on

Ce trebuie sa stii despre construirea unui gratar

03 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru ca incalzirea vremii anunta deja startul perioadei de petrecere a timpului in aer liber, inevitabil ne-am dus cu gandul si la una dintre activitatile preferate in aceste conditii: gratareala.

Pentru aceasta, desigur, ai nevoie de un gratar. Iar daca nu ai deja unul construit, dar ai vrea sa gatesti mese pentru cei dragi precum un profesionist, iti vom oferi in continuare cateva sfaturi pentru realizarea gratarului.

In primul rand, trebuie ales locul unde va fi amplasat acesta. Ideal ar fi ca acesta sa se afle intr-un colt retras, pentru ca persoanele care se vor afla in curte sa nu fie deranjate de mirosul de fum. De asemenea, amplasarea gratarului ar trebui sa tina cont si de proximitatea unei surse de apa (chiuveta sau lavoar). Daca aceasta nu exista, atunci ar fi indicat sa fie inclusa in plan si montarea uneia.

Dupa stabilirea acestor detalii, se poate trece la cumpararea materialelor necesare si la realizarea efectiva a gratarului. Iata care sunt pasii:

  • se toarna pe sol o placa de ciment. Se poate folosi un ciment multibat, amestecat cu nisip
  • se zidesc apoi picioarele gratarului, dar si eventualele anexe ale acestuia, precum blatul de lucru sau magazia de lemn si carbuni.
  • in capatul superior al picioarelor va fi turnata o alta placa de ciment, peste care va fi zidita camera de ardere si cosul de fum. Zidaria poate fi realizata in totalitate din caramida plina, normala, iar ca liant poate fi folosit mortar refractar sau chiar lut obisnuit. In schimb, pentru camera de ardere ar fi indicata utilizarea de samota, o caramida speciala rezistenta la foc si temperaturi inalte. Dupa terminarea operatiunii de zidire, trebuie facut un foc puternic in camera de ardere, pentru o buna cimentare a liantului cu caramizile.

La zidirea cosului trebuie acordata o atentie sporita, deoarece, daca acesta nu este corect executat, fumul va iesi prin partile laterale si va innegri exteriorul constructiei. Cosul de evacuare trebuie sa fie larg pentru ca fumul sa poata fi dirijat corespunzator. Pe durata ridicarii cosului trebuie efectuate teste cu foc, pentru observarea felului in care este evacuat fumul. Daca acesta iese pe gura  gratarului, este un semn ca mai trebuie inaltat cosul cu inca un rand de caramida. Testarile vor fi repetate pana in punctul in care fumul va fi dirijat corect. Palnia de deasupra gratarului trebuie sa aiba aproximativ 45 grade. Cu cat cosul este mai inalt, cu atat mai bun va fi tirajul. Atentie: daca tirajul va fi prea mare, focul din camera de ardere se va stinge mai rapid.

O alta mentiune importanta este pentru situatia in care gratarul va fi construit intr-un spatiu acoperit. In acest caz, cosul va trebui ridicat cu 20 de cm peste nivelul acoperisului.

In fine, un detaliu de care ar trebui sa tina cont oricine are in plan construirea unui gratar este montarea unei tavite sub camera de ardere, pentru o curatare mai eficienta si mai simpla a cenusei produse in urma arderii.

Au fost utile sfaturile noastre? Daca da, nu uita sa verifici si celelalte recomandari pentru construirea si amenajarea casei si a gradinii de pe forumul nostru: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare” Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare”
Cateva date interesante despre zeoliti Cateva date interesante despre zeoliti
Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila
Pregateste-ti gazonul pentru toamna Pregateste-ti gazonul pentru toamna
Floarea de iarna care iti bucura primaverile Floarea de iarna care iti bucura primaverile
 4 idei simple care iti vor transforma gradina 4 idei simple care iti vor transforma gradina

Vezi mai multe articole