Pasii catre cea mai ieftina casa de vacanta

25 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Secretul unei case de vacanta ieftine sta in compartimentare si in tipul materialului de constructie.
 
Zona in care se construieste, materialul de constructie si suprafata sint elementele care decid pretul unei case. In cazul unei locuinte de vacanta, datele problemei sint altele decit pentru o rezidenta permanenta. Majoritatea celor care isi cumpara case de vacanta din lemn le construiesc in zone montane. De aceea specialistii spun ca, dat fiind faptul ca este o locuinta temporara, se poate face rabat de la suprafata locuintei, in schimb este indicata o suprafata mai mare de teren.
 
Preturile terenurilor difera de la o zona la alta. Astfel, in Sinaia sau in Predeal, de exemplu, pretul pentru un metru patrat de teren costa intre 70 si 200 de euro, in functie de zona in care se afla. In acest timp, in apropiere de Brasov, la Prejmer, preturile practicate sint de 40-60 de euro/mp. Pentru a avea si o curte, este totusi necesara o suprafata de 500 de metri patrati. La aceste preturi, in Valea Prahovei, numai terenul ar costa intre 35.000 si 100.000 de euro, in vreme ce in Prejmer s-ar ajunge la 20.000-30.000 de euro.
 
Suprafata construita a unei case de vacanta poate fi de 100 mp, adica 80-85 de metri patrati utili. Ar include living, doua dormitoare, baie si bucatarie. Urmeaza alegerea materialului de constructie. In cazul lemnului, cel mai cerut in zonele montane, sint doua variante: din panouri OSB si din lemn masiv. Pe piata se vorbeste de preturi de 250-400 de euro/metrul patrat construit, la cheie, in functie de finisaje. Costul total ar fi de 25.000-40.000 de euro pentru o locuinta cu suprafata de mai sus. Daca adaugam si terenul, s-ar ajunge la o cheltuiala de 60.000-75.000 de euro, in Valea Prahovei, si de 45.000-60.000 de euro, in cazul in care se opteaza pentru Prejmer. Am luat in calcul cele mai ieftine terenuri.
 
Casa din lemn masiv costa mai mult. „O casa din lemn masiv este mai scumpa cu aproximativ 50% fata de una construita cu panouri din lemn, tip sandwich“, spune Marius Lupu, directorul de vinzari al firmei Eco Log Homes. Astfel, o locuinta ar costa, in cazul in care proprietarul tine la finisaje, de la 90.000 de euro, pe Valea Prahovei, si de la 67.500 de euro, pentru varianta Prejmer. Si aici se poate face insa economie.
 
„Diferenta dintre o casa de vacanta si una in care se locuieste permanent este data de finisajele exterioare si interioare. Finisajele casei de vacanta trebuie sa fie cit mai rustice. In cazul casei din panouri se vor folosi lambriuri de lemn. La casa din lemn masiv nu mai este nevoie de finisaje, intrucit la vedere, si la interior, si la exterior, sint busteni“, ne-a spus Razvan Cazacu, directorul general al firmei SC Vandrom Trust SRL.
Casa din zidarie, mai scumpa
 
Metrul patrat pentru o casa construita traditional, din zidarie, finisata la cheie, variaza intre 320 si 400 de euro, in functie de compartimentarea casei, precum si de finisajele folosite, fara TVA, adica un pret final de 380-476 de euro. O casa de 100 mpc ar costa intre 38.000 si 47.600 de euro. Daca adaugam terenul, se va ajunge la cheltuieli de 73.000-82.600 de euro, pentru Valea Prahovei, si de 58.000-67.600 de euro, in varianta Prejmer.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Trei ani garanție extinsă la aspiratoarele ultraperformante de la Rowenta Trei ani garanție extinsă la aspiratoarele ultraperformante de la Rowenta
Top al apartamentelor de lux din Capitala Top al apartamentelor de lux din Capitala
Kuma – produse de design contemporane fabricate in Romania Kuma – produse de design contemporane fabricate in Romania
Romanii negociaza chirii mai mici - 03 Martie 2009 Romanii negociaza chirii mai mici - 03 Martie 2009
Ce sa cereti agentiei la cumpararea unei locuinte Ce sa cereti agentiei la cumpararea unei locuinte
Erste: Deficitul de locuinte este de 3,3 milioane mp Erste: Deficitul de locuinte este de 3,3 milioane mp

Vezi mai multe articole