on

Instalatiile de lumini: recomandari si sugestii pentru o utilizare sigura

29 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In curand intram in luna decembrie si nu putem sa nu observam cat de aproape este perioada in care va trebui sa impodobim si sa decoram casele pentru sarbatori. Iar pentru aceasta operatiune, aproape inevitabil, folosim an de an instalatii electrice pentru iluminat.

Pentru a nu avea surprize neplacute, ne-am propus ca in acest articol sa  reamintim regulile de urmat pentru o exploatare mai sigura a acestor instalatii, fie ca sunt folosite in interiorul locuintei sau in exteriorul acesteia.

In primul rand, este esentiala utilizarea unor instalatii sigure, marcate corespunzator, cu instructiuni clare si cu informatii detaliate despre modul de montare si destinatia utilizarii.

Pentru interior sunt recomandate instalatiile care folosesc LED-uri, deoarece acestea nu se incalzesc, culorile sunt mai vii, fiabilitatea este crescuta, iar consumul mai redus. In cazul alimentarii mai multor instalatii pentru iluminat, este recomandata folosirea unor prelungitoare  de calitate, in care stecherele sau transformatoarele instalatiilor sa aiba contact ferm, iar amplasarea lor sa nu fie accesibila copiilor sau animalelor de companie.
In cazul instalatiilor cu beculete incandescente, care produc caldura, trebuie acordata o atentie sporita ca acestea sa nu ajunga in contact cu materiale care intretin arderea sau cu obiecte care se pot deteriora de la caldura.

La exterior, lucrurile sunt un pic mai complicate. Alimentarea cu tensiune de la retea (~230V) trebuie realizata in cuple speciale, care sa asigure protectia impotriva apei. De aceea, este recomandata folosirea unor instalatii care lucreaza cu tensiuni mici de alimentare, sigure la atingere. Aceste instalatii au transformatoare care se introduc direct in priza, in timp ce la exterior pot fi scoase doar cablurile cu tensiune mica.

Prizele montate in exterior pentru alimentarea luminilor trebuie amplasate in locuri ferite de zapada sau ploaie, iar cablurile trebuie sa nu favorizeze prelingerea apei catre sursele de alimentare. Pentru instalatii complexe, cea mai sigura metoda de implementare este contactarea unui specialist electrician, care va oferi solutii profesionale de alimentare in conditii de siguranta.

Instalatiile pentru iluminat decorativ de exterior trebuie sa fie special create pentru aceasta destinatie, sa aiba un grad sporit de protectie care sa permita utilizarea in conditii de umezeala, ploaie si zapada. In caz contrar, acestea pot fi utilizate doar in interiorul locuintei.

Pentru un consum redus de energie, pot fi utilizate programatoare orare sau senzori de crepuscul la automatizarea aprinderii, respectiv a stingerii acestor decoratiuni. In final, recomandarea noastra este aceea de a nu lasa aprinse instalatiile din brad pentru perioade lungi de timp si, mai ales, sa nu fie lasate nesupravegheate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Iluminatul exterior Iluminatul exterior
Cele mai bune invertoare fotovoltaice: un ghid complet Cele mai bune invertoare fotovoltaice: un ghid complet
Avantajele si dezavantajele sigurantelor automate Avantajele si dezavantajele sigurantelor automate
Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele? Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele?
Panourile solare - Tot ce trebuie să știi despre consumul de energie Panourile solare - Tot ce trebuie să știi despre consumul de energie
Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta? Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta?

Vezi mai multe articole