Aplicare tencuiala decorativa

Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi

18 octombrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tencuiala decorativa, asa cum bine se stie, este un finisaj folosit pentru decorarea peretilor. Acesta este, practic, cel mai important detaliu in ceea ce priveste estetica fatadei si confera numeroase posibilitati pentru a da conturul unui design unic.

 

Pentru a alege tencuiala decorativa potrivita, trebuie sa tii seama de cateva criterii importante. Inainte de toate, este bine sa alegi o tencuiala decorativa care se potriveste cel mai bine arhitecturii casei, dar care sa corespunda si preferintelor tale. De asemenea, trebuie sa acorzi o importanta majora caracteristicilor pe care le au diferitele tipuri de tencuieli decorative, in special in ceea ce priveste nivelul de protectie pe care il ofera constructiei.

 

Foarte putine lucrari de amenajare a locuintei sunt mai importante decat aplicarea tencuielii decorative pe peretii exteriori ai casei. Atunci cand este corect aplicata, tencuiala decorativa joaca un dublu rol: acela de a conferi un aspect deosebit fatadei si de a-ti proteja casa de actiunea factorilor de mediu.

 

Aplicarea tencuielii decorative devine necesara cand cea deja aplicata incepe sa se deterioreze. Asadar, daca locuinta ta a capatat cu timpul un aspect sters, este momentul sa-i redai culoarea si stralucirea.

 

Aplicarea tencuielii decorative

 

1. Alege o tencuiala decorativa de inalta calitate

 

Pentru ca fatada casei tale sa arate exceptional, alege calitatea inainte de toate si acorda o atentie sporita proprietatilor produsului pe care il alegi. O tencuiala decorativa de calitate ar trebui sa aiba o rezistenta excelenta a structurii si culorii, indiferent de conditiile atmosferice, o elasticitate mare, sa nu existe riscul de deteriorari la driscuire, sa prezinte o buna putere de acoperire si aderenta la suport, precum si o rezistenta la socuri, zgariere sau intemperii.

 

 

 

2. Pregateste suprafata

 

Prima etapa o reprezinta pregatirea suprafetei. Aceasta etapa consta in curatarea peretilor, pentru a indeparta orice urma de reziduuri, murdarie sau mucegai. Prezenta acestora poate afecta aderenta tencuielii decorative. Pregatirea suprafetei pe care urmeaza sa aplici tencuiala decorativa este cea mai importanta etapa, ca si efectuarea reparatiilor necesare, deoarece este posibil ca peretii sa prezinte imperfectiuni sau fisuri.

 

In cazul suprafetelor vechi, care au mai fost vopsite ulterior, va fi necesara indepartarea peliculelor degradate prin slefuire. Pentru o aplicare desavarsita a tencuielii decorative, este esential ca suprafata sa fie perfect plata si neteda.

 

 

3. Aplica amorsa

 

O data ce ai finalizat etapa pregatirii peretilor, vei putea aplica amorsa a carei culoare trebuie sa fie cel putin similara cu cea a tencuielii decorative pe care ai ales-o. In medie, timpul de uscare necesar dupa aplicarea amorsei este de 24 de ore.

 

 

Citeste si: Amorsa – sfaturi de preparare si aplicare

 

4. Pregateste tencuiala decorativa pentru aplicare

 

Pregatirea materialului pentru aplicare trebuie facuta urmand cu precizie instructiunile inscrise pe fisa tehnica a produsului cumparat. De regula, tencuiala decorativa va fi diluata cu apa. Pentru a te asigura ca amestecul este omogen, poti utiliza un mixer special conceput pentru materialele de constructii, la turatie redusa. Consistenta amestecului obtinut trebuie sa fie groasa si perfect omogena.

 

Un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont este temperatura. La o temperatura foarte ridicata, tencuiala decorativa va incepe sa se usuce, atat in recipientul in care o amesteci, cat si pe suprafata pe care o aplici. Din aceasta cauza, specialistii in constructii recomanda sa amesteci cantitati mici, daca aplicarea tencuielii decorative se desfasoara in zilele toride de vara.

 

De asemenea, prepara intotdeauna amestecul prin turnarea tencuielii decorative peste cantitatea necesara de apa, si nu invers.

 

 

5. Aplica tencuiala decorativa

 

Aplicarea tencuielii decorative trebuie sa se desfasoare in conditii meteorologice favorabile. Acest lucru presupune sa eviti zilele toride sau in care exista sanse de precipitatii, vant puternic, ceata, umiditate mai mare de 80% sau pericol de inghet. De asemenea, temperatura trebuie sa nu fie prea scazuta, pentru ca uscarea sa nu dureze prea mult.

 

Aplicarea tencuielii decorative se face in 3 pasi: intinderea tencuielii cu ajutorul gletului, intr-un strat nu mai gros de 2 mm, nivelarea, necesara pentru a indeparta excesul de material si modelarea, prin care vei obtine efectul estetic pe care ti-l doresti.

 

De regula, se aplica doua straturi, la o diferenta de 15 minute.

 

 

Astazi este mai usor ca niciodata sa redai frumusetea locuintei tale, la interior sau exterior, daca alegi un produs de calitate si urmezi indicatiile de aplicare inscrise pe fisa tehnica a acestuia.

 

Daca ai intrebari, te asteptam pe forum. Specialistii si forumustii nostri sunt gata sa iti ofere sfaturi practice si idei creative.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa alegi culoarea de exterior a casei Cum sa alegi culoarea de exterior a casei
Fatada translucida - noua moda in domeniu Fatada translucida - noua moda in domeniu
Repere estetice pentru exteriorul casei Repere estetice pentru exteriorul casei
Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje
Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale
Cele mai potrivite culori pentru exteriorul casei Cele mai potrivite culori pentru exteriorul casei

Vezi mai multe articole