BCR a dat credite de 300 mil. euro prin "Prima casa" 4, adica jumatate din plafon

14 februarie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Extinderea si alte interventii la locuintele luate prin „Prima casa” trebuie aprobate de stat
Chirie sau rata? Luati un pix si o hartie. S-ar putea ca rata la „Prima casa“ sa fie mai mica decat chiria
 
BCR, cea mai mare banca locala dupa activele detinute, a vandut credite de 300 mil. euro prin a patra etapa din "Prima casa", epuizand jumatate din plafonul de garantii alocat in vara anului trecut.
Reprezentantii bancii spun ca ritmul de acordare a creditelor a fost mult mai rapid decat in editiile anterioare ale programului, cand fusesera vandute credite de 600 mil. euro in doi ani. BCR are cel mai mare plafon de garantii in actuala editie din "Prima casa", in care riscul de neplata este preluat doar pe jumatate de stat, iar oficialii bancii estimau in vara ca suma alocata le va ajunge sa dea credite timp de doi ani.
 
Jumatate din plafon s-a consumat insa in numai opt luni in conditiile in care "Prima casa" a ramas o alternativa pentru clientii care nu aveau bani pentru un avans foarte mare si pentru cei care voiau costuri cat mai mici cu rata lunara platita la banca. De exemplu, un credit garantat de stat in valoare de 40.000 de euro are o rata lunara de 224 de euro, ceea ce inseamna ca dupa 30 de ani clientul ramburseaza putin peste 80.000 de euro.
 
Comparativ, un credit standard vandut de BCR vine cu o rata lunara de 276 de euro la 40.000 de euro imprumutati. Costul total al creditului standard este de aproape 100.000 de euro.
 
Marja de doanda aplicata de banca peste indicatorul Euribor la 3 luni este de 4%, egala cu marja maxima permisa de lege, costul nominal fiind in prezent de 5,12% pe an. Un credit standard are o dobanda variabila de 7,36% pe an, respectiv o marja de 5,95% peste Euribor la 6 luni.
 
Creditele in lei sunt chiar mai scumpe, iar multe banci - inclusiv BCR - nici macar nu au in oferta credite "Prima casa" in moneda locala. Creditele garantate de stat raman ultimul bastion de rezistenta al imprumuturilor in valuta pentru ca nu sunt afectate de noile restrictii impuse de BNR, care obliga bancile sa nu mai vanda ipotecare in euro fara avans de minimum 25%.
 
Numarul creditelor vandute de BCR prin "Prima casa" 4 se ridica la aproape 8.200, adica mai mult de o treime din totalul creditelor acordate de la startul programului, in iunie 2009. Desi numarul celor care au solicitat un imprumut a fost mai mare, valoarea medie a unui credit a scazut de la 40.000 de euro in prima etapa la 37.700 de euro in actuala editie a programului.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intr-un singur weekend, EFdeN a ajutat 87 de familii sa isi reduca costurile de iluminat cu 80% Intr-un singur weekend, EFdeN a ajutat 87 de familii sa isi reduca costurile de iluminat cu 80%
Locuinte subventionate Locuinte subventionate
Grupul ROCKWOOL construieste o fabrica de vata minerala bazaltica in Romania Grupul ROCKWOOL construieste o fabrica de vata minerala bazaltica in Romania
Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009 Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009
Chirii la tarif parizian in capitala Romaniei Chirii la tarif parizian in capitala Romaniei
Chiriile mai mici si facilitatile, atuurile parcurilor de afaceri Chiriile mai mici si facilitatile, atuurile parcurilor de afaceri

Vezi mai multe articole