Gazele vor fi mai scumpe cu 8,5%

31 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Autoritatile se contrazic in continuare.
 
Tarifele la gazele naturale livrate populatiei vor creste de la 1 februarie cu 8,5%, chiar daca guvernantii anuntau ca nu se vor face majorari.
 
Gazele naturale livrate populatiei vor fi mai scumpe de la 1 februarie cu 8,5%. Majorarea soseste in ciuda asigurarilor date de primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, si de Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, ca tarifele nu vor creste pana nu se va gasi o solutie pentru protejarea populatiei. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), clientii Distrigaz Sud vor plati la un consum anual sub 2.400 de metri cubi suma de 989,55 lei pe mia de metri cubi, in vreme ce E.ON Gaz Romania va percepe 983,1 lei pentru aceeasi cantitate. 
 
Varujan Vosganian declara la inceputul lunii ianuarie la Vaslui ca tarifele nu se vor schimba. Scumpirea vine dupa ce, inca din decembrie 2007, distribuitorii de gaze naturale au anuntat ca, din cauza cotatiilor internationale ridicate, pretul gazelor ar trebui sa se mareasca de la 1 ianuarie cu 10%, urmand ca, pe tot anul 2008, tarifele sa urce cu 30%. Vosganian prognoza recent ca, pe tot anul 2008, pretul la gaze naturale va creste sub rata inflatiei de 3,8%, plus/minus 1%. 
 
ESTIMARI. Pentru perioada urmatoare, prognozele privind pretul gazelor sunt contradictorii. ANRE precizeaza ca in trimestrul al doilea “nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi”. In schimb, Distrigaz Sud estima in urma cu o saptamana ca, din cauza mentinerii barilului de titei la cotatii situate in jur de 90 de dolari, gazele se vor mai scumpi o data in luna aprilie. In cazul in care CE va determina Romania sa alinieze preturile gazelor naturale din productia interna cu cele europene pana la finele lui 2008, tarifele ar trebui sa urce cu inca 60%.
 
Alimentele se vor scumpi
 
Preturile produselor alimentare vor creste cu pana la 20%, aceasta majorare fiind determinata de scumpirea gazelor, dar si de deprecierea leului sau de costurile pentru materia prima utilizata in industria alimentara, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Scumpirea va fi determinata de deprecierea leului, pretul la combustibil si scumpirea gazelor. Astfel, preturile se vor modifica in etape, incepand din 1 februarie, urmand ca cea mai mare majorare, de pana la 20%, sa se aplice din luna martie. Presedintele patronatului din industria de panificatie ANAMOB, Viorel Marin, a declarat ca producatorii din sector cauta solutii pentru a rezista pe piata. Acesta a precizat ca unica solutie pentru iesirea din situatia de criza este reducerea TVA pentru paine si pentru faina. “Guvernantii trebuie sa inteleaga ca reducerea TVA este singura solutie. Ar trebui identificate metode pentru limitarea adaosului comercial”, a explicat Marin.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Miele lanseaza in Romania noua clasa de aspiratoare premium: Miele S8 Miele lanseaza in Romania noua clasa de aspiratoare premium: Miele S8
Tranzactiile din piata rezidentiala pot continua, daca agentii isi schimba abordarea - 25 februarie 2010 Tranzactiile din piata rezidentiala pot continua, daca agentii isi schimba abordarea - 25 februarie 2010
Oficialii incearca sa stabileasca cum a izbucnit incendiul la ansamblul de locuinte Confort City Oficialii incearca sa stabileasca cum a izbucnit incendiul la ansamblul de locuinte Confort City
Subventionarea energiei termice mai inghite 396 milioane lei Subventionarea energiei termice mai inghite 396 milioane lei
Se vand doar apartamentele la cheie Se vand doar apartamentele la cheie
Sarbatoarea Gustului la a VII-a editie! Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta! Sarbatoarea Gustului la a VII-a editie! Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta!

Vezi mai multe articole