2.000 de lei, schimbarea instalatiei electrice

03 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru evitarea incendiilor si a percolului de electrocutare, inlocuiti instalatia de aluminiu din apartament cu una de cupru, dar si panoul electric
 
Atunci cand ne mutam in casa noua, printre lucrurile pe care trebuie sa le facem, in afara de zugravit si amenajarea locuintei, este inlocuirea tabloului si a instalatiei electrice. Specialistii electricieni ne avertizeaza ca un panou vechi, impreuna cu o instalatie din aluminiu reprezinta "reteta"perfecta pentru izbucnirea unui incendiu. Un panou electric nou costa intre 50 si 500 de lei, iar manopera pentru instalarea sa ajunge la 150 de lei.
 
Cu toate ca panoul de electricitate este "inima" sistemului electric al casei, oamenii nu-i dau importanta decat in momentul in care intampina probleme cu acesta. "Locuiesc in acest apartament de 20 de ani si nici prin minte nu mi-a trecut sa inlocuiesc tabloul electric.
 
Am preferat sa investesc bani in renovarea casei si reamenajarea camerelor, fara sa bag in seama sunetele ciudate care veneau din cand in cand din interiorul panoului. Atunci cand aveam probleme cu el, ii schimbam cate o siguranta si credeam ca totul este in regula. Nu l-as fi schimbat nici in ziua de azi daca nu ar fi luat foc", ne-a marturisit Marian Popescu, un pensionar din sectorul 5 al Capitalei.
 
Atentie la becurile care palpaie!
 
Printre semnele care indica o defectiune a panoului electric se numara prezenta unor zgomote ciudate in interiorul panoului sau becuri care palpaie ori care se aprind si se sting fara interventia noastra. Cauzele acestor fenomene pot fi vechimea panoului sau existenta unei sigurante arse. Trecute cu vederea, acestea pot provoca pagube semnificative si chiar incendii.
 
O alta problema a tablourilor electrice vechi este ca ele nu mai corespund normelor actuale de siguranta. Acest lucru le face periculoase, deoarece orice circuit stricat poate determina, intr-o fractiune de secunda, declansarea unui incendiu sau o electrocutare. In astfel de situatii, este foarte dificil sa se actioneze asupra lor, pentru a se inlocui sigurantele. Instalarea unui nou tablou electric va spori siguranta, dar si valoarea caminului.
 
Pretul unui tablou electric, intre 50 si 500 de lei
 
Atunci cand decideti sa il schimbati, este bine sa apelati la un electrician, deoarece acesta are atat experienta, cat si instrumentele necesare efectuarii acestei operatiuni in mod corect.
 
Pe piata romaneasca exista o gama variata de panouri electrice, ale caror preturi sunt cuprinse intre 50 si 500 de lei. "Manopera pentru inlocuirea panoului electric ajunge la 150 de lei.
 
Daca instalatia electrica este veche si realizata din aluminiu, este indicat sa fie inlocuita cu una de cupru. Aceasta din urma permite folosirea unor aparate electrice, precum cele de sudura, folosite tot mai des la inchiderea balcoanelor, fara a periclita buna functionare a prizelor. O instalatie de aluminiu ar putea lua foc atunci cand se folosesc astfel de aparate.
 
La un apartament de doua camere, materialele si manopera pentru schimbarea tabloului si a instalatiei ajunge la 2.000 de lei", ne-a spus Mircea M., electrician la o firma din Bucuresti.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

sinistrati sinistrati
Pentru a depasi socul interzicerii subventiei la caldura, Pentru a depasi socul interzicerii subventiei la caldura,
Afaceri Afaceri
Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România
Subventii pentru locuinte Subventii pentru locuinte
Praktiker Romania a oferit cadou un apartament in Bucuresti Praktiker Romania a oferit cadou un apartament in Bucuresti

Vezi mai multe articole