on

Cum montam glaful de exterior

23 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odata cu montarea ferestrelor si corelat cu executia termo-sistemului pe fatada casei, trebuie sa avem in vedere alegerea si instalarea glafurilor de exterior pentru fiecare fereastra.

De regula, prima operatiune, dupa ridicarea peretilor si acoperirea casei, este montarea ferestrelor. Acestea sunt realizate preponderent cu profile din PVC si pot fi sau nu prevazute cu profil de montare a glafului. Acest profil special se numeste „solbanc”, se monteaza in partea inferioara a tocului ferestrei si asigura spatiul necesar pentru fixarea glafurilor interioare si exterioare, fara a acoperi tocul ferestrei.

Aceasta este varianta recomandata, insa ferestrele pot fi montate si fara a fi prevazut acest profil solbanc. Alegerea apartine fiecaruia, insa trebuie sa tinem cont de acest lucru la comandarea ferestrelor (masuratoare), dar si la alegerea glafurilor exterioare, în special la grosime lor, pentru a pastra spatiul de montaj necesar.

Principalele tipuri de glafuri de exterior folosite sunt confectionate din aluminiu, PVC, tabla vopsita, materiale naturale (granit, travertin), glafuri ceramice sau alte tipuri de materiale compozite (de exemplu, helopal). Indiferent de tipul glafurilor folosite, menirea lor este sa protejeze peretele in zona ferestrei, impotriva patrunderii apei si murdariei. Din punct de vedere constructiv, acestea pot fi prevazute cu elementele de inchidere laterala (capace din plastic), care impiedica deteriorarea tencuielii de pe zidarie, la extremitatile glafurilor de fereastra. De asemenea, este recomandata montarea glafurilor exterioare sub nivelul celor interioare.

In ceea ce priveste montajului, este foarte importanta respectarea unor reguli esentiale, ca un glaf sa realizeze functiile pentru care a fost montat.

Aceste reguli de montare se refera la urmatoarele aspecte:

- Asigurarea unei inclinatii a glafului, de circa 4-5%, pentru a permite evacuarea rapida a apei din precipitatii;
- Montarea glafului sub tocul ferestrei, daca acesta a fost prevazut cu profil solbanc;
- Fixarea cu suruburi autofiletante pe profil sau solbanc (exceptie fac glafurile compozite sau din materiale naturale, care nu au margine pe zona de contact cu fereastra);
- Etansarea cu silicon pe conturul glafului, pe zona de contact cu peretele si tamplaria;
- Capetele glafului se incastreaza in termo-sistem sau tencuiala, pe o lungime de circa 2cm;
- Latimea glafului trebuie sa depaseasca peretele cu minimum 3cm;
- Glaful nu trebuie sa acopere gaurile de drenare a condensului tamplariei.

In cazul in care montajul nu va respecta aceste reguli minime si, posibil, nici pe altele, care tin de specificul fiecărui tip de glaf pentru care optati, exista riscul ca apa sa ajunga in zone in care poate degrada finisajul fatadei sau poate chiar afecta suprafetele interioare. Testarea glafurilor va fi facuta la prima ploaie serioasa, dar noi va dorim sa nu aveti probleme legate de montarea glafurilor exterioare!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolarea fonica... Izolarea fonica...
Fereastra buna trece primejdia rea Fereastra buna trece primejdia rea
Schimbarea plaselor de tantari - Ghid Practic Schimbarea plaselor de tantari - Ghid Practic
Usi glisante Usi glisante
Alegerea usilor de exterior si interior – Ghid complet Alegerea usilor de exterior si interior – Ghid complet
Securitatea casei: de ce sa alegi geamuri cu sistem antiefractie Securitatea casei: de ce sa alegi geamuri cu sistem antiefractie

Vezi mai multe articole