Boomul imobiliar dispare din statistici

28 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Criza de pe pietele internationale, scumpirea materialelor de constructii si a fortei de munca scad interesul pentru noi investitii.
 
Declinul pietelor imobiliare din Europa si America franeaza cresterea sectorului construc- tiilor din Romania. Aceasta se observa in scaderea numarului de autorizatii de constructii acordate in ultimele luni. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in luna iulie au fost eliberate 5.839 autorizatii de constructii pentru cladiri de locuit, cu aproape 5% mai putine decat in luna precedenta. Totusi, comparativ cu luna iulie 2007, autoritatile au emis cu 5,7% mai multe autorizatii.
 
Numarul autorizatiilor emise luna trecuta a crescut fata de iunie numai in doua regiuni ale tarii: Vest si Bucuresti- Ilfov. Majoritatea documentelor eliberate (63%) sunt pentru zona rurala.
 
„Din cauza scaderii pietelor imobiliare din tari ca SUA, Spania sau Franta, a obtinerii dificile a finantarilor, a scumpirii materiilor prime si a cresterii costului cu forta de munca, profitabilitatea investitorilor a scazut si piata romaneasca a pierdut din atractivitate. Cu toate acestea, profiturile pe care ei le pot face la noi sunt inca mai mari decat in alte state europene“, ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
 
Constructorii mai asteapta
 
Foarte multi investitori au decis sa-si amane proiectele pana cand piata imobiliara
autohtona se va debloca si se va reechilibra. Iar unii dintre acestia s-ar putea razgandi in privinta investitiilor programate, adauga reprezentantul ARACO.
 
In opinia sa, Romania ramane in continuare atractiva pentru afacerile constructorilor, datorita faptului ca „ne asteptam ca in urmatorii doi ani acest sector sa aiba o dinamica in crestere“.
 
Patronii din constructii sunt nemultumiti de explozia costurilor pe care trebuie sa le suporte.
 
Astfel, cresterea preturilor cimentului cu 30%, a otelului-beton cu 140%-180% si dublarea cheltuielilor cu manopera au scumpit constructiile cu aproximativ 30%, potrivit Adrianei Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii, citata de Mediafax.
 
Ea sustine ca, daca cimentul si otelul-beton continua sa se scumpeasca, o parte din firmele din constructii vor falimenta, iar proiectele vor fi abandonate. In prezent, costurile de constructie se ridica la cel putin 800 de euro pe metrul patrat.
 
REORIENTARE
 
Birourile, mai interesante decat casele
 
Cladirile de birouri devin tot mai interesante pentru dezvoltatorii imobiliari. Specialistii companiei Regatta sustin ca multi dintre acestia se reorienteaza catre spatiile office in locul celor rezidentiale. Cladirile de birouri sunt profitabile datorita faptului ca se ocupa foarte repede de companiile interesate. „Pentru 2008 se preconizeaza ca spatiile de birouri sa atinga un total de 1,4 milioane mp inchiriabili in situatia in care procentul de finalizare real al proiectelor va coincide cu cel anuntat“, a declarat Mihaela Raducanu, directorul Departamentului birouri de la Regatta. Ea se asteapta ca numarul suprafetelor inchiriabile sa creasca pana la peste 2 milioane mp in Capitala.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Veranda Mall are trei noi chiriasi: Nedelya, Sevda, VEER Veranda Mall are trei noi chiriasi: Nedelya, Sevda, VEER
Elis Pavaje, liderul pieței pavajelor din România, aniversează 25 de ani de activitate Elis Pavaje, liderul pieței pavajelor din România, aniversează 25 de ani de activitate
Vile la munte cu un pret mediu de 1.000 de euro metrul patrat - 07 August 2009 Vile la munte cu un pret mediu de 1.000 de euro metrul patrat - 07 August 2009
Romanii au lasat IKEA fara stocuri Romanii au lasat IKEA fara stocuri
Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200 Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200
BIFE-SIM 2013:  Pregatiri pentru cel mai mare targ de mobila din Romania BIFE-SIM 2013: Pregatiri pentru cel mai mare targ de mobila din Romania

Vezi mai multe articole