on

Cum se vopseste o usa de interior

03 decembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Usile de interior pot afecta sau reimprospata considerabil aspectul unei locuinte. Din acest motiv este important sa te asiguri ca acestea se armonizeaza perfect cu restul elementelor de decor si contribuie la crearea unui spatiu placut si primitor. Daca aspectul usilor nu te mai multumeste, dar bugetul nu iti permite inlocuirea lor, poti incerca sa le vopsesti. Procesul nu este dificil, trebuie doar sa urmezi cativa pasi simpli.

Pregatirea suprafetei

Inainte de a incepe procesul de vopsire este foarte important sa te asiguri ca suprafata este pregatita de vopsire, ca nu prezinta zone cu gauri sau zone deteriorate. Daca vei regasi asemenea zone le poti repara cu chit de lemn din comert, respectand indicatiile de pe eticheta produsului. Dupa inspectarea suprafetei si repararea defectiunilor poti trece la urmatorul pas, indepartarea elementelor metalice: clanta, balamale etc. Daca unele elemente nu le poti scoate, le poti acoperi cu banda adeziva de hartie pentru a le proteja.

Daca usa a mai fost vopsita anterior, iar vopseaua a inceput sa se cojeasca iti recomandam sa o indepartezi inainte de a aplica un nou strat. Apoi curata suprafata de praf folosind o carpa umeda, iar daca aceasta prezinta denivelari foloseste smirghel pentru a nivela intreaga suprafata.

Pentru o mai buna aderenta a vopselei la stratul suport, poti aplica si 1-2 straturi de grund. Acesta se aplica pe lemnul curat (petele de grasime sau rasina se vor indeparta cu diluant) si perfect uscat (nivelul de umiditate trebuie sa se situeze sub 18%). Daca usa a mai fost vopsita sau lacuita aceasta trebuie curatata si slefuita pana se obtine o suprafata curata.

Vopsirea suprafetei

Daca ai la indemana un pistol de vopsit il poti folosi cu incredere, astfel vei obtine o suprafata vopsita uniform. Daca nu, poti folosi o rola din burete. Usile cu suprafete plane si netede sunt usor de vopsit. Dar daca usa prezinta panouri ornamentale, procesul este putin mai dificil si iti recomandam sa incepi cu vopsirea panourilor, s-ar putea ca rola sa nu iti fie de folos, asa ca iti recomandam ca in spatiile inguste sa folosesti o pensula. Indiferent de tipul de usa pe care il detii, trebuie sa vopsesti intreaga suprafata fara oprire, altfel este posibil sa observi pete de vopsea.

Timpul de uscare difera de la o vopsea la alta, iti recomandam sa citesti cu atentie instructiunile si sa aplici al doilea strat de vopsea doar atunci cand primul strat este perfect uscat. Nu incerca sa aplici vopsea pentru a corecta o singura zona a usii, deoarece acest lucru va fi vizibil. Daca doresti sa repari o singura zona, trebuie sa vopsesti intreaga suprafata.

Ce situatii au intampinat forumistii nostri?

Poizan, forumist incepator: “Doresc sa revopsesc usa interioara din PAL (sau MDF, nu stiu sigur, dar din consistenta as zice PAL). Usa este vopsita alb, care s-a ingalbenit de vreme. Nu stiu ce tip de vopsea s-a utilizat, dar au trecut mai bine de 5 ani de la aceasta actiune.

As face in felul urmator:

1. Curatare suprafete de grasimi cu un antidegresant (gen solutie de geamuri ar merge?);

2. Smirgheluirea suprafetei cu ceva fin;

3. Degresare cu diluat;

4. Vopsire;

Printre altele, sunt nelamurita la vopsire, ce vopsea sa aleg? Fiind usa de interior as inclina spre ceva pe baza de apa, dar ar prinde pe suprafata anterioara? Si nu stiu ce sunt cu atatea vopsele: vopsea alchidica, vopsea acrilica sau email, vopsea pentru lemn... si toate lucioase sau superlucioase sau mate... Din ce am citit pe la informatiile de produs, as alege un email pe baza de apa lucios. Ar fi in regula? Va multumesc!”

Specialistul MC:Nu, nu ar fi in regula. O vopsea pe baza de apa se aplica direct pe lemn, pe cand o vopsea pe baza de solvent se poate aplica si pe un strat vopsit anterior cu conditia ca acel strat sa contina acelasi solvent.”

Mai multe detalii aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Securitatea casei: de ce sa alegi geamuri cu sistem antiefractie Securitatea casei: de ce sa alegi geamuri cu sistem antiefractie
Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A
Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent
Ferestrele de la mansarda Ferestrele de la mansarda
"Planul" sticlei "termopan" "Planul" sticlei "termopan"
Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala

Vezi mai multe articole