on

Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament

31 mai, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand construim, modificam, demolam sau reconstruim o cladire, ar trebui sa o facem in mod responsabil. Modificarile realizate intr-o locuinta reprezinta o alternativa atunci cand nevoile noastre se schimba, iar pentru a obtine casa mult visata uneori este nevoie sa demolam un perete, sa mutam sau sa renuntam la un stalp sau sa recompartimentam o camera construind un perete.

 

Cu toate ca aceste modificari pot parea in unele cazuri nesemnificative, trebuie sa stii ca inainte de a trece la fapte este important sa te documentezi in detaliu daca poti face reconfigurarea dorita si in ce conditii. Mai mult decat atat, construirea sau demolarea unui perete, dar si multe alte modificari efectuate intr-un apartament necesita o autorizatie de construire.

 

Ce este autorizatia de construire

 

Conform Legii nr. 50/199, lucrarile de constructii in apartamente, sunt permise numai pe baza unei autorizatii de construire. Prin lucrari de constructii se inteleg, printre altele, lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.

 

Mai precis, autorizatia de construire este documentul care iti ofera dreptul de a construi, consolida, repara sau extinde o constructie deja existenta. Acest act se elibereaza de Autoritatea de Administratie Publica Locala in baza unei documentatii ce cuprinde o serie de avize, acorduri si proiectul tehnic.

 

SFATURILE SE CER INAINTE, NU DUPA!

 

Autorizatia de construire se emite la solicitarea detinatorului unui drept real (proprietatea, uz, uzufruct, etc.) asupra unui imobil, cu respectarea prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si urbanism si are o valabilitate de cel mult 1 an. Documentul iti va permite sa faci modificarile dorite, evident in conditiile legi, si numai in cazul in care modificarile sunt proiectate si avizate de toate persoanele responsabile, astfel incat sa nu fie pusa in pericol integritatea intregii constructii.

 

Astfel, daca modificarile pe care doresti sa le aduci in apartament presupun modificarea structurii de rezistenta a cladirii, aspectul arhitectural sau caracteristicile initiale, iti va fi necesara aprobarea autoritatilor locale.

 

“Concret, daca vrei sa construiesti un perete despartitor intre doua incaperi sau sa darami un perete, trebuie sa obtii autorizatia de construire/desfiintare. Deci, pentru orice recompartimentare a apartamentului, vei avea nevoie de aprobare. Asta daca nu vrei sa risti amenzi usturatoare sau chiar readucerea imobilului la starea initiala”, ne comunica Andrei Muscalu, fondatorul companiei Expert-Constructii.

 

Perete BCA decopertat

Perete BCA decopertat

In spatele unei tencuieli putem regasi diverse tipuri de elemente structurale sau nestructurale.

Credit foto: www.expert-constructii.ro

 

 Cum se obtine autorizatia de construire pentru realizarea modificarilor dorite

 

  1. Obtinerea certificatului de Urbanism

Certificatul de Urbanism este un act informativ eliberat de biroul de urbanism al primariei, in maxim 30 de zile de la depunerea actelor. Acesta cuprinde toate conditiile obtinerii autorizatiei de construire/desfiintare. Pentru eliberarea certificatului de urbanism dosarul depus trebuie sa cuprinda:

- Cerere - tip si opis lucrare;

- Acte de proprietate, cadastru si extras de carte funciara (copie);

- Copie carte de identitate proprietar;

- Plan cadastral la scara 1:500 in 2 exemplare cu situatia actuala si propunerea noua;

- Plan cadastral la scara 1:2000 in 2 exemplare;

- Planul apartamentului si fotografii fatada bloc pentru balcoane parter, accese, modificari fatada, relevee si planuri cu propunere (eventual realizate de un arhitect, daca este vorba despre un proiect mai complex);

- Chitanta achitare taxa legala (se poate plati la casieria primariei sau la trezorerie, iar cuantumul taxei se calculeaza in functie de suprafata pentru care se obtine certificatul).

Atentie, fiecare primarie poate avea cerinte specifice!

 

Certificatul de Urbanism nu iti ofera acordul constructiei, acesta are rolul de a informa referitor la principalele caracteristici ale constructiilor ce se pot executa pe un teren si enumera actele ce se vor depune pentru obtinerea autorizatiei de construire, inclusiv avizele si acordurile necesare, ne mai comunica Andrei Muscalu, fondatorul companiei Expert-Constructii.

  

 

 

Perete BCA aflat la toc de usa
In foarte multe cazuri se doreste modificarea dimensiunii golului de usa pentru a putea monta una mai spatioasa.

Credit foto: www.expert-constructii.ro

 

 

 

 

 

 

Caramida vizibila cu mortar

Din fotografie putem deduce grosimea caramidei (peretii cu o grosime mai mare sau egala cu 25 cm pot fi pereti portanti de caramida, iar cei cu grosimi de 12,5 sau mai putin sunt pereti neportanti.)

Credit foto: www.expert-constructii.ro

 

 

 

 

 

AFLA DACA AI NEVOIE DE UN EXPERT!

