Preturile locuintelor merg inainte, dar cu frana trasa

24 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile de pe piata imobiliara vor mai creste usor numai doi ani, dupa care va urma o relativa stagnare, sustin specialistii din domeniu. Aceasta dupa ce, din 2003 si pana in prezent, romanii au asistat la majorari chiar de cinci ori ale valorii locuintelor.

Interesul romånilor cu venituri peste medie pentru apartamentele din blocurile comuniste va scadea treptat påna in 2009. „Tot mai multi dintre cei care in acest moment prefera un apartament vechi se vor reorienta catre unul nou. Sa nu uitam ca puterea economica a romånilor este in crestere, iar piata creditelor imobiliare beneficiaza de o deschidere suficienta. Deci accesarea unui credit nu este o problema”, explica Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvånt al Asociatiei Romåne a Agentiilor Imobiliare (ARAI). In acelasi timp, analistul crede ca apartamentele din blocurile noi vor deveni mai atractive pentru cumparatori, pe fondul intensificarii concurentei.

 In aceste conditii, cererea de locuinte vechi va inregistra o oarecare scadere, iar acest lucru va face posibila stagnarea preturilor apartamentelor din blocurile comuniste. „Acea
sta nu se va intampla mai devreme de doi ani. Pana atunci, vom asista in continuare la cresteri ale preturilor apartamentelor, insa cu siguranta, nu vor mai fi «cutremure»”, adauga purtatorul de cuvant al ARAI. Daca piata va avea o asemenea evolutie, nu este exclus ca la orizontul anilor 2010 sa asistam la scaderi mici ale preturilor, de aproximativ 5% pe an, ale preturilor caselor. „Aceasta va fi consecinta fireasca a scaderii cererii pentru apartamentele vechi”, adauga Zilisteanu.  

Case ieftine, doar cu implicarea statului

Daca pentru romanii din clasa medie exista o oferta satisfacatoare de apartamente, atat din cele vechi, cat si din cele noi, pentru cei cu venituri mici nu prea exista solutii. „Marea problema este ca nu exista dezvoltatori imobiliari interesati sa construiasca apartamente cu suprafete mici, pentru ca si profitul este mai mic, iar gradul de risc este foarte mare. Or, asa ceva cauta multi dintre cumparatori”, ne-a declarat, la randul sau, analistul imobiliar Narcis Gorea. El se indoieste ca vor aparea asemenea investitii prea curand. „Apartamente mai ieftine si cu suprafete mai mici nu se pot construi decat in zone cu teren ieftin. Insa parcele cu preturi mai mici nu exista decat in afara Bucurestiului”, explica Gorea. Apare insa o alta problema. In asemenea zone nu exista utilitati, iar introducerea lor mareste semnificativ costurile. „Cred ca o asemenea investitie implica o componenta sociala. Cu alte cuvinte, ajungem la un model de afacere in care se implica statul, prin asigurarea utilitatilor, sa zicem”, este de parere analistul.
De asemenea, distanta mare fata de oras este un alt impediment, deloc de neglijat.

Aderarea la UE nu a adus valuri de investitii
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu a adus un „boom” al  pietei imobiliare autohtone. „Unii jucatori ai pietei preconizau un val de investitii mai mare decat media ultimilor ani”, spune Radu Zilisteanu. El explica situatia prin faptul ca marile companii din UE au intrat pe piata locala cu cativa ani inainte de 2007, atrase de randamentele ridicate ale afacerilor imobiliare. „Aceste companii au cumparat proprietati in Romania, dupa care le-au revandut, profitand de posibilitatea obtinerii unor castiguri foarte ridicate”, explica purtatorul de cuvant al ARAI. Pe de alta parte, aderarea tarii noastre la UE a adus si anumite beneficii. „Piata imobiliara locala este mult mai  credibila pentru restul Europei. In plus, si noi avem un acces mai bun in pietele internationale marcate de globalizare”, adauga Zilisteanu. Nu in ultimul rand, „piata este mai stabila, fara suisurile si coborasurile din anii trecuti”, conchide analistul Narcis Gorea.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Blocurile de beton: Europa demoleaza, Romania speculeaza Blocurile de beton: Europa demoleaza, Romania speculeaza
Casele chiriasilor de lux, la licitatie Casele chiriasilor de lux, la licitatie
BNP Paribas vrea sa intre pe piata creditelor ipotecare BNP Paribas vrea sa intre pe piata creditelor ipotecare
Dezvoltatorii imobiliari, in pragul retragerii Dezvoltatorii imobiliari, in pragul retragerii
Cum au evoluat preturile terenurilor din sudul Bucurestiului in 2008 Cum au evoluat preturile terenurilor din sudul Bucurestiului in 2008
Cum ne arde din aceasta iarna caldura? Cum ne arde din aceasta iarna caldura?

Vezi mai multe articole