on

Solutii legislative pentru reducerea si prevenirea poluarii aerului in Romania

15 noiembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marti, 19 noiembrie 2019, la Bucuresti, va avea loc conferinta "Politici publice alternative cu privire la masurarea si pastrarea calitatii aerului in parametri standard". Evenimentul va avea loc la Hotel Ibis (Palatul Parlamentului), incepand cu ora 10.00.

In cadrul conferintei vor fi prezentate principalele directii ale Politicii Publice Alternative in Domeniul Calitatii Aerului, un document elaborat de o echipa multidisciplinara de experti, care si-a propus sa ofere solutii concrete pentru o legislatie de mediu aliniata standardelor europene.                     

Studiile recente estimeaza ca in fiecare an in Romania, in medie, 27.000 de persoane mor prematur din cauza unor boli generate sau agravate de aerul poluat, precum cancer pulmonar, astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), tulburari cardiovasculare, boli nervoase sau reproductive. De pe harta tarii dispare, practic, in fiecare an populatia unei localitati de mici dimensiuni, din cauza noxelor sau otravurilor pe care cetatenii le respira.

De ce suntem in aceasta situatie? Pentru ca legislatia de mediu desi este in mare parte in acord cu legislatia europeana, nu este completata si de proceduri, instrumente si resurse tehnice si umane care sa duca la o implementare eficienta. Asta face ca in cel putin cateva orase din Romania – Bucuresti, Iasi si Brasov – aerul sa fie deja irespirabil, iar UE ne ameninta cu amenzi de sute de mii de euro pe zi, dupa deschiderea procedurilor de infringement impotriva tarii noastre.                      

In aceste conditii, prin Politica Publica Alternativa in Domeniul Calitatii Aerului, s-a venit cu o seri de propuneri concrete de modificare si eficientizare a legislatiei de mediu vizeaza :

A. O mai buna masurare a calitatii aerului si depistarea rapida a incidentelor de poluare a aerului cu substante provenind din surse de tip industrial.

B. Conservarea calitatii aerului, prin intarirea capacitatii de interventie a Garzii Nationale de Mediu

C. Posibilitatea ca societatea civila sa se implice in depistarea si sesizarea cazurilor de poluare si identificarea poluatorilor            

Proiectul a beneficiat de suportul si contributia mai multor ONG-uri din tara care activeaza in domeniul sanatatii si protectiei mediului si care s-au alaturat Coalitiei in Domeniul Calitatii Aerului (Coalitia pentru Aer Curat).

Proiectul paote fi sustinut semnand Petitia Online Vrem Aer Curat! Vrem Oxigen pentru Romania: http://bit.ly/2B4waDq

Scopul proiectului a fost dezvoltarea capacitatii ONG-urilor de a dezvolta politici publice alternative, in vederea optimizarii proceselor decizionale ale administratiei publice, orientate catre cetateni si mediul de afaceri. Beneficiar si lider de proiect a fost Breasla Constructorilor Ieseni, in parteneriat cu Asociatia Crestem Romania Impreuna (Brasov), Asociatia Eco-Natura Comunitatii Baicoi (Bucuresti), Asociatia  Grupul de Initiativa in promovarea Opiniei Publice – GIPRO (Timisoara) si Organizatia Hutul-Eko Brodina (Suceava). Impreuna, si-au propus sa schimbe modul in care societatea civila se implica in formularea de politici publice alternative.

Mai multe despre Politica Publica Alternativa in Domeniul Calitatii Aerului puteti citi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa transformi deseurile biodegradabile in hrana pentru sol? Cum sa transformi deseurile biodegradabile in hrana pentru sol?
Cartier Hub transforma un cartier intr-o comunitate! Cartier Hub transforma un cartier intr-o comunitate!
Rutina post-alergare: echilibru intre aportul si pierderile de lichide, consum de carbohidrati si proteine Rutina post-alergare: echilibru intre aportul si pierderile de lichide, consum de carbohidrati si proteine
Vrei un mediu mai sanatos? Recicleaza! Vrei un mediu mai sanatos? Recicleaza!
Momentele speciale merita sarbatorite cu flori, descopera serviciile de livrare din Bucuresti Momentele speciale merita sarbatorite cu flori, descopera serviciile de livrare din Bucuresti
Curiozitati despre alimente Curiozitati despre alimente

Vezi mai multe articole