Etapele obtinerii actelor de cadastru

26 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca v-ati hotarat sa va vindeti imobilul trebuie sa aveti in vedere punerea la punct a unui act esential - documentatia de cadastru. Tot demersul pentru obtinerea sa dureaza acum aproximativ o luna de zile. Reprezentantii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara promit insa ca pana la sfarsitul anului viitor termenul se va reduce la zece zile.
 
Documentul contine reprezentarea grafica a actului de proprietate al unui imobil (teren cu sau fara constructie), din care se extrag suprafata, vecinii, categoria de folosinta a terenului (intravilan sau extravilan). Fara el, vanzarea apartamentului nu ar fi posibila. Pentru a intra in posesia sa vanzatorul trebuie sa parcurga urmatorii pasi:
 
- sa verifice daca mai are actul de proprietate
 
- sa caute un expert cadastral autorizat (pe site-ul www.ancpi.ro, la oficiile de cadastru sau la notarii publici) care sa intocmeasca documentatia
 
- expertul evalueaza si masoara proprietatea si depune documentatia, in numele proprietarului, la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Remuneratia variaza in functie de lucrare. Spre exemplu, expertul cadastral incaseaza in medie 1.500.000 lei vechi pentru dosarul unei garsoniere.
 
Iata care sunt etapele aprobarii dosarului la sediile Oficiilor de Cadastru:
 
- documentatia este autentificata si primeste avizul tehnic
 
- Compartimentul de Cadastru acorda imobilului un numar cadastral unic, apoi dosarul avizat ajunge la Cartea Funciara
 
- se verifica statutul juridic al imobilului
 
- dupa ce s-a deschis cartea funciara, se elibereaza un extras de informare in care se adevereste ca imobilul este in regula si poate fi vandut.
 
“Pentru intermedierea vanzarii unui imobil, notarul mai cere un extras de Carte Funciara de autentificare, care atesta faptul ca proprietatea este in regula din punct de vedere juridic. Din 2005, o data ce notarul a cerut acest extras, Cartea Funciara a imobilului se blocheaza pe numele sau timp de cinci zile. Acest lucru asigura cumparatorul ca imobilul nu mai poate fi revandut, in aceasta perioada nici Parchetul nu ar putea pune sechestrul pe casa”, explica Robert Tatu, director la Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara.
 
Se pot obtine informatii despre orice imobil
 
Daca scoateti din buzunar o suma importanta de bani, este foarte important sa stiti ce cumparati. Astfel, in schimbul unei taxe de 100.000 de lei vechi oricine poate cere un extras de Carte Funciara de informare si se poate interesa de un imobil. “Pana in 2005, cand Cartea Funciara era la Ministerul Justitiei, omul trebuia sa justifice interesul pentru respectivul imobil. De acum nu mai este cazul. De asemenea, datorita unui program finantat de Banca Mondiala, am introdus un sistem informatic in mai multe judete din tara. Asta inseamna ca procedura va fi mult simplificata, iar actele se vor putea elibera in aproximativ zece zile. Sistemul va fi functional la nivelul intregii tari abia anul viitor”, mai spune Robert Tatu.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termopanele Termopanele
JYSK a lansat colectia de accesorii si decoratiuni de Craciun 2019 in cadrul evenimentului Winter Feelings JYSK a lansat colectia de accesorii si decoratiuni de Craciun 2019 in cadrul evenimentului Winter Feelings
Investitiile in imobiliare au franat in ultimul semestru - 03 Februarie 2009 Investitiile in imobiliare au franat in ultimul semestru - 03 Februarie 2009
De Sarbatori gatesti rapid alaturi de Tefal De Sarbatori gatesti rapid alaturi de Tefal
Daca e facuta doar de dragul de a vinde Daca e facuta doar de dragul de a vinde
Ariston Thermo România lansează Ariston NET - Aplicația smart prin care controlezi centrala termica de la distanta Ariston Thermo România lansează Ariston NET - Aplicația smart prin care controlezi centrala termica de la distanta

Vezi mai multe articole