Ghidul gradinarului incepator – 7 sfaturi pentru un debut de succes

21 iulie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru fericitii posesori ai unei gradini inceputul verii este momentul cand incepem sa ne bucuram de primele roade. Pentru o mare parte dintre noi insa, este vremea cand incepem sa visam la posibilitatea de a avea -incepand cu anul viitor- propria gradina. Daca va recunoasteti in aceasta a doua categorie, va invitam sa cititi recomandarile noastre pentru un debut de succes, indiferent de tipul de gradina ales.

1. Alegeti tipul de gradina. Atunci cand sunteti in faza de planificare, ganditi-va ce tip de gradina v-ar aduce o satisfactie mai mare : o gradina plina de flori frumos colorate, una de ierburi aromatice, o gradina de legume sau pur si simplu o gradina cu gazon si arbusti decorativi sau o gradina eclectica? Fiecare din aceste tipuri de gradina vor determina la randul lor cantitatea de timp si efort pe care va trebui sa le investiti pentru a le face sa prospere. Nu in ultimul rand, alegerea va fi influentata si de spatiul pe care il aveti la dispozitie: o terasa, un balcon ori o gradina de dimensiuni mari ofera oportunitati si provocari specifice fiecaruia. Este de asemenea util sa decideti care va fi bugetul pe care il alocati unei gradini, inainte de a incepe proiectul.

2. Observati caracteristicile locatiei viitoarei gradini. Daca doriti sa faceti lucrurile 'ca la carte', in mod ideal al trebui sa petreceti o zi intreaga observand cantitatea de lumina pe care portiunea de teren aleasa ori balconul dvs. o primeste de la soare. Ca o regula, plantele au nevoie de aproximativ sase ore de lumina puternica pe zi. In functie de observatii, optati fie pentru pentru o selectie de plante care se dezvolta armonios sub razele puternice ale soarelui, fie pentru plante care iubescsau tolereaza umbra. De asemenea, este important sa luati in considerare tipul de sol atunci cand alegeti selectia de plante si legume pentru gradina.

3. Pregatiti solul in prealabil. Daca solul este acoperit de reziduuri sau napadit de buruieni, va trebui sa va suflecati manecile si sa treceti la treaba. Daca terenul este batatorit va trebui sa il sapati si sa eliminati pietre si radacini uscate, acolo unde acestea exista. Nu in ultimul rand, acolo unde avem de-a face cu un sol sarac si uscat, vom imbogati rezerva de hummus cu compost si vom uda bine terenul pentru a fi pregatit sa primeasca semintele si rasadurile noastre cum se cuvine.

4. Plante anuale sau perene? Odata ce decideti sa aveti o gradina, indiferent de dimensiunea acesteia, va trebui sa ii dedicati o atentie mai mult sau mai putin constanta, in functie de anotimp dar si in functie de plantele alese spre cultivare. Daca alegeti plante perene, nu va fi necesar sa replantati, precum in cazul celor anuale. Daca alegeti sa cresteti legume sau flori din seminte, este bine de stiut ca in unele cazuri va trebui sa replantati rasadurile obtinute.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum atragem fluturii in gradina? 5 recomandari pentru o gradina primitoare Cum atragem fluturii in gradina? 5 recomandari pentru o gradina primitoare
Gradinile verticale, de la vis la realitate Gradinile verticale, de la vis la realitate
Aleea din gradina! Aleea din gradina!
Fertilizarea rasadurilor de legume Fertilizarea rasadurilor de legume
Reguli privind toaletarea copacilor Reguli privind toaletarea copacilor
Primele lucrari in livada - Cum putem obtine roade la putin timp dupa plantarea unui pom fructifer Primele lucrari in livada - Cum putem obtine roade la putin timp dupa plantarea unui pom fructifer

Vezi mai multe articole