on

Impamantarea - Sfaturi utile

01 octombrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Protectia impotriva socului electric este esentiala atunci cand avem de-a face cu instalatiile electrice. In acest sens exista reguli fundamentale ale protectiei impotriva socului electric stabilite in standardul CEI 61140, reguli care acopera atat instalatiile, cat si echipamentele electrice.
Regula este ca partile active (sub tensiune) sa nu fie accesibile, iar partile accesibile sa nu fie periculoase.

Protectia in conditii normale corespunde protectiei impotriva contactului direct, iar protectia in conditiile unui singur defect corespunde protectiei impotriva contactului indirect (protectia la defect).

Contactul direct se refera la cazul unei persoane care vine in contact direct cu un conductor activ in conditii normale.

Contactul indirect se refera la cazul in care o persoana vine in contact cu o piesa metalica accesibila care in mod normal nu se afla, dar poate ajunge accidental sub tensiune. Ca sa fim mai expliciti este vorba de situatiile generate de un defect de izolatie, spre exemplu cum se intampla cu un conductor a carui izolatie se deterioreaza si ajunge in contact cu carcasa metalica a unui aparat electric.

In cazul contactului direct masurile de protectie sunt:

  • izolarea conductoarelor in conformitate cu standardele in vigoare,
  • protectia cu carcase speciale cu elemente de protectie conforme,
  • amplasare inafara zonelor de accesibilitate sau protectie prin utilizarea de tensiuni foarte joase de siguranta.

Experienta arata ca toate aceste metode nu pot fi considerate perfecte, in acest sens in paralel este de preferat sa se utilizeze o masura suplimentara de protectie impotriva contactelor directe accidentale, respectiv utilizarea dispozitivelor de curent diferential rezidual care actioneaza la 30mA sau mai putin.

In cazul contactului indirect masurile de protectie sunt deconectarea automata a sursei de alimentare si masuri speciale de protectie in functie de situatie. Protectia impotriva contactelor individuale accidentale prin deconectarea automata a sursei de alimentare se poate obtine daca partile conductoare accesibile ale echipamentului sunt legate la pamant.

Legarea la pamant sau impamantarea (NU “pamantare” - termen incorect) necesita o abordare atenta atat din partea profesionistilor care asigura proiectarea, executarea, punerea in functiune si exploatarea sistemelor de alimentare cu energie electrica, dar si din partea consumatorilor.

Legarea la pamant, respectiv conectarea carcaselor metalice ale echipamentelor, electrocasnicelor sau oricaror aparate electrice cu carcase metalice la conductorul de protectie este importanta. Montarea prizelor cu protectie si distribuirea conductoarelor de protectie intr-o locuinta este esentiala. Exista reglementari si standarde in acest domeniu, iar neglijarea acestora poate avea consecinte nedorite. Astfel putem investi intr-un sistem incorect de impamantare executat de personal necalificat. Sistem care poate fi ineficient sau complet nefunctional si pe langa resursele financiare cheltuite degeaba, sa ne punem si intr-o situatie periculoasa in cazul unui defect de izolatie.

Constructia unei prize de pamant se realizeaza urmand anumite reguli pentru a obtine o valoare cat mai mica a rezistentei acesteia. Un profesionist va alege corect amplasarea, modul de constructie si dimensiunea ansamblului de elemente conductoare ingropate. O realizare necorespunzatoare poate duce in timp la alterarea, respectiv cresterea rezistentei prizei de pamant si o dispersie proasta a curentilor.

Masurarea prizei de pamant cu echipament specializat dupa realizarea acesteia este necesara. O hartie oficiala oferita de o firma autorizata va garanteaza cel mai bine corectitudinea lucrarii.

Orice element rezistiv pe circuitul de impamantare datorat montajului necorespunzator, coroziunii sau lipsei unei sectiuni adecvate a conductoarelor, duce la o situatie nedorita, respectiv la scaderea eficientei impamantarii.

Sa presupunem ca avem o masina de spalat alimentata la retea. In timpul functionarii unui conductor electric aflat sub tensiune i se deterioreaza izolatia datorita vibratiilor si acesta ajunge in contact cu carcasa metaliza a masinii. In cazul unei impamantari corecte a prizei in care este alimentata masina de spalat, curentul produs prin conectarea conductorului activ la pamant va duce la declansarea protectiei din tabloul de sigurante. Presupunand ca acest lucru nu se intampla (declansarea protectiei) din varii motive, daca vom atinge carcasa metalica a masinii de spalat sansele sa ne electrocutam sunt mici deoarece curentul va alege “calea cea mai usoara” respectiv va alege sa se scurga catre impamantare prin conductorii de protectie, nu prin corpul nostru catre pamant. Totul tine de rezistenta, iar cu cat rezistenta prizei de pamant este mai mica sansele sa fim protejati sunt mari.

Legarea conductorilor de impamantare la calorifere sau tevi de apa este interzisa si periculoasa, atat pentru cel care se bazeaza ca are echipamentul impamantat, cat si pentru cei care ating tevile.

Orice instalatie de impamantare sau protectie speciala, cum ar fi sigurantele diferentiale, nu tin locul atentiei sporite in exploatarea echipamentelor electrice (in special in mediul umed) si verificarii periodice a starii izolatiilor elementelor conductoare: cabluri, stechere, cordoane de alimentare, etc..

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Tiberiu

17 decembrie, 12:53

Pentru cei care au nevoie de ajutor vedeti aici un videoclip cu detalii despre cum se realizeaza: youtu.be/dj-PwQzlEsQ

Alte articole

Afla cum se monteaza o priza Afla cum se monteaza o priza
9 motive sa-ti instalezi panouri solare 9 motive sa-ti instalezi panouri solare
Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa! Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa!
Mascarea cablurilor, o problema a designerilor? Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?
Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda
Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure

Vezi mai multe articole