Falimentele agentiilor imobiliare au crescut cu 33% fata de anul trecut

24 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Capitala detine mai mult de o treime dintre agentiile imobiliare din Romania, 4.500 din peste 12.200
 
Judetul cu cele mai putine agentii imobiliare este Covasna, cu 34 de firme
 
Falimentele agentiilor imobiliare au crescut cu 33% fata de anul trecut
 
Lipsa tranzactiilor si accesul din ce in ce mai greu la creditele ipotecare din cauza dobanzilor foarte mari au lovit din plin in agentiile imobiliare. Unele se mentin pe linia de plutire renuntand la o parte din angajati, altele sunt nevoite sa traga obloanele.
 
De la inceputul acestui an pana acum au fost radiate de la Registrul Comertului 254 de agentii imobiliare la nivel national, cu 33% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor furnizate Gandul de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Asta inseamna ca la nivel national aproape in fiecare zi o agentie imobiliara este radiata de la Registru. Pe locul intai se afla, dupa cum era si normal, Capitala, cu 44 de radieri, urmata de Iasi, cu 20, si de Timis, cu 18.
 
Numarul relativ mic de radieri este explicat prin faptul ca majoritatea agentiilor, in special din Bucuresti, prefera sa “inghete” activitatea, adica sa renunte la o parte dintre angajati si sa astepte vremuri mai bune.
 
„La cum merge treaba, ar fi trebuit de mult sa inchid“
 
„Anul trecut aveam 20 de angajati. Data fiind insa lipsa tranzactiilor, acum am mai ramas cu sapte”, ne spune Tina Paraschiv, 38 de ani, managerul agentiei imobiliare A&G Rom Corporation. “Acum un an aveam 10 tranzactii pe saptamana. Acum daca avem doua pe luna este bine. La cum merge treaba ar fi trebuit de mult sa inchid portile. Nu o inchid insa. Imi doresc sa o mentin. Am insa prieteni, care au si ei agentii, care au preferat fie sa le inchida, fie sa reduca pe cat posibil costurile, ca macar sa nu piarda bani cu ele”, spune Paraschiv, care a fondat agentia, impreuna cu un asociat, acum sase ani.
 
Asteptarea care a devenit din ce in ce mai grea, de pe piata imobiliara, materializata prin lipsa tranzactiilor, i-a speriat si pe cei care doreau sa isi deschida o agentie. Daca anul trecut, pana la 15 octombrie, se infiintasera 1.881 de noi agentii imobiliare, in aceeasi perioada din 2008, numarul lor a scazut cu 18%, la 1.559 la nivel national, in Capitala scaderea fiind de 20%, de la 667 la 537 de agentii nou-infiintate. Asta inseamna ca in timp ce anul trecut la fiecare 10 agentii noi una dadea faliment, la nivel national, acum raportul a ajuns la un faliment pentru fiecare sase nou-infiintari.
 
La ora actuala in Romania activeaza peste 12.200 de agentii imobiliare, dintre care mai mult de o treime in Bucuresti, respectiv peste 4.500 de firme. La polul opus se afla Covasna, cu numai 34 de agentii imobiliare.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Kingfisher plc, compania-mama a Brico Depot Romania, a cumparat Praktiker Romania S.R.L. Kingfisher plc, compania-mama a Brico Depot Romania, a cumparat Praktiker Romania S.R.L.
Catalogul IKEA 2017 te inspira sa spui adio asteptarilor Catalogul IKEA 2017 te inspira sa spui adio asteptarilor
Victor Hanescu alearga in echipa Habitat for Humanity la Bucharest International 10K Victor Hanescu alearga in echipa Habitat for Humanity la Bucharest International 10K
Mii de apartamente noi in sectorul 2 Mii de apartamente noi in sectorul 2
Casele fug de preturi pana la marginea orasului Casele fug de preturi pana la marginea orasului
Ajutoarele se scad din factura de intretinere Ajutoarele se scad din factura de intretinere

Vezi mai multe articole