on

Pavelele din beton: sfaturi complete pentru o lucrare rezistenta

24 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poate ca luna noiembrie nu mai este la fel de permisiva in ceea ce priveste lucrarile exterioare, insa cu siguranta mai sunt mici operatiuni care pot fi efectuate, inclusiv in aceasta perioada. Una dintre acestea este pavarea curtii cu pavele din beton, despre care am ales sa discutam in acest articol. Asa ca, daca te intereseaza cum poti amenaja aleile sau accesul masinii cu pavele din beton, iti recomandam sa citesti in continuare.

In functie de tipul pavelelor, fiecare producator recomanda o anumita tehnologie de montaj. Astfel, trebuie respectati urmatorii pasi:

1. Fundatia stabilizatoare

Aceasta poate fi realizata din materiale diferite (balast, piatra sparta etc), astfel incat sa asigure un drenaj corespunzator si sa contribuie la rezistenta fundatiei, in functie de natura terenului. Metodele de dimensionare a fundatiei stabilizatoare sunt numeroase si sunt calculate in functie de tipul de pavaj, de trafic etc.

Modul de pregatire a unei fundatii stabilizatoare la modul general se face prin decopertarea terenului la o adancime cuprinsa intre 30 si 60 cm, apoi va fi intins un strat de piatra sparta sau balast, dupa cum urmeaza: 30 - 40 cm pentru zone carosabile (trafic greu), 20 - 30 cm pentru zone necarosabile (trafic usor, pietonal). Dupa asezarea materialelor de umplutura, acestea vor fi compactate pana la atingerea gradului de compactare maxim.

Un strat geotextil poate fi asezat pentru separarea stratului stabilizator de sol. De asemenea, fundatia stabilizatoare poate fi si o suprafata betonata.

2. Stratul de poza

Stratul de poza trebuie sa fie format din nisip de rau sau concasat. Din punct de vedere granulometric, materialul trebuie sa contina elemente cu diametrul de maximum 8 mm. Acesta nu trebuie sa contina mal, argila sau resturi de concasare in procentaj mai mare de 3%. De asemenea, stratul de poza trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 3-6 cm.

3. Finisaje

Umplerea rosturilor dintre pavele se realizeaza, in general cu un nisip diferit de cel utilizat pentru stratul de poza, nisip ce trebuie compactat corespunzator pentru a garanta efectul autoblocant intre pavele.

4. Compactarea

Prin compactare se intelege actiunea de tasare a pavelelor pe patul de poza. Inainte de a efectua compactarea trebuie sa ne asiguram ca suprafata pavajului si placa vibratorului sunt bine curatate si uscate. Aceasta operatiune va fi efectuata dupa terminarea pozarii pavelelor, prin utilizarea vibratoarelor cu placa. Intensitatea fortei de vibrare trebuie sa fie proportionala cu:

  • grosimea si cu forma pavelelor
  • caracteristicile stratului de poza precum si cele ale fundatiei stabilizatoare

La compactarea suprafetelor inclinate este recomandat ca aceasta sa fie facuta pependicular pe panta si de jos in sus. Odata compactat pavajul, peste pavele poate fi intins inca un strat subtire de nisip.

Pentru compactarea pavelelor, potrivita este folosirea placilor vibratoare acoperite cu cauciuc de protectie, pentru o uniformitate mai buna si pentru evitarea degradarii pavelelor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dusul in aer liber Dusul in aer liber
Mobilierul pentru gradina Mobilierul pentru gradina
Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces
Totul despre alegerea si montarea pavelelor Totul despre alegerea si montarea pavelelor
Cum ne aparam plantele din gradina de daunatori? Cum ne aparam plantele din gradina de daunatori?
Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine

Vezi mai multe articole