80% din locuintele vechi se vand mobilate

19 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii apartamentelor scoase la vanzare pun mare pret pe amenajare pentru a obtine un profit substantial
 
Eforturi disperate de a vinde. Asa definesc agentii imobiliari o practica ce tinde sa devina un trend in randul vanzatorilor de locuinte vechi. Tranzactionarea apartamentelor mobilate, caci despre acest lucru este vorba, are o pondere de 70%-80% din totalul vanzarilor.
 
Pe o piata rezidentiala in regres, proprietarii apartamentelor vechi sunt dispusi sa ofere tot mai multe bonusuri in incercarea de a-si instraina locuintele. Cum scaderea pretului, cea mai sigura metoda pentru o vanzare rapida, nu este insa si cea mai profitabila alegere pentru vanzatori, acestia recurg la decorarea si la mobilarea integrala a proprietatii inainte de a o scoate pe piata.
 
Nu este solutia ideala, spun specialistii. Banii investiti in acest fel nu sunt recuperati in majoritatea cazurilor. Cumparatorii vor sa isi amenajeze locuintele dupa propriile gusturi si nu vor plati in plus pentru mobila. Vanzatorii nu par sa invete acest lucru.
 
Batranii, singurii amatori
 
„In urma cu doua luni, am investit 4.000 de euro in mobilarea locuintei", spune Costin Truica, proprietarul unui apartament cu trei camere din cartierul bucurestean stefan cel Mare. Acesta a scos locuinta la vanzare la inceputul lunii aprilie, la pretul de 165.000 de euro.
 
Spune ca a facut investitia ulterioara pentru ca nu reusea sa vanda la suma ceruta. „Chiar daca am mai bagat niste bani, nu am crescut pretul. Vreau doar sa vand la 165.000 de euro", afirma acesta. Nu s-ar muta, insa, intr-un apartament deja mobilat.
 
„De cele mai multe ori, investitia este inutila", apreciaza Petrica Radoi, broker Transilvania Imobiliare. Sunt putine cazurile in care potentialii cumparatori doresc sa achizitioneze o locuinta mobilata. „Batranii sunt singurii care prefera apartamentele amenajate", spune Radoi.
 
Un trend care a inceput in 2002
 
Chiar si familiile care cauta o locuinta cu o suprafata mai mare prefera sa nu pastreze mobila veche. „imi place modul in care este mobilat apartamentul meu", marturiseste Cristina Chelariu, un alt proprietar care incearca sa vanda o locuinta mobilata. „Mobila este din lemn, facuta pe comanda, dar nu poate fi folosita in vila recent achizitionata", spune Chelariu.
 
Acest lucru nu este, insa, o noutate pe piata romaneasca. „Abia in 2002- 2003 au inceput sa se tranzactioneze proprietati mobilate", crede Radoi. Acesta subliniaza ca fenomenul a luat deja amploare si ca pe viitor toate imobilele vor fi complet utilate si amenajate. Pretul va ramane neschimbat.
 
In timp ce pe piata rezidentiala sunt tranzactionate locuinte mobilate, pe segmentul inchirierilor situatia este diferita. „Multe dintre locuinte nu au fost niciodata mobilate de catre proprietari. Mai ales in cazul garsonierelor, acestia au achizitionat doar cu scopul de a inchiria", subliniaza Laura Miu, agent imobiliar Apulum 94.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Black Friday la Miele: clientii isi aleg singuri reducerile Black Friday la Miele: clientii isi aleg singuri reducerile
Cum s-au prabusit preturile din Cum s-au prabusit preturile din "paradisurile" Imobiliare
BenQ lanseaza modelul LU950 BlueCore BenQ lanseaza modelul LU950 BlueCore
Bosch inregistreaza o crestere puternica in Romania si isi intareste angajamentul fata de educatie si CSR Bosch inregistreaza o crestere puternica in Romania si isi intareste angajamentul fata de educatie si CSR
Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat in ultimele sase luni Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat in ultimele sase luni
Apartamentele noi au ramas la fel de scumpe Apartamentele noi au ramas la fel de scumpe

Vezi mai multe articole