Locuinta proprie, tot mai departe pentru romani

26 iulie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Specialistii nu se asteapta la ieftiniri ale apartamentelor, in ciuda devalorizarii leului
 
Piata imobiliara romaneasca este blocata de mult timp, iar cresterea cursului euro ar putea inrautati lucrurile. La fel ca si pentru alte produse, pretul locuintelor este exprimat in euro. Anunturile de pe site-urile de specialitate arata case cu circa 50% mai ieftine decat in 2007-2008, insa pentru romanul platit in lei, ieftinirea e mult mai mica. In lei, preturile sunt aproape de nivelul din 2007, iar daca euro va ajunge la 4,8 lei, acolo unde il vede o banca locala, le va depa
 
Nici chiriile nu sunt intr-o alta situatie. Din 2010, acestea au stagnat practic, la circa 1.500 de lei pe luna pentru apartamentele de doua camere, la fel ca in 2007. Singurul an fata de care pretul a scazut semnificativ este 2008, insa mai putin decat arata cotatiile in euro. Singura veste buna este ca salariul mediu net a crescut cu circa 50% intre 2007 si 2012, dar accesul la finantare e mult mai dificil, iar salariul mediu net nu ii ia in calcul chiar pe toti romanii.
 
Ieftinirile, improbabile
 
Pe de alta parte, nici vreo scadere a preturilor in euro nu se intrevede. "Evolutiile pe piata imobiliara vor fi diferite in functie de segment. La categoria proprietatilor de lux, preturile vor continua sa scada. Pe segmentul inferior insa, ele s-au stabilizat. Nu intrevedem o scadere sau o dinamica dramatica in perioada urmatoare", estimeaza Adrian Sischin, director regional RE/MAX.
 
"In ultimele saptamani nu am observat o tendinta clara de scadere a preturilor pe segmentul rezidential ca urmare a deprecierii leului si nici nu am asistat la o cerere in acest sens din partea potentialilor cumparatori. Experienta anilor precedenti ne-a aratat ca deprecierea leului nu a dus la o scadere a preturilor locuintelor", spune si Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates Romania. Potrivit acestuia, cursul poate influenta mai degraba indirect preturile, prin scaderea increderii si resurselor cumparatorilor decat in mod direct.
 
Sursa: Evz.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017” VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017”
Romanii sfideaza criza. Pretul apartamentelor din sectoarele 5 si 6 construite in perioada comunista au crescut usor - 14 Martie 2009 Romanii sfideaza criza. Pretul apartamentelor din sectoarele 5 si 6 construite in perioada comunista au crescut usor - 14 Martie 2009
25 ani in productia detergentilor eficienti 25 ani in productia detergentilor eficienti
Apartamente cu gradina in centrul Capitalei Apartamente cu gradina in centrul Capitalei
Sistemele de pardoseli MasterTop 1300 au obtinut certificarea A+ de la BRE (Building Research Establishment – Institutul de cercetare in constructii) Sistemele de pardoseli MasterTop 1300 au obtinut certificarea A+ de la BRE (Building Research Establishment – Institutul de cercetare in constructii)
Credit Rezidential de la Bancpost Credit Rezidential de la Bancpost

Vezi mai multe articole