Amenzi pentru neasigurarea locuintei

Amenzi pentru neasigurarea locuintei

18 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toti proprietarii de case sunt obligati conform legislatiei sa-si incheie o polita de asigurare in caz de cutremur, alunecari de teren sau inundatii. In caz contrar sunt pasibili de amenda intre 100 si 500 de lei. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca, incepand cu data de 15 iulie 2011 primarul fiecarei localitati din Romania are dreptul sa aplice aceste amenzi celor care nu apar in baza de date ca asigurati.
 
Daca va aflati printre cei care inca nu au reusit sa incheie aceasta asigurare obligatorie, mai aveti o sansa pana la clarificarea ultimului termen de plata. Aceeasi legislatie arata ca politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale devin efective la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ (norme publicate in Monitorul Oficial in 6 mai 2011), iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului. Cu alte cuvinte juristii primariilor considera ca aceste amenzi pot fi aplicate doar din luna august a anului 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata, desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita a fost 15 iulie 2010, iar anul stipulat in lege s-a scurs deja.
 
Oricare ar fi totusi termenul limita, scopul acestei legi nu este aplicarea amenzilor, ci asigurarea locuintelor, prin urmare ar fi de preferat sa nu ajungeti in ultima zi de plata. In functie de tipul de locuinta, A sau B, veti plati intre 10 si 20 de euro pe an, valoare ce va asigura locuintea dumneavoastra pentru o suma cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de euro.

O locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Denumirea de locuinta de tip B este data constructiei cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Theodor

29 martie, 14:31

Dar dacă un om își cumpără acum casa, normal că nu este asigurat.
Ar fi ciudat ca imediat după ce își cumpără casa să fie amendat pentru că nu este asigurat.
Deci care ar fi procedura pentru noii proprietari de locuințe?

Alte articole

Ce este PUZ si ce reglementeaza el Ce este PUZ si ce reglementeaza el
Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util
Ce ai de castigat daca iti faci o asigurare pentru locuinta? Ce ai de castigat daca iti faci o asigurare pentru locuinta?
Multe avize si semnaturi - conditia pentru a avea canalizare si apa curenta Multe avize si semnaturi - conditia pentru a avea canalizare si apa curenta
Certificatul energetic obligatoriu sau nu? Certificatul energetic obligatoriu sau nu?
Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp

Vezi mai multe articole