Gradina Botanica

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fondata in anul 1860 pe langa Facultatea de Medicina si Farmacie de catre doctorul Carol Davila, Gradina Botanica ocupa teritoriul din dreapta si stanga soselei Cotroceni. Amenajarea adecvata a acestui spatiu a fost realizata sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffman, astfel incat prima gradina din Bucuresti atinge in scurt timp standardele europene.

In 1874, spatiul ocupat este destinat amenajarii unui parc de agrement pentru familia regala, Gradina botanica fiind mutata in centrul orasului,

pe terenul palatului Vasile Sutu, situat in fata Universitatii. In aceasta perioada, la conducerea Gradinii Botanice este numit profesor dr. Dimitrie Brandza. Acesta depune eforturi deosebite pentru a obtine un teren adecvat reamenajarii acestei institutii, in conformitate cu misiunea pe care trebuia sa o indeplineasca.

 

Amenajarea Gradinii Botanice se incheie in 1891, cand se inaugureaza serele (azi vechi) si cladirea Institutului Botanic (bombardata in 1944), important centru de cercetare si invatamânt al Universitatii Bucuresti. Gradina a avut de suferit atat in primul razboi mondial, cand trupe de ocupatie au fost cantonate chiar in cuprinsul ei, cat si in al doilea razboi, cand a fost bombardata, pe teritoriul ei cazând 96 de bombe. Refacuta de fiecare data prin munca mai multor generatii de botanisti, Gradina Botanica din Bucuresti, scapata de multitudinea de santiere din perioada 1960-1989, ramane si azi o oaza de liniste, de meditatie, de incantare a ochiului si spiritului.

Muzeul Gradinii Botanice se afla in imediata apropiere a portii intr-o frumoasa cladire in stil brancovenesc. Este amenajat in 20 de incaperi si cuprinde planse pictate, fructe, seminte, fragmente de plante uscate sau conservate in formol, expuse dupa criterii ecologice, sistematice si functionale. Astfel, pot fi vizitate salile ce cuprind: flora Deltei Dunarii, flora de campie, de deal, de munte. Poate fi vazut un biotop de turbarie, diorame cu aspecte din delta si chiar si o "pestera". Tot aici sunt expuse manuscrise, aparate de cercetare de pe timpuri legate de domeniul botanicii, o colectie de piese de artizanat din materiale vegetale, o colectie de mostre de lemn de arbori si arbusti indigeni si exotici.

Gradina cuprinde: sectorul plantelor ornamentale, grupe geografice (plante rare din flora României, plante din zona mediteraneana), sectorul flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariu, sectorul plante utile, sectorul "sistemul plantelor", arboret - dendrariu si complexul de sere.

Complexul de sere este unul din cele mai importante edificii din gradina, care permite cultura plantelor exotice din regiunile calde ale globului. Multitudinea speciilor grupate dupa conditiile lor de viata, poate fi vazuta, in zilele de vizita, prin parcurgerea celor 7-8 compartimente in care se gasesc si indicatii referitoare la denumirea stiintifica, populara si raspandirea lor.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Greseli in designul de interior Greseli in designul de interior
Cladire cu garantie de 25.000 ani Cladire cu garantie de 25.000 ani
Hearst Castle Hearst Castle
Alte 3 intrebuintari pentru instalatia bradului de Craciun Alte 3 intrebuintari pentru instalatia bradului de Craciun
Top 5 tendințe în arhitectură în 2021 Top 5 tendințe în arhitectură în 2021
Ne vedem la BIFE-SIM 2019 Ne vedem la BIFE-SIM 2019

Vezi mai multe articole