80% din locuintele vechi se vand mobilate

19 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii apartamentelor scoase la vanzare pun mare pret pe amenajare pentru a obtine un profit substantial
 
Eforturi disperate de a vinde. Asa definesc agentii imobiliari o practica ce tinde sa devina un trend in randul vanzatorilor de locuinte vechi. Tranzactionarea apartamentelor mobilate, caci despre acest lucru este vorba, are o pondere de 70%-80% din totalul vanzarilor.
 
Pe o piata rezidentiala in regres, proprietarii apartamentelor vechi sunt dispusi sa ofere tot mai multe bonusuri in incercarea de a-si instraina locuintele. Cum scaderea pretului, cea mai sigura metoda pentru o vanzare rapida, nu este insa si cea mai profitabila alegere pentru vanzatori, acestia recurg la decorarea si la mobilarea integrala a proprietatii inainte de a o scoate pe piata.
 
Nu este solutia ideala, spun specialistii. Banii investiti in acest fel nu sunt recuperati in majoritatea cazurilor. Cumparatorii vor sa isi amenajeze locuintele dupa propriile gusturi si nu vor plati in plus pentru mobila. Vanzatorii nu par sa invete acest lucru.
 
Batranii, singurii amatori
 
„In urma cu doua luni, am investit 4.000 de euro in mobilarea locuintei", spune Costin Truica, proprietarul unui apartament cu trei camere din cartierul bucurestean stefan cel Mare. Acesta a scos locuinta la vanzare la inceputul lunii aprilie, la pretul de 165.000 de euro.
 
Spune ca a facut investitia ulterioara pentru ca nu reusea sa vanda la suma ceruta. „Chiar daca am mai bagat niste bani, nu am crescut pretul. Vreau doar sa vand la 165.000 de euro", afirma acesta. Nu s-ar muta, insa, intr-un apartament deja mobilat.
 
„De cele mai multe ori, investitia este inutila", apreciaza Petrica Radoi, broker Transilvania Imobiliare. Sunt putine cazurile in care potentialii cumparatori doresc sa achizitioneze o locuinta mobilata. „Batranii sunt singurii care prefera apartamentele amenajate", spune Radoi.
 
Un trend care a inceput in 2002
 
Chiar si familiile care cauta o locuinta cu o suprafata mai mare prefera sa nu pastreze mobila veche. „imi place modul in care este mobilat apartamentul meu", marturiseste Cristina Chelariu, un alt proprietar care incearca sa vanda o locuinta mobilata. „Mobila este din lemn, facuta pe comanda, dar nu poate fi folosita in vila recent achizitionata", spune Chelariu.
 
Acest lucru nu este, insa, o noutate pe piata romaneasca. „Abia in 2002- 2003 au inceput sa se tranzactioneze proprietati mobilate", crede Radoi. Acesta subliniaza ca fenomenul a luat deja amploare si ca pe viitor toate imobilele vor fi complet utilate si amenajate. Pretul va ramane neschimbat.
 
In timp ce pe piata rezidentiala sunt tranzactionate locuinte mobilate, pe segmentul inchirierilor situatia este diferita. „Multe dintre locuinte nu au fost niciodata mobilate de catre proprietari. Mai ales in cazul garsonierelor, acestia au achizitionat doar cu scopul de a inchiria", subliniaza Laura Miu, agent imobiliar Apulum 94.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Inundatiile baga la apa si asiguratorii Inundatiile baga la apa si asiguratorii
Obligatiuni pentru credite mai ieftine Obligatiuni pentru credite mai ieftine
Grupul TeraPlast doneaza 85.000 de lei spitalelor din Bistrita si Baicoi pentru a sustine eforturile locale de prevenire a raspandirii COVID-19 Grupul TeraPlast doneaza 85.000 de lei spitalelor din Bistrita si Baicoi pentru a sustine eforturile locale de prevenire a raspandirii COVID-19
10.000 de euro – Marele premiu oferit de Ceresit a ajuns la Timisoara 10.000 de euro – Marele premiu oferit de Ceresit a ajuns la Timisoara
Preturi de lux pentru cocioabe Preturi de lux pentru cocioabe
Aerul conditionat: o binefacere sau o necesitate? Aerul conditionat: o binefacere sau o necesitate?

Vezi mai multe articole