Vanzarea apartamentelor noi - in etapa cash - 02 Martie 2009

02 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vanzarea apartamentelor noi - in etapa cash
02 Martie 2009
 
Cei care cumpara acum apartamente sunt cei care dispun de lichiditati si nu mai au nevoie de un credit la banca
 
Romanii au cumparat aproape 4 locuinte noi pe zi in a doua jumatate a anului trecut
 
In a doua jumatate a lui 2008 s-au cumparat cu 81% mai putine apartamente noi
 
Ultimele luni ale anului trecut au fost marcate de semnele crizei in toate domeniile. Nici piata imobiliara nu a fost crutata, iar segmentul rezidential, care prinsese avand in ultimii doi ani, a inceput sa stagneze, puterea de cumparare s-a redus odata cu introducerea noilor norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), iar tranzactiile s-au imputinat. Unii dezvoltatori au apelat la tot felul de strategii pentru a-si vinde apartamentele, de la scaderi de preturi pana la oferte de inchiriere. Cu toate acestea, in total, in 2008 au fost vandute 3.600 de noi apartamente, dar mai putine fata de 2007.
 
„In prima jumatate a lui 2008 vanzarile s-au situat la un nivel apropiat de cele din 2007 si anume 3.000 de unitati, insa, incepand cu cel de-al doilea semestru influenta crizei internationale asupra sectorului imobiliar din Bucuresti a inceput sa se simta puternic. Astfel, in decursul ultimelor luni ale lui 2008 s-au vandut 600 de apartamente in proiecte noi, comparativ cu 3.300 de unitati, vanzarile inregistrate in semestrul doi din 2007”, arata o analiza realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania. Asta inseamna ca timp de sase luni de zile, in Bucuresti au fost vandute in fiecare zi aproximativ patru apartamente.
 
Ritmul mediu de vanzare din ultima perioada a fost de 5 locuinte pe luna
 
Inca de la mijlocul anului, consultantii imobiliari au tras un semnal de alarma asupra scaderii numarului de tranzactii. Fata de 2007, in 2008 acestea s-au injumatatit, ajungand la doar 3.600 de apartamente noi vandute, in proiectele cu mai mult de 200 de unitati fiecare.
 
Aproximativ 30% dintre acestea au fost cumparate de investitori prin intermediul unor afaceri incheiate in cea mai mare parte in primul trimestru al anului trecut. In 2007, din numarul total de locuinte, 80% au fost vandute speculantilor, potrivit Colliers.
 
Daca anul 2007 a adus un numar mare de vanzari dezvoltatorilor, in ultimele trei luni ale lui 2008, vanzarile au fost pe minus.
 
Din septembrie 2006 si pana in octombrie 2008, Impact Development a vandut 400 de unitati din prima faza a proiectului Greenfield, iar in ultimele trei luni ale lui 2008 a reusit sa vanda 25 de locuinte, adica aproximativ opt locuinte pe luna. Din apartamentele care urmeaza a fi livrate, 15% sunt cumparate de investitori. In cazul proiectului Asmita Gardens, unde din cele 758 de unitati sunt vandute 60%, ritmul de vanzare dupa introducerea normelor BNR din octombrie 2008 a fost de 3 – 4 apartamente pe luna, iar 10% dintre acestea sunt detinute de speculanti, potrivit Atenei Tiplic, sales project manager Colliers International. Multe apartamente au fost vandute si in proiectul Cosmopolis, de la lansarea acestuia in septembrie 2007, si anume 1.200 de apartamente, iar in perioada octombrie-decembrie, doar 15 unitati au fost achizitionate. 17% dintre apartamentele vandute pana in prezent sunt cumparate de investitori.
 
Consultantii Colliers arata ca achizitiile din ultimele luni sunt facute in special de persoane care dispun de lichiditati si nu au nevoie a se mai imprumuta de la banci.
 
Spre exemplu, in proiectul Rose Garden au fost vandute doua apartamente, cu plata integrala in cash. In cadrul Asmita Gardens, a fost achizitionat un apartament cu doua camere la un pret de 180.000 de euro, fara TVA, achitat tot cu banii jos.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Rezidentialul, in linie dreapta Rezidentialul, in linie dreapta
Preturile apartamentelor vechi se afla in continuare pe un trend descendent Preturile apartamentelor vechi se afla in continuare pe un trend descendent
Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti
Chirii Chirii
Bosch deschide noul an scolar in sistemul de invatamant dual Bosch deschide noul an scolar in sistemul de invatamant dual
Veranda deschide primul patinoar in aer liber din Obor Veranda deschide primul patinoar in aer liber din Obor

Vezi mai multe articole