Cum sa alegi masina de tuns iarba

16 septembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Orice proprietar de casa cu gradina are cu siguranta nevoie si de o masina de tuns iarba. Si cum piata este foarte generoasa la acest capitol, de preferat ar fi sa comparati datele tehnice ale produsului cu pretul oferit de producator. O masina de tuns iarba costa intre 300 si 4.500 de lei, in functie de model si sursa ei de alimentare, care poate fi electrica, cu baterii sau pe benzina. Fiecare dintre cele trei tipuri de masini pentru tuns iarba prezinta avantaje si dezavantaje. Cea mai comoda, pare la prima vedere masina de tuns iarba alimentata cu baterii Lead-Acid sau Li-Ion.
Masina de tuns iarba
masina de tuns iarba
Chiar daca poate fi manevrata fara a fi limitati de un cablu electric, aceste modele prezinta dezavantajul ca nu pot fi folosite decat 60-70 de  minute, dupa care bateriile trebuie reincarcate. Optati pentru doua baterii Li-Ion pentru ca acestea sunt mai puternice si au costuri mai mici de intretinere, in plus le puteti folosi alternativ pentru a folosi masina de tuns iarba mai mult timp.   
 
Daca principiile dumneavoastra de viata cuprind si protejarea mediului, cea mai potrivita masina de tuns iarba este cea alimentata electric. Pentru majoritatea dintre ele aveti nevoie de un prelungitor pentru conectarea la priza, mai ales in cazul curtilor cu o suprafata mai mare de gazon. Aici exista riscul sa taiati din greseala cablul electric in timpul manevrarii masinii de tuns iarba, dar sunt printre cele mai preferate datorita faptului ca sunt mai usoare decat modelele alimentate de baterii sau combustibil. Un alt avantaj al lor este dotarea cu un recipient din plastic sau panza, special creat pentru strangerea resturilor vegetale rezultate din tuns. In general, puterea motorului unei masini de tuns iarba este cuprinsa intre 800 si 1500 W.
 
Cea de-a treia categorie de masini de tuns iarba prezinta produsele zgomotoase alimentate cu combustibil. Dincolo de acest poluarea sonora, aceste masini sunt mai grele decat masinile electrice, avand motoare diverse, cu doi sau patru timpi si au nevoie de service pentru schimbarea periodica a bujiilor si uleiului. In timp, costurile de intretinere ale unei masini de tuns iarba cu motor pe benzina ajunge sa fie mai mare decat in cazul unui model electric. In final, daca niciuna dintre cele trei variante prezentate nu se incadreaza in bugetul dumneavoastra, puteti opta pentru o masina de tuns iarba manuala. Chiar daca nu va taia niciodata cu aceeasi precizie, acest tip de masina este printre cele mai ieftine si destul de usor de manevrat. Pentru un teren drept de aproximativ 400 mp, o masina manuala costa circa 300 de lei, in timp ce un model de 3,3 CP, cu posibilitati de ajustare si maruntire a ierbii poate ajunge la 2.500 de lei. Pentru varianta cu baterie Li-Ion, de putere medie, dotata cu un colector pentru iarba si indicator pentru nivelul de incarcare al bateriei costul se ridica la 1.500-1800 de lei in functie de producator, in timp ce modelul pe benzina, de 4 CP, cu reglarea pentru diverse inaltimi de taiere si indicator integrat pentru cos plin poate atinge si suma de 4.500 de lei. Inainte de a achizitiona o masina de tuns iarba, nu trebuie sa va ganditi in primul rand la tipul preferat de alimentare, ci la modul in care o veti folosi, in functie de suprafata terenului cu gazon si conditiile de gradinarit.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam
Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei
Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont
Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii
Violeta africana - protejata oficial in toata lumea Violeta africana - protejata oficial in toata lumea
Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii

Vezi mai multe articole