186 de case "sociale" de lux electorale

22 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

„Locuinte sociale”, cu piscina, garaj, aer conditionat, termopane au fost puse la pastrare sase luni de Primaria Capitalei
 
Cheile apartamentelor vor fi distribuite de Liviu Negoita, de la Sectorul 3, desi multe dintre ele sunt in Sectorul 1
 
Edilul Adrian Videanu i-a daruit finului sau Liviu Negoita, primar la Sectorul 3, o arma electorala extrem de puternica – repartitiile pentru 186 de „locuinte sociale” de lux. 50 de apartamente sunt pe strada Gura Siriului din Sectorul 3 al Capitalei, restul fiind amplasate intr-un ansamblu rezidential, ridicat in Sectorul1, langa „Doi Cocosi”. Casele au fost cumparate in urma cu mai bine de o jumatate de an si au costat peste 20 de milioane de euro. Pe hartie erau „apartamente sociale sau de necesitate”.
 
In realitate, apartamentele au piscina, garaj, termopane, aer conditionat, parchet si balcoane de zeci de metri. Numai un loc de parcare costa 5.000 de euro daca este situat in exteriorul cladirii si 10.000 de euro daca este amplasat la subsolul imobilului. Nici o unitate locativa nu respecta prevederile Legii locuintei, avand suprafete de pana la 150 metri patrati si dotari apropiate de standardul caselor de protocol. Numai ca, achizitionarea apartamente de lux din bani publici este, pana la urma, si un cadou electoral facut de nasul Adrian Videanu finului de la Sectorul 3, Liviu Negoita. Cele sase luni cat au fost tinute goale apartamentele au mai costat municipalitatea cateva mii de euro.
 
 
Numai pentru doua luni de iarna, Primaria Capitalei are de platit facturi de 500 de milioane de lei vechi. Atat reprezinta doar intretinerea celor 50 de apartamente din scara blocului situat pe strada Gura Siriului din Sectorul 3 al Capitalei. La acesta suma se mai adauga si salariile politistilor comunitari pusi sa pazeasca locuintele, dar si facturile tinute la secret pentru apartamentele din cartierul rezidential amplasat in Sectorul 1, langa 2 Cocosi. Ca darul nasului Videanu catre fin sa fie cat se poate de legal, juristii municipalitatii au terminat de redactat proiectul unei hotarari prin care primarul Liviu Negoita primeste dreptul de a da repartitii si pentru apartamentele din Sectorul 1 al Capitalei.
 
Hotararea va fi supusa votului consilierilor municipali pe ultima suta de metri, astfel incat cheile apartamentelor de lux sa poata fi inmanate de primarul Negoita chiar in campania electorala. Primarul Sectorului1, Andrei Chiliman, este mai mult ca sigur ca nu va primi nici un apartament din cele cumparate de primarul Videanu in zona sa administrativa si asta pentru ca „ se va da dreptul Primariei Sectorului 3 sa le repartizeze. Nu ne-a dat nimic si nici nu ne va da nimic pentru adevaratele cazuri sociale cum ar fi evacuatii din casele nationalizate. Aceste locuinte vor fi repartizate catre alte persoane, dupa criterii care incalca legislatia. Hotararea Consiliului General incalca prevederile legale privind atribuirea locuintelor sociale catre alte persoane”.
 
La inceputul anului trecut, consilierii municipali i-au aprobat primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, achizitionarea de pe piata libera a 200 de unitati locative cu destinatia de „locuinte sociale si de necesitate” in vederea repartizarii lor „ evacuatilor, expropiatilor sau celor care trebuie sa-si paraseasca imobilele in vederea consolidarii lor”. In baza acestei hotarari, primarul Videanu a cumparat cele 186 de apartamente de lux care incalca prevederile Legii 114/1995- cea a locuintei. Pentru a intra in legalitate, la inceputul acestui an, primarul Videanu a cerut consilierilor municipali sa schimbe statutul juridic al locuintelor, astfel incat acestea sa poata fi cumparate de viitorii chiriasi.
 
Videanu le-a mai cerut acestora sa modifice retroactiv si caietul de sarcini in baza caruia a achizitionat locuintele din cartierele rezidentiale, cu toate ca vechea hotarare a consilierilor municipali fusese deja executata, odata cu semnarea contractelor de achizitii.
 
Primarul general Adriean Videanu spune ca locuintele de lux construite de primarie sunt destinate oamenilor care urmeaza sa fie evacuati din Centrul istoric al Capitalei. „Am dispozitia pregatita pentru ca Sectorul 3 sa le atribuie celor de acolo“, sustine edilul sef. Videanu spune ca destinatia imobilelor este data strict prin hotarare de consiliu si nu poate fi schimbata. Potrivit unor surse din primarie, decizia de atribuire a locuintelor ar urma sa fie semnata in urmatoarele doua saptamani.
 
Municipalitatea are insa o problema, care ar putea intarzia acest termen. In momentul de fata, licitatia pentru firma de paza care ar urma sa asigure securitatea zonei Centrului istoric nu este finalizata. Si, cum nu toti cei care ar urma sa fie evacuati din casele respective vor primi locuinta de la stat, primaria se teme ca, in absenta unei firme de paza si protectie, cei care locuiesc acum fara forme legale si vor fi dati afara se vor intoarce. Primarul general Adriean Videanu nu a explicat insa de ce lasa „mostenire” locuintele care vor fi repartizate doar edilului de la Sectorul 3, in conditiile in care unele dintre imobile sunt situate si in Sectorul 1. In plus, in Centrul istoric, multe persoane stau fara forme legale, deci n-ar avea dreptul la locuinte sociale.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartament de 10.500 de euro in Mamaia - 26 Martie 2009 Apartament de 10.500 de euro in Mamaia - 26 Martie 2009
Primaria Sectorului 1 reabiliteaza 85 de blocuri - 18 Februarie 2009 Primaria Sectorului 1 reabiliteaza 85 de blocuri - 18 Februarie 2009
Mai este o luna pana la cea mai importanta deschidere de mall din acest an. Ce noutati aduce Sun Plaza? Mai este o luna pana la cea mai importanta deschidere de mall din acest an. Ce noutati aduce Sun Plaza?
Gebrüder Weiss Romania continua parteneriatul pe termen lung cu P3 Logistic Parks Gebrüder Weiss Romania continua parteneriatul pe termen lung cu P3 Logistic Parks
Tinerii pasionati de design interior se mai pot inscrie pana pe 10 martie la 10DesignBlog Tinerii pasionati de design interior se mai pot inscrie pana pe 10 martie la 10DesignBlog
Targul de Florii: 30 martie - 1 aprilie 2018, intre orele 10:00 si 18:00, la Muzeul National al Taranului Roman Targul de Florii: 30 martie - 1 aprilie 2018, intre orele 10:00 si 18:00, la Muzeul National al Taranului Roman

Vezi mai multe articole