 

Dupa ce se obtine Certificatul de Urbanism, in functie de modificarile pe care vrei sa le aduci apartamentului, trebuie sa faci cateva drumuri in plus pe la diverse institutii (ale statului sau private), pentru a obtine avize si acorduri. Iata care sunt acestea:

 

Prima oprire: arhitect - Acesta va realiza proiectul solicitat prin certificat, inclusiv releveul si documentatia tehnica. Daca modificarile presupun demolarea sau constructia unui perete intr-un apartament de bloc, cel mai probabil va fi necesara o expertiza tehnica ce trebuie evaluata de un expert tehnic autorizat.

 

Apoi, in Certificatul de Urbanism se poate solicita un aviz de la Inspectoratul Teritorial in Constructii, dar, ca si in cazul expertizei tehnice, acest lucru depinde de la caz la caz.

 

O alta posibila oprire, in cazul lucrarilor mai complexe, este incheierea unui contract cu o firma de salubrizare care sa ridice molozul rezultat in urma demolarii peretelui/peretilor.

 

Dupa ce detii intreaga documentatie necesara, aceasta trebuie depusa la biroul de urbanism al primariei de care apartii.

 

Acte necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire/desfiintare

 

- Cerere-tip cu anexe si opis lucrare-Copie a certificatului de urbanism;

- Documentatia tehnica pentru autorizarea construirii/desfiintarii (DTAC/DTAD);

- Avize, acorduri, declaratii, studii stabilite si solicitate prin certificatul de urbanism;

- Copie legalizata a titlului de proprietate a imobilului, teren si/sau constructii, sau, dupa caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi si extrasul de carte funciara de informare actualizat la zi;

- Dovada privind achitarea taxelor legale;

– Taxa autorizatie de construire;

– Chitanta taxa timbru arhitectura (Ordinul Arhitectilor din Romania);

 

Atentie, fiecare primarie poate avea cerinte specifice!

 

Autorizatia de construire/desfiintare va fi emisa in termen de 30 de zile de la depunerea tuturor actelor necesare.

 

Nerespectarea prevederilor legale in ce priveste reconfigurarea unui apartament de bloc fara avizul primariei, se considera contraventie si va fi sanctionata, amenzile pot ajunge de pana la 10.000 lei.

 

Parapet BCA demolat
Demolarea parapetului de pe balcon este o practica uzuala si are scopul de a extinde camera principala.

Credit foto: www.expert-constructii.ro

 

Cand nu este necesara autorizatia de construire

 

Este important sa stii ca exista si schimbari si imbunatatiri pe care le poti aduce locuintei care nu necesita aprobarea primariei. Acestea se refera la:

  • Reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
  • Reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;
  • Reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
  • Zugraveli si vopsitorii interioare;
  • Zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor.

 

CAUTI UN EXPERT IN CONSTRUCTII? SCRIE-NE!

 

Sanctiuni

 

Legea mentioneaza ca orice modificare a unui apartament care necesita o autorizatie de construire trebuie comunicata asociatiei - chiar daca nu este necesar sa obtii o aprobare din partea acesteia.

 

Orice modificare a proprietatii individuale care necesita emiterea unei autorizatii de construire/desfiintare, in conformitate cu legislatia in vigoare, se aduce la cunostinta asociatiei pentru inscrierea in jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a constructiei, prin depunerea in copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor si a planurilor din proiectul tehnic”, prevede noua lege.

 

Neanuntarea asociatiei sau a organului fiscal local, in cel mult 30 zile de la incheierea lucrarilor, va atrage dupa sine o amenda de la 200 pana la 1.000 lei. Daca prin efectuarea lucrarilor se pune in pericol integritatea structurala a condominiului sau a altor apartamente, poti risca o amenda cuprinsa intre 500 si 3.000 lei.

 

In cazul in care realizezi modificari fara acordul membrilor din asociatie si, mai ales, daca e cazul, fara acordul proprietarilor afectati, conform noului proiect de lege, vei putea fi sanctionat cu o amenda intre 5.000 si 10.000 lei.

 

Ai intrebari legate de acest subiect? Le asteptam pe adresa redactiei: contact@misiuneacasa.ro. De asemenea, te invitam sa urmaresti si emisiunea Vrem sa stii, cu Claudia Ruse, in care Ing. Viorel Stanculescu - specialistul Misiunea Casa si Ing. Andrei Muscalu - fondatorul companiei Expert-Constructii au dezbatut pe larg acest subiect.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Protejarea lemnului din exterior Protejarea lemnului din exterior
Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei! Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei!
Realizare planseu intre camera si beci Realizare planseu intre camera si beci
Procesul de constructie a casei Procesul de constructie a casei
PlanRadar își extinde platforma pentru stimularea integrării digitale PlanRadar își extinde platforma pentru stimularea integrării digitale
Sfaturi practice pentru achizitionarea unui case Sfaturi practice pentru achizitionarea unui case

Vezi mai multe articole