Casa din lemn in padure

4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei

25 iunie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fie ca vrei sa te uiti la un meci de fotbal televizat fara ca soarele dupa-amiezii sa se reflecte in ecran, fie ca iti doresti o bucatarie luminoasa in care sa cultivi busuioc si patrunjel, directia de orientare a casei tale influenteaza modul in care o vei folosi.

Desi de cele mai multe ori, pozitionarea casei este dictata de mediul inconjurator si de modul de orientare al cladirilor vecine, proiectantul poate ajusta si reconfigura casa, in asa fel incat sa profiti cat mai mult de pe urma acestei pozitionari.

Sudul. Aceasta este partea casei ce va primi cea mai multa caldura iarna. De aceea, aici e bine sa fie plasate zonele de locuit si camerele pe care le folosesti cel mai des. Camerele ce vor fi dispuse spre sud au, insa, nevoie de jaluzele potrivite pentru ca soarele poate fi prea puternic uneori.

Nordul. Este cea mai racoroasa parte si, de aceea, poti plasa camerele pe care nu le folosesti foarte des sau care nu au spatii vitrate mari, spre exemplu, baile, biroul, spatiile de depozitare sau dressing-ul. In acelasi timp, daca gatesti foarte mult, poti plasa bucataria spre nord ca sa eviti excesul de caldura.

Estul. Pentru ca primeste foarte multa lumina dimineata, estul sau sud-estul sunt potrivite pentru dormitoarele sau camerele de joaca ale copiilor. Daca nu gatesti foarte mult si, deci, nu folosesti surse de caldura care sa produca abur, poti plasa si bucataria pe partea estica. O incapere inundata de lumina este ideala pentru un mic-dejun in familie.

Vestul. Acest punct cardinal ofera lumina buna dupa-amiaza si seara. Depinde ce zona a casei iti doresti sa fie intens luminata in a doua parte a zilei. Daca livingul este o zona de relaxare, lectura si discutii cu prietenii, poate fi plasat la vest. Daca, in schimb, este o zona multi-media cu ecrane ce sunt greu vizibile in lumina, evita vestul.

Cand planuiesti pozitionarea si orientarea casei, ai grija la cantitatea de sticla folosita. Spatiile vitrate mari de jur-imprejurul casei pot arata senzational, insa iti pot transforma locuinta intr-un cuptor vara si intr-un iglu iarna.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei! Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei!
PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile
Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II) Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II)
Recomandarile forumistilor: “Cum pot transforma un gol de fereastra in gol de usa?” Recomandarile forumistilor: “Cum pot transforma un gol de fereastra in gol de usa?”
Am nevoie de un inspector! Am nevoie de un inspector!
Aplicatii cu placile din OSB Aplicatii cu placile din OSB

Vezi mai multe articole