Pericol de alunecare

Pericol de alunecare

18 iunie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai multe accidente casnice sunt cauzate de alunecari - riscul este frecvent pe suprafetele umede de marmura, granit, gresie sau piatra naturala. Nici parchetul, mai ales daca este lacuit in strat gros, ori este acoperit cu strat de melamina, nu face exceptie. Aceste materiale sunt alese de obicei dupa culoare, luciu sau dimensiune, fara a se lua in calcul si aderenta scazuta pe care o capata la contactul cu apa, mai ales cand sunt folosite in amenajarea camerelor de baie sau bucatarie. Dar nu numai apa este vinovata de accidentele prin alunecare, ci si uleiurile sau alte lichide, ori particulele de mizerie si nisip. Destul de des se intampla accidente in zona cazii de baie, copiii si batranii fiind predispusi la vatamari prin alunecare.
 
Avand in vedere ca, de multe ori, ne dam seama de o greseala abia dupa ce am facut-o, sa vedem ce se poate remedia fara a ne apuca sa eliminam finisajul respectiv. Solutia eliminarii riscurilor, fara a renunta la ambientul placut si relaxant pe care l-am creat, este un tratament anti-alunecare. Tratarea pardoselilor consta intr-o pelicula subtire, incolora si inodora, care nu diminueaza cu nimic estetica lor. La fel de simplu si eficient se asigura impotriva alunecarii cada de baie sau cabina de dus. Daca acestea sunt de email sau ceramica, pot fi tratate ca si in cazul pardoselilor cu o pelicula antiderapanta. O alta solutie (care poat fi utilizata independent sau suplimentar unui tratament) sunt benzile adezive antiderapante, pe care le gasiti la latimi de 5 si 10cm, sau bulinele antiderapante. Ele sunt rezistente la apa si se lipesc pe suprafata cazii, fiind foarte putin vizibile. Sunt realizate din material antiderapant neabraziv, astfel incat nu provoaca leziuni ale pielii.  Suprafetele tratate anti-alunecare nu se incarca cu mizerie si in felul acesta nu permit dezvoltarea bacteriilor. Cand optati pentru asemenea produse, asigurati-va ca sunt ecologice si, atunci cand este cazul, sa poata fi folosite acolo unde se prepara mancarea. Tratamentele se aplica pe diverse suprafete de risc fara sa provoace exfolieri, decolorari sau ciobiri ale acestora, nu necesita o intretinere aparte si se pot spala cu produse obisnuite de curatare. Dezvoltate in special in SUA, aceste substante au fost concepute sa reziste la actiunea diverselor substante chimice, dar e bine de stiut ca cei 2 ani de garantie promisi se pot ”scurta” daca tratamentul intra in contact prelungit cu alcool, sapunuri puternice ori produse pe baza de petrol.
 
In privinta costurilor, pornim de la premiza ca veti apela la o firma specializata, autorizata sa foloseasca produsele respective. Solutiile sunt greu de gasit in comert si, daca le veti folosi personal, nu aveti o garantie a calitatii lucrarii. Costurile unui tratament pot porni de la 20 lei/mp, pentru suprafete mari (preturile pe metrul patrat scad proportional cu aria acoperita). Cu circa 150 de lei va asigurati aderenta intregii bai. Unii dintre dumneavoastra ganditi ca ce este rau nu vi se poate intampla, dar... cine stie? Proprietarii de spatii publice au devenit tot mai atenti la asemenea detalii. Au fost procese in urma carora angajatori sau chiar persoane fizice au platit sume importante pentru neglijarea aderentei pardoselii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pardoseala din chirpici Pardoseala din chirpici
Enigma gresiei "umflate" Enigma gresiei "umflate"
Reconditionarea pardoselii: sfaturi de realizare a lucrarii si scheme ajutatoare Reconditionarea pardoselii: sfaturi de realizare a lucrarii si scheme ajutatoare
Vopsea gresie Vopsea gresie
Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta? Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta?
Faianta din casele noastre Faianta din casele noastre

Vezi mai multe articole