Pretul gazelor, inghetat. Autoritatile blocheaza tarifele pana in 2009

26 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul gazelor, inghetat. Autoritatile blocheaza tarifele pana in 2009
 
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, s-a grabit ieri sa anunte inaintea Autoritatii Nationale de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE) ca pretul gazelor naturale nu va creste de la 1 octombrie, in ciuda presiunilor venite de la distribuitori. Reprezentantii ANRE, luati prin surprindere, ne-au spus ca decizia se va lua abia in sedinta de dupa-amiaza. O ora mai tarziu, biroul de presa al institutiei pregatea comunicatul care sa confirme stagnarea costului, pe baza scaderii cotatiei internationale a petrolului. “Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are in vedere mentinerea la un nivel rezonabil al pretului gazelor naturale in perioada imediat urmatoare, fara a fi afectata securitatea si continuitatea in furnizare, in contextul in care sunt asteptate evolutii favorabile ale preturilor din import”, a comunicat reglementatorul. Specialistii in energie spun ca majorarile cerute de E.On si Distrigaz nu sunt motivate si subliniaza ca este posibila stagnarea pretului si dupa 1 ianuarie 2009. “Nu se justifica acum aceasta crestere si, daca avem o autoritate de reglementare corecta, nu se va observa nici de la 1 ianuarie 2009. In discutiile de saptamana aceasta, furnizorii au invocat ca majorarea se datoreaza cresterii pretului gazelor din import. Totusi, pretul gazelor nu se ridica la nivelul estimarilor acestora”, ne-a declarat Iulian Iancu, deputat PSD si presedintele Comisiei pentru industrii. “Se pot reaseza preturile in domeniu fara sa-i afecteze pe consumatorii finali”, ne-a precizat si Jean Constantinescu, presedintele Institutului roman pentru studiul surselor de energie (IRE), dand ca exemplu o relatie directa a statului cu principalul furnizor, Gazprom. O astfel de discutie ar fi pe ordinea de zi a intalnirii dintre presedintele Traian Basescu si premierul rus Vladimir Putin, programata pentru sfarsitul lui octombrie, sustine deputatul Iulian Iancu. In prezent, relatia dintre partea romana si cea rusa privind furnizarea de gaze naturale este intermediata de Wintershall si Imex Oil, ceea ce aduce pierderi de sute de milioane de dolari. “Pentru cei 5 miliarde de metri cubi importati, noi platim cu peste 100 de dolari mai scump, pe mia de metri cubi de gaze naturale, decat statele care au relatie directa cu Gazprom. Pana acum, reprezentantii companiei ruse motivau lipsa unui interlocutor serios, lucru care nu mai poate fi invocat in prezent”, a mai spus Iancu.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

MISCAREA DE PROTECTIA CONSUMATORILOR TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA! MISCAREA DE PROTECTIA CONSUMATORILOR TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA!
Imobiliare Imobiliare
Open Call pentru artisti! Inscrie-te in proiectul Fusion Arts! Open Call pentru artisti! Inscrie-te in proiectul Fusion Arts!
Volumul lucrarilor de constructii, plus 29,1% in primele zece luni ale anului - 8 DECEMBRIE 2008 Volumul lucrarilor de constructii, plus 29,1% in primele zece luni ale anului - 8 DECEMBRIE 2008
Se redescopera farmecul bucatariilor traditionale Se redescopera farmecul bucatariilor traditionale
Creditul poate tripla pretul casei Creditul poate tripla pretul casei

Vezi mai multe articole