on

TP-LINK Deco X68 Review

04 octombrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Avand o experienta placuta cu Mercusys Halo S12 in trecut, am fost  surprins cand am aflat ca urmeaza sa fac un review pentru un nou sistem de tip mesh, si mai performant.

In cele ce urmeaza, va prezint profilul sistemului Deco X68, un mesh ce beneficiaza de cele mai noi tehnologii: WI-FI 6, conexiune Tri-Band, arie de conectivitate si viteza de internet cu adevarat, impresionante.

 

 • Overview & Key Features:

 

Ce este Deco X68?

 

Probabil ca ati auzit de TP-Link, deoarece sunt unul dintre cei mai mari producatori de routere wireless. Deco X68 este solutia propusa de ei pentru  spațiile mari - imobile cu mai multe etaje, de exemplu casa (parter + etaj + mansarda) și gradina, care au nevoie de o acoperire WI-FI de mari dimensiuni, fara a compromite viteza.

 

Deco X68 este unul din cele mai rapide sisteme WI-FI de tip mesh de pe piata la momentul actual (octombrie 2021), avand specificatii de top (Conexiune Tri-Band WI-FI 6, AI-learning, Sistem de securitate integrat etc.).

 

Tehnologia Wireless Mesh presupune plasarea a mai multor unitati oriunde in casa, fara cabluri. Aceste puncte WI-FI formeaza impreuna o singura retea (un singur nume & parola). Sunt interconectate fara fir, asigurand un semnal WI-FI stabil in toata casa, dispozitivele conectandu-se automat la cel mai apropiat punct de acces. Sistemul se vinde in pachet de 2 (cu promisiunea de acoperi 511 m2) sau 3 unitati (pentru acoperire 650 m2), la care se pot adauga mai multe unitati, ulterior. Link aici catre produs pe Emag sau aici catre shop-ul TP-Link

 

Sursa imagini: AICI

 

 • Design:

 

Modern/minimalist.

 

Ambele versiuni ale lui Deco X68 (atât cea cu două cât și cea cu trei unități) dispun de un design simplu si minimalist, ce presupune un combo de non-culori. Albul este mat iar capacul negru este glossy.

 

In fata, dispozitivele au un led ce indica statusul de conectivitate, iar pe spatele acestora se afla un port pentru alimentare, doua porturi Ethernet si un mic buton de resetare.

 

 • Hardware:

         

 Specificatii tehnice (mai multe detalii aici):

 

 Wireless

Wi-Fi 6

IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz;

IEEE 802.11ax/n/b/g 2.4 GHz.

 

 Viteze:            

AX3600

5 GHz: 1802 Mbps (802.11ax);

5 GHz: 1201 Mbps (802.11ax);

2.4 GHz: 574 Mbps (802.11ax).

 

Porturi:           

2 × Porturi Gigabit Ethernet (WAN+LAN).

 

Modul de functionare al sistemului Deco este relativ simplu: unitatea “Mama” se conecteaza fie la router-ul/modemul Dvs., fie direct la cablul de internet, iar celelalte unitati se vor conecta la aceasta, utilizand tehnologia Mesh pentru a va asigura locuinta cu acoperire Wi-Fi.

 

Un sistem Wi-Fi de tip “mesh” diferă de range-extenderele Wi-Fi. Un astfel de sistem va folosi  acelasi nume si aceeasi parola Wi-Fi, permitand device-urilor Dvs. sa alterneze intre dispozitivele din retea in functie de puterea semnalului oferit de acestea.

 

Spre exemplu, daca un dispozitiv se afla in casa iar celalalt in gradina, in momentul in care telefonul/laptopul Dvs. se indeparteaza de aria de conexiune a dispozitivului din casa se va conecta automat la cel din gradina, fara a fi nevoie sa introduceti parola/schimbati reteaua de Wi-Fi.

 

De asemenea, unitatile pot fi mutate dintr-o parte in cealalta a casei, dupa nevoie, fara a mai fi nevoie sa efectuati setup-ul din nou.

