Credit ipotecar pentru copii

12 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aproape 6.000 de minori detineau la finele anului trecut contracte de economisire-creditare, potrivit datelor raportate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Din totalul contractelor incheiate de aceasta banca, circa 80.000, peste 7a din beneficiari au mai putin de 18 ani. Cel mai tanar beneficiar al unui astfel de contract incheiat de RBL s-a nascut in luna martie a acestui an. Sumele medii contractate de clientii RBL aflati pana la varsta majoratului sunt de circa 16.000 de lei noi.
 
In cazul HVB Banca pentru locuinte, cea de a doua institutie bancara de economisire-creditare de pe piata, numarul contractelor incheiate de parinti pentru copiii lor ajunge la 9% din total, potrivit datelor institutiei, care pastreaza confidential numarul contractelor.
 
Principiile sistemului
 
Acest sistem presupune o perioada de timp de economisire, iar la sfarsitul acesteia se poate obtine de la banca un credit care trebuie rambursat in acelasi numar de ani. Dobanda practicata in perioada de economisire este de 3%, iar cea perceputa de banca la soldul creditului este de 6%. Banii obtinuti nu pot fi utilizati decat in domeniul locativ: achizitionarea de imobile, reamenajarea locuintelor.
Sumele pot fi insa utilizate ca avans pentru contractarea de credite ipotecare sau imobiliare.
 
Beneficiarii de astfel de contracte care au in prezent numai cateva luni vor putea “aduna” pana la majorat un avans consistent pentru a face un imprumut pentru casa.
Chiar daca dobanda din perioada de economisire este mica, cei care incheie astfel de contracte beneficiaza si de prime de la stat.
 
Tinerii obtin mai multi bani
 
In mod normal, prima este de pana la 100 de euro pe an. Persoanele cu varste de pana la 35 de ani care incheie astfel de contracte pot beneficia de subventii mai mari. Prima ajunge la echivalentul a 130 de euro daca acesta are trei copii sau mai multi.
 
Clienti tineri
 
Cele mai multe persoane care au incheiat contracte de economisire-creditare au varste de pana la 40 de ani. In cazul ambelor banci numarul clientilor din aceasta categorie de varsta reprezinta circa 65%. Produsul cu prima de la stat este cautat insa si de persoanele de varsta a treia.
De exemplu, cu RBL a incheiat un astfel de contract un pensionar in varsta de 99 de ani.
 
Aliante in familie
 
Unii dintre clientii RBL au preferat numai sa economiseasca si sa nu se indatoreze, potrivit reprezentantilor bancii. Intr-un exemplu furnizat de banca, clientii sunt membrii unei familii - copii, parinti, bunici -, fiecare avand cate un astfel de contract. Cu suma totala economisita si cu primele primite de la stat, respectiva familie a cumparat un apartament in Brasov. Reprezentantii bancilor pentru locuinte afirma ca, de obicei, incheie contracte de economisire-creditare mai multi membri ai unei familii. Astfel, primele de la stat se cumuleaza.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamente noi doar pentru bogati Apartamente noi doar pentru bogati
Despre calitatea aerului pe care il respiram la noi acasa Despre calitatea aerului pe care il respiram la noi acasa
Apartamentul vechi - garantie la creditul pentru o casa noua Apartamentul vechi - garantie la creditul pentru o casa noua
Vilele vechi isi pot dubla valoarea dupa renovare Vilele vechi isi pot dubla valoarea dupa renovare
Consolidarea blocului creste valoarea apartamentului cu pana la 30% Consolidarea blocului creste valoarea apartamentului cu pana la 30%
In ce terenuri din Bucuresti sta ingropata o jumatate de miliard de euro de mai bine de trei ani - 19 februarie 2010 In ce terenuri din Bucuresti sta ingropata o jumatate de miliard de euro de mai bine de trei ani - 19 februarie 2010

Vezi mai multe articole