on

Obiceiuri, traditii si superstitii de Paste

10 aprilie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mai sunt 2 zile pana la Sarbatoarea Pastelui care este, alaturi de cea a Craciunului, una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Exista foarte multe obiceiuri, traditii si superstitii legate de aceasta sarbatoare, unele dintre ele fiind intalnite in toata tara, altele se gasesc doar in anumite regiuni. Iata cateva dintre ele.

Superstitii

In Joia Mare, numita si Joia Neagra, nu este bine sa dormi. Superstitia spune ca, daca vei dormi in aceasta zi, vei fi lenes si ineficient tot anul. In Vinerea Mare, numita si Vinerea Seaca sau Vinerea Neagra, nu se spala, nu se coase si nu se face paine. Tot in aceasta zi nu se seamana pentru ca recolta va seca si nu vei obtine rod. O alta superstitie este legata de lumanarea cu care iei lumina in noaptea de Inviere. Este bine sa o pastrezi si sa o aprinzi in caz de furtuna sau necaz. O superstitie intalnita doar in Bucovina cere fetelor sa spele limba clopotului bisericii cu apa neinceputa si tot cu ea sa se spele in dimineata de Paste. In felul acesta vor fi frumoase tot anul si nu vor duce lipsa de petitori.

Obiceiuri si traditii

Acestea difera in functie de zona geografica. Practic, in fiecare regiune intalnesti o serie de obiceiuri si traditii unice in tara.

In Tara Motilor, in noaptea de Paste, baietii se organizeaza in doua cete. Unii iau toaca de la biserica si o duc in cimitir, unde trebuie sa o pazeasca. Ceilalti trebuie sa o fure. Daca toaca este furata, cei care trebuiau sa o pazeasca vor fi nevoiti sa dea un ospat in ziua de Paste. Daca cei care trebuiau sa o fure nu reusesc sa faca acest lucru, atunci ei sunt cei care vor da ospatul.

In Bucovina, baietii merg cu flori la casele unde locuiesc fetele pe care le plac. Pentru a isi arata consimtamantul la sentimentele baietilor, fetele trebuie sa le ofera un ou rosu.

In Tara Barsei exista obiceiul numit Junii Brasovului. Tinerii se organizeaza in cete, cu vataf si casier, strang oua de la fetele tinere, apoi merg cu totii catre Pietrele lui Solomon, la picnic, unde au loc tot felul de intreceri.. Cea mai indragita intrecere este aruncarea buzduganului.

In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii, femeile pun intr-un bol cu apa un ou rosu, un ou alb si cateva monede. Copiii trebuie sa isi clateasca fata cu apa din bol si sa si atinga obrajii cu oul, pentru a avea un an bogat.

Indiferent de obiceiurile si superstitiile pe care le aveti sau nu, echipa Misiunea Casa va ureaza Paste Fericit si Luminos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa ascunzi elementele inestetice din locuinta Cum sa ascunzi elementele inestetice din locuinta
Ce trebuie sa faci in caz de cutremur Ce trebuie sa faci in caz de cutremur
Ziua in care natura renaste Ziua in care natura renaste
Super Lipiciul! Super Lipiciul!
Ce este o statie meteo si cum o alegi Ce este o statie meteo si cum o alegi
Idei pentru casa cu buget redus Idei pentru casa cu buget redus

Vezi mai multe articole