 

 

 • Setup:

 

Simplu si usor.

 

Setup-ul unui sistem Deco se bazeaza doar pe aplicatia oferita de cei de la TP-Link, fara alt software aditional.

 

 1. Instalati aplicatia TP-Link Deco si creati un cont.
 2. Conectati unitatile conform indicatiilor din aplicatie.
 3. Asteptati pana led-ul lumineaza albastru intermitent
 4. Conectati-va la reteaua WI-FI emisa de unitatea Deco din setarile telefonului Dvs (parola se afla pe spatele unitatii).
 5. Continuati cu setup-ul in aplicatie (alegeti numele & parola retelei, tipul de conexiune etc.)
 6. Adaugati celelalte unitati din aplicatie. Acestea vor fi detectate automat.

 

Pentru mai multe detalii puteti accesa video-ul urmator: TP-Link #UNBOXING | Deco X68 - Sistem Mesh Wi-Fi 6 Tri-Band Gigabit AX3600 - YouTube

 

 • Aplicatia TP-Link Deco

 

Aplicatia TP-Link este destinata utilizatorului de rand, avand un design intuitiv si fiind simplu de utilizat, insa cand vine vorba de setari avansate, nu am gasit aproape nimic.

In aplicatie avem optiunile esentiale, cum ar fi IPV6, port forwarding si acces point, dar daca aveti nevoie de setari mai avansate nu le veti gasi.

 

Tot in aplicatie putem gasi functia HomeShield - un set solid pentru control parental, inclusiv filtre de continut si blocarea adreselor URL. De asemenea sunt prezente rapoarte care detaliaza activitatea pe internet a utilizatorilor.

 

Optional, exista posibilitatea unui abonament premium, daca doriti functii precum monitorizarea device-urilor smart-home din casa dvs. si/sau protectia impotriva intruziunilor. Acest modul ar costa 30 ron/luna sau 270 ron anual.

 

 • Performanta Wi-Fi:

 

Am instalat cele 2 unitati Deco X68 la o distanta de 1 etaj si am realizat niste speed-test-uri pentru a observa capabilitatile sistemului.

 

Trebuie mentionat faptul ca abonamentul la internet imi pune la dispozitie internet prin cablu cu o viteza de 1Gb/s. Astfel, rezultatele au fost urmatoarele:

 • Langa unitatea “Mama” internetul a avut viteza de 660 Mb/s cu un ping de 4 ms;
 • Aproape de unitatea de la etaj: 170 Mb/s; ping 4 ms;

 

 • La o distanta egala de cele doua unitati am masurat o viteza de 160 Mb/s cu un ping de 4ms.

 • In afara casei, in coltul gradinii (cel mai indepartat punct), am masurat 46 Mb/s; ping 4ms.

 • Concluzie:

 

Deal or No Deal?

 

TP-Link Deco X68 s-a dovedit a fi un asset binevenit intr-o casa in care semnalul Wi-Fi obisnuia sa fie unul mediocru spre slab.

 

In urma instalarii sistemului Mesh am observat o imbunatatire evidenta a ariei de conectivitate, iar viteza la internet a crescut exponential, in special pentru device-urile mele compatibile WI-FI 6. In concluzie pot recomanda acest sistem pentru cei ce au o casa mai mare sau isi doresc un semnal WI-FI puternic in fiecare colt al locuintei lor, o conexiune de mare viteza, control parental suplimentar și un grad de securitate mai bun, pe măsura casei inteligente in care locuiesc.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Review Sonos ONE – mod Stereo Review Sonos ONE – mod Stereo
Cat de sanatos este aerul din locuintele noastre Cat de sanatos este aerul din locuintele noastre
Mercusys Halo S12 | Review Mercusys Halo S12 | Review
Fa cunostinta cu priza smart TP-LINK HS110 Fa cunostinta cu priza smart TP-LINK HS110
Mercusys MR70X Review Mercusys MR70X Review
Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700 Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700

Vezi mai multe articole