on

Cotofenele in gradina ta: cum scapi de ele sau cum convietuiesti armonios?

17 iulie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Coțofenele sunt păsări fascinante, recunoscute pentru inteligența lor și ”cântecul” (unii ar zice ”croncănitul” lor distinctiv! Cu toate acestea, pot apărea provocări atunci când cotofenele se stabilesc în preajma noastră și afectează alte specii de păsări din grădină. Pentru a găsi o soluție care să ne permită să conviețuim armonios cu aceste păsări și să promovăm biodiversitatea, este important să înțelegem preferințele lor de habitat și dieta.

 

Sursa Foto: Wikipedia (click pentru a o auzi cum cântă! - unii ar zice ”croncăne” coțofana!)

Cotofenele preferă habitatul deschis, cum ar fi pajiști, parcuri și grădini cu arbori maturi. Sunt atrase de copaci înalți, cum ar fi nuci, stejari sau plopi, deoarece acești arbori oferă locuri de cuibărit sigure. Cuiburile lor sunt adesea situate în ramurile superioare, făcându-le greu accesibile pentru om. Vezi în acest sens, această discuție, pe Forumul Misiunea Casa

Dieta cotofenelor este variată și include în principal insecte, larve, râme și alte nevertebrate. În plus, se hrănesc cu fructe, semințe și chiar resturi alimentare. Este important să înțelegem că cotofenele joacă un rol important în echilibrul ecologic, ajutând la controlul populației de insecte dăunătoare și contribuind la dispersarea semințelor.

În loc să recurgem la metode distructive sau toxice pentru a scăpa de cotofene, există soluții mai umane și mai ecologice. Iată câteva sugestii:

1. Protejarea cu plase și dispozitive de descurajare. Utilizarea plaselor de protecție pentru a acoperi culturile vulnerabile, permițând accesul insectelor polenizatoare, dar împiedicând cotofenele să le atace.

2. Amplasarea de dispozitive de descurajare, cum ar fi oglinzi sau panglici reflectorizante, care să sperie păsările și să le împiedice să se apropie.

3. Construirea unui cuib artificial pentru cotofene într-un loc accesibil. În loc să încercați să înlăturați cuiburile existente, puteți construi cuiburi artificiale pentru cotofene în locuri mai accesibile. Alegeți un copac sau o structură adecvată și instalați un cuib special conceput pentru aceste păsări.


4. Promovarea alternativelor de hrană pentru a limita consumul de pui. Oferirea unor alternative de hrană, cum ar fi hrana special concepută pentru păsări sau fructe și semințe suplimentare, le poate descuraja în consumul de pui.


Este important să conștientizăm că metodele distructive sau toxice, cum ar fi vânarea cu praștia sau utilizarea ouălor otrăvite, nu sunt soluții recomandate. Acestea pot pune în pericol nu numai cotofenele, ci și alte specii nevinovate, cum ar fi gugustiucii sau vrabiile.

În ceea ce privește metoda ouălor otrăvite, aceasta nu este doar ineficientă, dar poate fi și ilegală și, mai important, poate avea consecințe grave asupra altor specii și mediului înconjurător. Înainte de a utiliza orice metodă de control a cotofenelor, este recomandat să consultați specialiști în conservarea păsărilor și autoritățile competente pentru a găsi cea mai bună soluție adaptată situației locale.

În concluzie, promovarea conviețuirii pașnice cu cotofenele și protejarea biodiversității în grădinile noastre sunt obiective importante. Prin înțelegerea preferințelor și comportamentului cotofenelor și prin adoptarea unor soluții ecologice, putem crea un mediu în care aceste păsări să trăiască în armonie cu noi.

Este esențial să promovăm diversitatea speciilor și să ne comportăm într-un mod responsabil și respectuos față de natură și biodiversitate.

 

Sursa FOTO: sandid de la Pixabay">Pixabay

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Compresoarele de aer: de ce sunt utile in gospodarie si ce trebuie sa stii despre folosirea lor Compresoarele de aer: de ce sunt utile in gospodarie si ce trebuie sa stii despre folosirea lor
Ce trebuie sa stii despre construirea unui gratar Ce trebuie sa stii despre construirea unui gratar
Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont
8 flori care poarta nume de celebritati 8 flori care poarta nume de celebritati
Dusul din gradina - racoare in mijlocul verii Dusul din gradina - racoare in mijlocul verii
Pregateste-ti gazonul pentru toamna Pregateste-ti gazonul pentru toamna

Vezi mai multe articole