Vremuri grele pentru imobiliar

04 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Anul 2008 va fi un anul foarte greu pentru dezvoltatorii de proiecte rezidentiale din cauza preturilor care au atins niveluri ridicate, precum si a puterii de cumparare, inca redusa a romanilor.
 
Piata rezidentiala va creste in viitorii ani cu 48.000 de noi locuinte amplasate in 52 de proiecte, potrivit estimarilor Colliers. Acestea vor fi livrate treptat in functie de nivelul vanzarilor. De exemplu, anul viitor stocul de locuinte noi va ajunge la 6.500, in crestere cu 5.000 de unitati fata de nivelul din 2007, de 1.500 de locuinte. Insa, analistii imobiliari se tem ca nu vor exista suficienti cumparatori pentru noile apartamente in conditiile in care 40%-50% dintre cei care au achizitionat locuinte in 2007 au fost speculatori straini, iar restul patroni sau oameni al caror venit lunar familial a depasit 2.500 de euro. “Sub 10% din cumparatori au achizitionat apeland la un credit imobiliar sau ipotecar”, a precizat Ionut Bordei, head of Residential Departament Eurisko.
 
REPOZITIONARE. A venit momentul ca developerii sa construiasca pentru clasa medie, insa pretul de vanzare a locuintelor va creste pana la 2.000 de euro/mp. “Ma ingrijoreaza cresterea preturilor terenurilor si a constructiilor. Daca pana acum aceste cresteri puteau fi transferate in pretul final de vanzare, vom ajunge in situatia in care datorita ritmului foarte mare de majorare nu vom mai putea face acest lucru. Cred ca un nivel de 1.500-2.000 de euro pe metru patrat este un pret maxim pentru ca dezvoltatorii sa poata vinde in urmatorii sapte ani”, a precizat George Margescu, directorul general al companiei Cefin Real Estate. El a apreciat ca anul 2008 va fi un an foarte greu pentru dezvoltatori. Pentru a reduce preturile pana la nivelul puterii de cumparare a romanilor, solutia ar fi ca dezvoltatorii sa incheie parteneriate cu firmele de constructii si sa boicoteze tranzactii cu terenuri la preturi nereale.
 
VENITURI. Numai 130.000 de bucuresteni isi pot permite sa cumpere o locuinta cu un pret cuprins intre 130.000-325.000 de euro, prin credit, a declarat Antonela Marchievici, head of real estate department in cadrul UniCredit Tiriac Bank. Ea a mai adaugat ca venitul lunar necesar pentru achizitia, prin credit, a unui apartament de 100.000 de euro se ridica la 1.000-1.500 de euro. De asemenea, pentru locuintele care au preturi de 170.000 de euro venitul lunar familiar este de minimum 2.000 de euro. Majoritatea apartamentelor noi au preturi care pornesc de la 100.000 de euro, avand in vedere ca pretul mediu este de 1.500 de euro/mp.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Investitor strain, caut casa de vacanta in Romania Investitor strain, caut casa de vacanta in Romania
In cinci-sapte ani s-ar putea sa ne confruntam cu o cadere a pietei imobiliare In cinci-sapte ani s-ar putea sa ne confruntam cu o cadere a pietei imobiliare
Inceputul de an vine la Praktiker Romania cu oferte de nerefuzat Inceputul de an vine la Praktiker Romania cu oferte de nerefuzat
Amenajari interioare: Camera de relaxare Amenajari interioare: Camera de relaxare
Cele mai neobisnuite cinci case in care poti sa traiesti Cele mai neobisnuite cinci case in care poti sa traiesti
Armonie Totul intr-o singura culoare Armonie Totul intr-o singura culoare

Vezi mai multe articole