Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Totul despre UMIDITATE

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Totul despre UMIDITATE

  Vom publica in acest topic informatii cu privire la umiditate si efectele ei asupra construcutiilor.
  Speram ca aceste informatii ne vor ajuta sa intelegem mai usor fenomenul si sa eliminam efectele negative de care multi ne plangem.

  Inlaturarea umiditatii este una dintre “bataliile” majore in intretinerea cladirilor. Odata ce s-a observat o pata specifica umezelii, intrebarea care se pune este de unde provine apa, iar primul pas care trebuie facut este de a trata acea posibilitate care pare cea mai evidenta.

  Exista patru cauze generale ale umezirii:
  a. condensul,
  b. instalatiile care au scurgeri,
  c. inundarea (planseelor si peretilor),
  d. patrunderea umiditatii din exterior.

  a. Condensul, este cauzat de regula de o incalzire, izolare termica si/sau ventilare insuficiente, asociate cu umezeala excesiva produsa de activitatile casnice cum sunt imbaierea si gatitul, dar si fiziologice (respiratia) si altele. Este important sa se cunoasca modul de utilizare a incaperilor, tipul si regimul de incalzire (intermitent sau continuu). Tratamentul in cazul condensului poate fi o combinatie dintre o termoizolatie imbunatatita si ventilare, dar si educarea utilizatorilor (schimbarea comportamentului, respectiv a obiceiurilor acestora).

  b. Scurgerile din instalatiile defecte se refera la dispozitive si aparate, rezervoare, conducte, dintre care unele pot fi locate in spatiul podului. Executarea instalatiilor deasupra nivelului petelor de umezeala trebuie intotdeauna sa fie verificata in prealabil. Tratarea acestei probleme consta in repararea instalatiilor (eliminarea scurgerilor), uscarea si repararea deteriorarilor produse prin umezire.

  c. In cazul in care cantitati mari de apa se arunca pe podea, accidental sau folosite pentru curatenie, o parte poate sa-si croiasca drumul prin planseu spre nivelul inferior, umezind tavane si pereti si dand nastere la pete. In cazul in care deasupra suprafetei deteriorate prin umezire exista un planseu, trebuie sa se verifice daca s-a aruncat apa pe suprafata acestuia, sau daca s-a folosit o cantitate insemnata pentru curatenie.
  Tratamentul consta in uscarea suprafetei, refacerea finisajului si consilierea utilizatorilor despre modul cum astfel de accidente pot fi evitate.

  d. Patrunderea apei din exterior este mai putin probabila si, se pare, cel mai dificil de diagnosticat. In casele mai vechi fenomenul se poate datora invelitorii defecte, respectiv defectiunilor din sistemul de evacuare al apelor pluviale (jgheaburi, burlane), ploii care patrunde prin neetanseitatile peretilor sau igrasiei (umiditatea din teren care se propaga, initial prin elementele de constructie in contact cu solul, prin ascensiune capilara). Tratarea problemei se face in functie de natura sursei de umiditate, corect identificata.

  Ca o concluzie generala, trebuie subliniat faptul ca defecte relativ nesemnificative in elemente nestructurale ale unei cladiri pot indica defectiuni structurale majore – un adevarat pericol pentru functionarea normala si integritatea constructiei.

 • #2
  As avea o remarca referitoare la condens, ca lumea nu intelege de ce se face condensul, ca nu prea se explica.
  Aerului ii scade nivelul de saturare cu apa cu cat este mai rece.
  Cu cat aerul este mai cald, cu atat poate "tine" mai multa apa.
  In zona obiectelor reci (scoase de la frigider de ex, pereti reci, geamuri reci) aerul fiind mai rece se satureaza mult mai repede, iar surplusul de apa din aer care nu mai poate fi "tinut" se depune pe suprafata obiectelor reci, fenomen cunoscut drept condens.

  Deci pentru condens sunt necesare 2 conditii: 1. Aer cu continut ridicat de apa si 2. suprafetele reci.
  Pentru eliminarea fenomenului de condens se actioneaza de principiu asupra ambelor cauze (eliminarea apei din aer si prin izolarea suprafetelor reci)
  Viata e complexa si are multe aspecte...

