Cat mai costa o casa in apropierea marilor orase - 23 septembrie 2010

23 septembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Portalul imobiliare.ro prezinta, pe baza ofertelor afisate in site, evolutia preturilor caselor din localitatile aflate in apropierea celor mai mari orase din tara, de la inceputul anului pana in prezent. Analiza a luat in calcul anunturile care vizeaza case scoase la vanzare in localitati din vecinatatea principalelor orase din tara.
 
Ilfov
 
Dintre toate localitatile analizate in apropierea Capitalei, cel mai mult s-au ieftinit casele din comuna Corbeanca. Aici, casele cu o suprafata de pana in 150 de metri patrati sunt scoase pe piata pentru un pret cu aproape 40% mai mic decat cel practicat la inceputul lui 2010. Pretul caselor a caror suprafata depaseste 150 mp a scazut cu 18% de la inceputul anului.
 
In prezent, cu o valoare medie de 819 euro/mp, pretul cerut pentru o casa cu o suprafata medie de 150 mp din aceasta localitate este putin sub 123.000 euro. Ieftiniri importante au fost inregistrate si in comuna Pantelimon. Aici, valoarea de listare pentru casele cu suprafata mai mica de 150 mp a scazut cu 18%, iar pentru cele a caror suprafata depaseste 150 mp cu peste 16%.
 
In Pantelimon, o casa cu o suprafata de 150 mp poate fi gasita la un pret mediu de 83.250 euro. Si in Otopeni, pretul caselor a scazut in acest an, cu 9% pentru casele de pana in 150 mp si cu aproape 7% pentru casele de peste 150 mp. Totusi, Otopeniul se mentine printre cele mai scumpe localitati din jurul Bucurestiului cu o valoare medie de 1.124 euro/mp pentru casele cu o suprafata de pana in 150 mp, respectiv 913 euro/mp pentru casele a caror suprafata depaseste 150 mp.
 
Exista si localitati unde pretul caselor nu a inregistrat scaderi in acest an. O surpriza in acest sens vine din Popesti-Leordeni, unde, per ansamblu, pentru casele cu o suprafata mai mica de 150 mp, proprietarii cer in prezent 865 euro/mp, cu 6% mai mult fata de inceputul anului. In acelasi timp, pretul cerut pentru casele din Popesti-Leordeni cu suprafata mai mare de 150 mp a scazut cu 6,5%.
 
„La fel ca in cazul apartamentelor, cele mai mari oscilatii ale preturilor au fost inregistrate la nivelul Capitalei si localitatilor limitrofe. Interesul pentru case a scazut simtitor, la nivelul intregii tari, desi pretul unei case la periferie este apropiat de cel al unui apartament in oras. Totusi, pentru aproape aceeasi suma de bani, cumparatorii par mai degraba interesati de un apartament cu o locatie buna decat de o casa la marginea orasului”, sustine Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.
Brasov
 
Casele cu o suprafata de pana in 150 mp scoase la vanzare in apropierea Brasovului s-au ieftinit cu aproape 3%, pretul mediu ajungand la valoarea de 872 euro/mp, in timp ce pretul caselor cu o suprafata de peste 150 mp a scazut cu peste 7% pana la 719 euro/mp. In Brasov, cea mai importanta ieftinire a fost inregistrata in localitatea Sanpetru. Aici, pretul caselor a scazut cu 19%, de la 946 euro/mp la 767 euro/mp. Si casele din Rasnov s-au ieftinit in acest an cu aproape 16%. In localitatea Cristian din judetul Brasov, pretul cerut pentru casele scoase la vanzare a scazut cu 13,5%.
 
Cluj
 
Spre deosebire de apartamente, casele scoase la vanzare in judetul Cluj au inregistrat importante scaderi de preturi. Astfel, in momentul de fata, acestea sunt cu 23% mai ieftine decat la inceputul anului. Pentru casele cu o suprafata de pana in 150 mp din apropierea municipiului Cluj-Napoca, pretul practicat in prezent este de 455 euro/mp, in timp ce pentru casele de peste 150 mp, proprietarii solicita in medie un pret de 555 euro/mp. Printre localitatile cu cea mai bogata oferta sunt Floresti, Deusu si Gilau.
 
Constanta
 
Pretul caselor cu o suprafata de peste 150 mp scoase la vanzare in apropierea Constantei a scazut in acest an cu peste 7%, de la 642 euro/mp pana la 595 euro mp. Totusi, pretul caselor de pana in 150 mp a crescut in acelasi interval cu 15%. Si in Constanta, pretul caselor se mentine scazut in comparatie cu cel al apartamentelor.
 
Iasi
 
Cu o scadere de aproape 18% pentru casele de pana in 150 mp, respectiv aproape 28% pentru cele cu o suprafata de peste 150 mp, pretul caselor din apropierea Iasiului a simtit din plin efectele crizei in acest an. De altfel, cu o valoare medie de 499 euro/mp pentru casele cu o suprafata de pana in 150 mp, respectiv 432 euro/mp pentru casele mari, dintre toate judetele analizate, Iasiul are, de departe, cele mai ieftine case.
 
Timis
 
In comunele din apropierea Timisoarei, pretul mediu pentru casele cu o suprafata mai mica de 150 mp utili a scazut de la inceputul anului cu peste 17%, in timp ce pretul locuintelor mai spatioase a inregistrat un declin de peste 10%. Una dintre localitatile cele mai afectate de criza imobiliara este si cea care a cunoscut cea mai mare dezvoltare in anii de boom, Dumbravita. La nivelul celorlalte comune din jurul Timisoarei, evolutia este diferita. In Giroc, spre exemplu, tendinta a fost mai degraba una de stabilizare a preturilor.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un TVA mai mare? Apartamentele noi se vor scumpi din nou - 06 mai 2010 Un TVA mai mare? Apartamentele noi se vor scumpi din nou - 06 mai 2010
Cele mai ieftine locuinte vandute in vara au pornit de la 25.000 de euro - 13 septembrie 2010 Cele mai ieftine locuinte vandute in vara au pornit de la 25.000 de euro - 13 septembrie 2010
20.000 de euro vor romanii sa investeasca pentru imbunatatirea situatiei locative 20.000 de euro vor romanii sa investeasca pentru imbunatatirea situatiei locative
Praktiker lanseaza catalogul „Gradina si Camping” Praktiker lanseaza catalogul „Gradina si Camping”
Piata creditelor Piata creditelor
Mai avem nevoie si de umbra (II): avantajele oferite de pergolele retractabile Mai avem nevoie si de umbra (II): avantajele oferite de pergolele retractabile

Vezi mai multe articole