Se justifica investitia in centralele termice?

16 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In conjunctura actuala, cand constructia de locuinte individuale a luat o mare amploare, iar preturile practicate de furnizorii de agent termic si apa calda menajera pentru blocurile de locuinte au luat-o razna, de multe ori in mod nejustificat, centralele termice individua­le au capatat o larga raspandire.
 
Folosirea centralelor cu combustibil solid sau lichid este indicata in special pentru locuintele care dispun de spatii suficiente, necesare depozitarii combustibilului. Preturile acestor centrale sunt mai scazute, dar performantele lor sunt modeste, au un randament mai mic si sunt mai voluminoase. Centralele cu combustibil gazos, folosite si in apartamentele de bloc, sunt mult mai fiabile, cu un raport performanta/cost mult imbunatatit si, in plus, pot furniza si apa menajera necesara.
 
Centrale electrice
Centralele electrice se alimenteaza in general la curent trifazat. Centrala termica electrica are un consum foarte mare de energie electrica si este posibil sa depasiti consumul acordat bransamentului dumneavoastra.
Centrala termica electrica consuma 1 kW energie electrica pentru 1 kW energie termica. Datorita randamentului foarte mare, 99,5%, raportul de schimb este de 1:1. Necesarul de incalzire al unei locuinte se calculeaza la temperatura exterioara corespunzatoare zonei climatice (exemplu: Bucuresti–15 °C) pentru alegerea echipamentului, insa necesarul de incalzire a locuintei variaza in functie de temperatura exterioara si interioara dorita. Rezulta ca la –15°C exterior si 22°C interior avem nevoie de 24 kW, dar la 0°C exterior si 22°C interior avem mult mai putin, 14 kW. Pentru casele de vacanta, unde in timpul in care nu se locuieste, avem nevoie numai de o temperatura de garda (6°C), rezulta un consum la 0°C exterior de numai 7 kW.
Incalzirea cu centrala termica cu functionare pe energie electrica este o modalitate mai scumpa de incalzire, dar avantajele constau in costul redus al investitiei initiale si faptul ca nu necesita interventia umana pentru a ramane in functionare (la centralele pe combustibil solid focarul cazanului trebuie alimentat zilnic cu combustibil). Se preteaza pentru case de vacanta (unde nu este nevoie de incalzire decat in perioadele in care se locuieste) sau unde o solutie mai economica nu este viabila. Costurile de exploatare la centralele electrice pot fi reduse prin montarea contoarelor cu tarifare diferentiata.
 
Centrale termice pentru apartament
Folosirea centralelor termice de apartament reprezinta o solutie viabila pentru incalzire si apa menajera, numai ca anumite organisme ale statului, interesate in pastrarea sistemului de incalzire centrala (greoi, cu mari pierderi pe reteaua de transport, pierderi platite de beneficiari, cu preturi artificial umflate etc.), incearca, folosindu-se de tot felul de tertipuri, de norme, normative si cerinte aberante, solicitarea de aprobari peste aprobari de la cele mai fanteziste foruri si asociatii (printre care si de la Asociatia de proprietari a blocului!!) sa stavileasca extinderea acestora.
 
 
Clasificare: a) cu tiraj natural, unde aerul necesar arderii este preluat din camera in care se afla centrala, gazele arse sunt evacuate printr-un cos, camera trebuie sa aiba un volum mare pentru a asigura oxigenul necesar arderii (sunt necesare un cos si o grila de transfer pentru aer proaspat din exterior);b) cu tiraj fortat: aerul este adus din exterior, nu se impune un volum minim al camerei unde se monteaza, fara cos de evacuare; c) in condensatie: acelasi principiu ca o centrala cu tiraj fortat, in plus, pe racordul de evacuare a gazelor arse se monteaza un recuperator de caldura care foloseste caldura gazelor arse pentru incalzirea agentului termic, crescand randamentul.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum se va aplica programul Cum se va aplica programul "Prima casa" pentru tineri - 22 Mai 2009
BASF lanseaza noi stabilizatori de lumina pentru lacurile si vopselele pentru lemn si metal BASF lanseaza noi stabilizatori de lumina pentru lacurile si vopselele pentru lemn si metal
Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu mii de premii de sezon Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu mii de premii de sezon
Programul guvernamental \ Programul guvernamental \"Termoficare 2006-2009\", un \"pansament\"
Aproape 180.000 de romani se bat pe locuinte construite cu bani de la stat Aproape 180.000 de romani se bat pe locuinte construite cu bani de la stat
Brico Depôt vine mai aproape de clienti la nivel national, acum in 34 de magazine Brico Depôt vine mai aproape de clienti la nivel national, acum in 34 de magazine

Vezi mai multe articole