat.
                    VYS Blog DIY

                    Comentariu

                    • vdingo11
                      Membru Marcant
                      • 07.iul.2006
                      • 619

                      #11
                      1. Am vazut ca se recomanda folosirea a 7-8 dibluri pe m2. (chiar pe site la austrotherm am vazut: "Recomandăm utilizarea a 6 dibluri / m2 de termoizolație.") Daca placile sunt montate una la jumatatea celeilalte inseamna ca o placa (adica 1/2 m2) este prinsa in 6 dibluri - 4 pe colturi si doua unde se intalneste cu coltul placii de pe celalalt rand (aici fara diblul din mijlocul placii) Daca fac calculul pe 1 m2 voi avea 9 dibluri pe colturi fara nici un diblu in centrul placilor.
                      Intreb acest lucru deoarece eu am folosit acest sistem in care nu am pus si diblul in centrul placilor. Credeti ca este necesar sa il pun ca eu nu as vrea sa deteriorez placa chiar in centrul ei?

                      2. am intalnit situatii cand incercand sa bat cuiul la diblu aceste nu se incorpora in polistiren - clar ara intr-o gaura. Daca incercam sa il scot nu iesea. Pana la urma am rupt floarea cu patentul si am umplut cu spuma gaura ramasa cu o parte din diblu. Cum as putea proceda astfel incat sa nu stric polistirenul cu aceasta metoda de rupere a diblului.

                      3. Am observat ca in momentul in care bati diblul pentru a intra floarea in polistiren acesta se deterioreaza un pic. Exista vreo metoda prin care se poate evita acest lucru.

                      4. am vazut pe cineva pe youtube care spuna ca el cand pune plasa nu o apasa tare entru a ramane departata de perete. Astfel la prima mana plasa se vede la exterior in unele locuri si cand vine cu a doua mana o acopera total. Credeti ca este corecta aceasta tehnica sau este mai buna cea clasica cu aplicare adeziv cu dinti, apasarea plasei cu dintii si apoi nivelarea?

                      Multumesc.

                      Comentariu

                      • VYS
                        Living Legend
                        • 19.aug.2005
                        • 13007

                        #12
                        1. inaltimea redusa a placarii, sub 8m inaltime cand lipim in pat continuu nu prevede obligatoriu dibluire. Este un plus faptul ca avem prindere mecanica, va fi mai sigura placarea. Asadar dblul median nu conteaza foarte tare in acest caz.
                        2. Asa se intampla la caramida cu goluri, dai alta gaura langa daca nu trage diblul. Se acopera cu masa de spaclu zonele cu esec
                        3. Daca diblul este fixat corect, acesta preseaza polistirenul si il taseaza putin, cat sa intre ciuperca la fata polistirenului.
                        4. Important este sa fie acoperita plasa cu prima masa de spaclu, ca este la jumatate sau nu, discutabil si irelevant. Inglobarea cu atentie sa nu se agate pe dintii gletierei sau sa se destrame.
                        VYS Blog DIY

                        Comentariu

                        • vdingo11
                          Membru Marcant
                          • 07.iul.2006
                          • 619

                          #13
                          Care este cea mai tehnica la suprapunerea fasiilor din plasa de armare - ma refer cum se procedeaza pe cei aprox 10 cm de suprapunere?
                          Se merge cu doua randuri simultan, se inglobeaza plasa cu gletiera si apoi se netezeste pana la jumatatea randului doi, apoi se aplica randul trei si tot asa sau nu are importanta si se netezeste primul rand, apoi se pune al doilea si se netezeste, etc?

                          Comentariu

                          • SpecialistulMC
                            Moderator
                            • 19.mai.2004
                            • 34986

                            #14
                            Depinde de cate persoane lucreaza, daca sunteti singur va fi mai greu sa lucrati pe toata latimea unui perete.
                            Aplicarea plaselor se fgace de sus in jos, puteti lucra pe o inaltime mai redusa cu toate plasele. Ele se vor rula in partea superioara dupa ce le prindeti in masa de spaclu in partea superioara.
                            Puteti aplica masa de spaclu pe o latime de 1,2m, fixati plasa pe o lungimea de lucru de 1-2m, acoperiti plasa pana la zona de imbinare, repetati pasul cu plasa 2. In acest fel mergeti cu toate plasele pe latimea peretelui/schelei, de sus in jos
                            Daca sunteit doua persoane este mai usor. Altfel, singur, puteti lucra cu o plasa fara sa acoperiti zona de imbinare, urmand sa aplicati adeziv incepand de la aceasta zona, ridicand plasa pe cei 10cm si tragand masa de spaclu.

                            Comentariu

                            • Mircea_G
                              Living Legend
                              • 14.ian.2007
                              • 12202

                              #15
                              De unul singur , plasa pina jos , si cind se incepe montajul de sus , se fixeaza cu niste cuie lungi , cu mina , in polistiren .... sa nu cada pina la aplicarea adezivului .
                              Instalatii verificari-revizii gaze

                              Comentariu

                              Procesare...