Amenajarea triubghiului de lucru in bucatarie

Cum organizezi triunghiul de lucru in bucatarie

22 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O bucatarie bine gandita si organizata foloseste eficient spatiul atat pe verticala, cat si pe orizontala, dar mai face ceva: tine cont de obiceiurile bucatarului, de modul cum acesta penduleaza intre frigider, aragaz si chiuveta, adica tine cont de modul cum “evolueaza” bucatarul in triunghiul de lucru din bucatarie.

In interiorul triunghiului, cel care pregateste masa trebuie sa faca, pe cat posibil, cat mai putini pasi si cat mai putine miscari. Desi un singur pas sau o singura intindere a bratului poate parea putin, suma tuturor acestor miscari poate insemna o durata mare a activitatilor pe care le realizezi in bucatarie atunci cand pregatesti masa. Practic, cu cat te misti mai mult prin bucatarie, cu atat vei fi mai obosit in momentul in care masa este gata.

Organizarea eficienta a triunghiului de lucru din bucatarie consta in desemnarea a 3 zone principale de lucru si stabilirea pozitiei acestora astfel incat cele 3 zone sa formeze un triunghi in care bucatarul are totul la indemana, fara eforturi si miscari suplimentare. Cele 3 zone sunt urmatoarele:

  • Zona de provizii. Din ea fac parte frigiderul si rafturile unde sunt depozitate faina, uleiul, zaharul, condimentele etc
  • Zona de gatit. In aceasta categorie intra aragazul, cuptorul cu microunde, rafturile unde depozitezi tigaile si oalele
  • Zona de curatenie. Aici avem chiuveta, masina de spalat vase, cosul de gunoi si detergentii

Cele 3 zone pot fi dispuse in mai multe moduri.

  • Sub forma literei U, cate o zona pe fiecare latura a U-ului
  • Sub forma literei L, doua zone pe linia lunga a L-ului, iar a treia zona pe linia scurta a L-ului
  • Paralel, pe una dintre cele doua linii paralele plasezi doua zone, pe cealalta linie plasezi a treia zona

La modul ideal, laturile triunghiului de lucru nu trebuie sa fie mai lungi de 3 metri, nici mai scurte de 1,5 metri. Plita sau aragazul trebuie sa aiba in stanga si dreapta cate 30 de centimetri, iar chiuveta trebuie sa fie marginita pe ambele parti de portiuni de blat de lucru de minimum 40 centimetri.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Suprafete speciale: blaturile de bucatarie Suprafete speciale: blaturile de bucatarie
Lumina din bucatarie - Partea a II-a Lumina din bucatarie - Partea a II-a
Vesela de bucatarie si tacamuri Vesela de bucatarie si tacamuri
Pentru bucatarie: chiuveta din granit Pentru bucatarie: chiuveta din granit
Curatenia de primavara in bucatarie Curatenia de primavara in bucatarie
Albul in bucatarie Albul in bucatarie

Vezi mai multe articole