Opere de arta in corpuri de iluminat

06 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Perioada Renasterii a fost si continua sa fie un nesfarsit izvor de inspiratie pentru artistii tuturor timpurilor de dupa ea. Evocand locuri si perioade de poveste, lampile Fortuny au fost create prin anii ’20 ai secolului trecut si sunt rezultatul indelungatelor studii in domeniul iluminatului, designului si a modalitatilor de filtrare a luminii realizate de Mariano Fortuny. Datorita structurilor speciale si a modelelor propuse, lampile Fortuny se potrivesc oricarui stil sau decor, fie ca este vorba despre un aranjament clasic, modern, minimalist, eclectic... Lampile Fortuny aduc in orice incapere senzatia de atemporalitate.

Din sticla de Murano sau din matase naturala, pictate manual, inspirate din arta venetiana a secolelor XIV-XV, lampile Fortuny sunt unice prin stilul inconfundabil, perfect adaptat oricarui timp. Sofisticate, de o eleganta aproape imateriala, ele transforma inconfundabil incaperea in care sunt asezate. Lumina distribuita in mod unic, culorile calde cu care au fost pictate fac ca aceste lampi sa atinga superlativul.

Artist de prestigiu

Mariano Fortuny y Madrazo s-a nascut la Granada, vechea capitala maura a Spaniei. Ambele ramuri ale familiei sale includ artisti cunoscuti, care au avut o puternica influenta in dezvoltarea sa ca artist, imprimandu-i simtul traditiei si istoriei si formandu-i gustul pentru realizarile culturale ale trecutului. Daca conceptia lui Fortuny despre timp depindea intr-un final de evolutia si mediul in care a trait, calitatea atemporala a creatiei sale este rezultatul direct al modelelor care l-au inspirat: arta trecutului si a culturilor nonvestice, unde conceptul despre progres si schimbare nu a existat inainte de sosirea  colonistilor europeni. De la arta egipteana pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, totul a constituit un model valabil: pictura, sculptura, orice detaliu, orice idee, pe care le interpreta si le trecea prin propria viziune, transformandu-le in ceva personal. Perioada sa favorita a fost clasicul grecesc, renasterea si marea arta venetiana a secolelor XV-XVI care il inconjurau. Dintre toate culturile nonvestice, cea pe care o prefera a fost cultura araba – din perioada marii expansiuni de la Maroc catre India, prin Persia si Orientul Apropiat.

Celebru mai ales pentru creatiile sale vestimentare, Mariano Fortuny a fost pictor, arhitect, fotograf, sculptor si inventator. Descris de cele mai multe ori ca un renascentist si un adevarat alchimist, Fortuny a fost in primul rand original. Una dintre cele mai mari inventii a fost tehnica luminii indirecte, pe care a folosit-o la lampile care ii poarta numele. Acestea intrupeaza atat entuziasmul personal al artistului, cat si principiile optice descoperite de el.

Mariano Fortuny a ridicat corpurile de iluminat la rang de arta. Artistul a fost primul care a folosit oportunitatile electricitatii pentru a revolutiona iluminarea scenica. Studiul a inceput in atelierul sau din incinta Palatului Marinengo, unde artistul a trait o buna perioada din viata. Case celebre din intreaga lume adapostesc obiectele de arta semnate Mariano Fortuny. Cei care le cumpara o fac din pasiune pentru arta, pentru a fi unici si originali, pentru a detine unele dintre cele mai sensibile obiecte de arta ale istoriei postbelice.

Sufletul lampilor Fortuny este reprezentat de lumina care se identifica perfect cu creatia. Ele raspandesc lumina prin umbre de matase opalescenta, intr-o rasucire delicata. Abajurul este facut din matase naturala pictata manual cu motive din aur inspirate de arta orientala, decorat cu cordon din matase si picaturi de sticla. Misterul culorilor magice folosite la picturile pe matase nu a putut fi aflat pana astazi. Descoperiri recente au permis realizarea lampilor si din sticla de Murano. Dar oricare ar fi contextul in care sunt amplasate, lampile Fortuny atrag atentia, devenind protagoniste ale spatiului.
 
Sursa: Jurnalul national
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

MANTOR A FINALIZAT LUCRARILE DE CONSOLIDARE A CASEI MITA BICICLISTA MANTOR A FINALIZAT LUCRARILE DE CONSOLIDARE A CASEI MITA BICICLISTA
Sunt apartamentele mai accesibile decat inainte de criza? Sunt apartamentele mai accesibile decat inainte de criza?
Cartierul in care casele se vand cu 3.000 de euro/mp Cartierul in care casele se vand cu 3.000 de euro/mp
Reinventeaza-ti afacerea la ROMHOTEL 2020! Nu rata intalnirea cu specialistii industriei ospitalitatii Reinventeaza-ti afacerea la ROMHOTEL 2020! Nu rata intalnirea cu specialistii industriei ospitalitatii
Chiriile la locuintele de stat vor creste substantial din 2007 Chiriile la locuintele de stat vor creste substantial din 2007
Amenzi pentru neplata taxei de santier Amenzi pentru neplata taxei de santier

Vezi mai multe articole