  Comentariu


  • #3
   Prezenta apei sub forma gazoasa (vapori de apa), lichida (picaturi) si uneori solida poate avea efecte defavorabile asupra constructiilor. Aceste efecte se resimt in microclimatul interior, determinand conditii sanitar–igienice improprii, dar si la nivelul materialelor componente ale elementele constructiilor, ducand la efecte negative cum sunt: scaderea capacitaţii de izolare termica, aparitia condensului, micsorarea rezistentelor mecanice etc.

   UMIDITATEA AERULUI

   Cantitatea de vapori de apa (exprimata in grame), continuta intr-un metru cub de aer, se numeste umiditate absoluta. (Ua)

   Cantitatea maxima de vapori ce poate fi continuta intr-un metru cub de aer, la o temperatura T, se numeste umiditate absoluta de saturatie. (Us)

   Raportul intre umiditatea absoluta si umiditatea absoluta de saturatie poarta numele de umiditate relativa (Ur), exprimată procentual cu relaţia:

   Ur = Ua / Us * 100 (%)

   Cu titlu de exemplu, la 20ºC aerul dintr-un metru cub poate contine maxim 17,3 grame de apa, la 25ºC, 23,1 grame iar la 30ºC, 30,4 grame.

   Deci, continutul maxim de vapori de apa admis intr-un anumit volum creste odata cu temperatura. Saturatia este starea in care se afla aerul cand contine maximul admisibil apa in stare gazoasa, de vapori. In starea de saturatie vaporii de apa isi schimba culoarea, capatand un aspect laptos.

   La saturatie incepe procesul de schimbare de stare a apei din stare gazoasa in stare lichida, deoarece aerul nu mai poate suporta alti vapori suplimentari de apa si ii condenseaza, formand apa lichida. In aceasta situatie procesul de transformare de stare va incepe la toti vaporii de apa, avand loc fenomenul de condensare volumica. Ceata este exemplul cel mai cunoscut ce evidentiaza condensarea volumica.

   Comentariu


   • #4
    Daca tot se vorbeste de umiditatea, as vrea sa adaug doua imagini in care se observa cum a variat umiditatea interioara.

    Prima foto, geamul este deschis pentru aerisirea, afara erau temperaturi negative. Umiditate mica, temperatura mica.

    A doua foto, geamul a fost inchis de ceva vreme, umiditatea creste la 60% iar temperatura ajunge la 21°C.
    Fișiere atașate
    VYS Blog - 100 % D I Y
    Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

    Comentariu


    • #5
     Parametrii care decid aparitia sau nu a fenomenului de condensare a apei pe o suprafata a unui corp ce comunica cu exteriorul sunt:
     - umiditatea relativa
     - temperatura ambientala
     - temperatura exterioara
     - coeficientul de transfer termic al acelui corp.

     Acesti factori pot fi modificati dupa dupa dorinta cu exceptia temperaturii exterioare.

     La interior va trebui sa avem anumite conditii ambientale de confort, temperatura interioara de 20 - 24ºC si umiditatea relativa cuprinsa intre 40 – 60%. Dupa anumite studii,limitele normale ale umiditatii pot varia cu 10 unitati in minus fata de intevralul 40-60% astfel ca le vom gasi marcate in mod diferit pe diferite higrometre.

     Pentru masurarea umiditatii relative avem nevoie de un HIGROMETRU. Exista variante accesibile, digitale sau analogice, statii meteo sau simple higrometre. Cateva exemple sunt prezentate in foto.
     Fișiere atașate

     Comentariu


     • #6
      Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

      E normal ca acum sa am 70% umiditate ? Iarna sta pe la 50-55% dar acuma a luat-o in sus.

      Comentariu


      • #7
       Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

       Absolut normal.
       Instalatii verificari-revizii gaze

       Comentariu


       • #8
        Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

        Postat în original de Gamezcdr Vezi post
        E normal ca acum sa am 70% umiditate ? Iarna sta pe la 50-55% dar acuma a luat-o in sus.
        Este posibil, cum amspus ceva mai sus umiditatea poate varia dependent sau independent de cea exterioara.
        Va dau numai un exemplu, spalam rufe si le lasam la uscat intr-o camera fie ea si uscatorie. Aici umiditatea poate creste rapid pe perioada de eliberare a apei din rufe si apoi descreste in functie de modul de ventilare a spatiului. La fel se poate intampla si la utilizarea dusului sau de la alte activitati.

        Comentariu


        • #9
         Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

         Buna ziua,

         As dori sa stiu si eu daca am procedat corect facand izolatia la apartament prin interior.
         Stand prost financiar am hotarat cu sotul sa facem prin interior si stand la et. 4 am dedus ca ne costa mult si mai ales din pricina schelei.
         Cum am procedat? Am curatat peretii exteriori apoi am dat cu solutia aceea de tratare a ciupercii dupa care am pus polistiren de 3 si apoi am zidit un alt perete din BCA de 7,5 fara a lasa spatiu liber intre polistiren si BCA.
         Credeti ca o sa am probleme pe viitor?
         Daca da, de ce?

         ps: E drept ca am redus din spatiu cam 8-9 cm, dar asta mai putin conteaza.
         Ma consoleaza faptul ca am facut economie la bani ci nu la spatiu, dar vreau sa stiu daca e bine.

         Comentariu


         • #10
          Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

          Cred ca dincolo de econimia financiara cu necesarul de energie pentru incalzire, cel mai important este confortul interior. Despre acest aspect nu ati facut nici o mentiune, cum s-a schimbat dupa executia lucrarii?
          Cand ati facut lucrarea?
          In principiu izolatia interioara este mai putin eficienta ca cea exterioara si in unele cazuri poate fi o problema. La solutia aplicata dfe dvs. consider ca nu ar trebui sa fie probleme, mai ales ca s-a utilizat o combinatie cu BCA. In toata ecuatia acestei lucrari, factorul cel mai important este umiditatea, daca aceasta este la un nivel mare in interior ar putea sa se dezvolte codnens si mucegai in zona polistirenului insa sansele sunt destul de reduse.

          Comentariu


          • #11
           Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

           Buna ziua,

           Eu stau la parter si am avut peretii umezi atat in baie cat si pe hol si bucatarie. Am folosit un produs de impermeabilizare beton, care s-a aplicat prin injectare si nu mai am probleme.
           Ultima editare de Gemini; 28.iun.2013, 16:45.

           Comentariu


           • #12
            Re: Totul despre UMIDITATE

            Am publicat astazi pe forum un articol interesant despre umiditate. Asadar, daca sunteti curiosi sa aflati mai multe informatii despre unele din cele mai deranjante probleme cauzate de umiditate in locuinta in care traim, va recomandam cu caldura acest articol: http://www.misiuneacasa.ro/forum/con...-in-apartament

            Comentariu


            • #13
             Răspuns la: Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

             Postat în original de Raluca12 Vezi post
             Buna ziua,

             Eu stau la parter si am avut peretii umezi atat in baie cat si pe hol si bucatarie. Am folosit un produs de impermeabilizare beton, care s-a aplicat prin injectare si nu mai am probleme.
             Deci, ati "injectat" blocul? Cred ca glumiti.

             Comentariu


             • #14
              Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

              Buna seara.Stau la parter, orientare nord-est si am umiditate 70% cu geamurile inchise si 60% cu geamurile deschise.Sub parchet am polistiren extrudat de 0,7mm, placa este rece.Datorita umiditatii mi-a aparut mucegai verde pe placajul din spatele mobilei.Daca as izola cu polistiren de 2cm( sa lipesc cu adeziv poliuretanic la tub) si as pune parchet de 10mm as reduce din umiditate?Apartamentul este izolat termic+casa scarii(bucataria+holul).Astept raspuns va rog.

              Comentariu


              • #15
               Răspuns la: Totul despre UMIDITATE

               Cum este izolat apartamentul? Din ce sunt realizati peretii? Umiditatea de care spuneti, 60-70% nu este una extrem de mare, atat cat sa puna probleme. In ce perioade apare mucegaiul? Cum este sistemul de incalzire?

               Comentariu

               Procesare...
               X