Studentii umfla pretul chiriilor

05 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul chiriilor pentru locuinte a crescut deja cu 50 de euro fata de luna iulie, iar agentii imobiliari se asteapta la majorari si mai mari pe masura ce se apropie inceperea anului universitar.
 
Studentii au inceput sa ingroase randurile celor care cauta sa inchirieze o locuinta in orasele cu mari centre universitare. "In ciuda faptului ca in Bucuresti chiria pentru o locuinta s-a majorat deja cu 50 de euro, garsonierele si apartamentele se dau in cateva ore de cand sunt scoase pe piata", spune Stefan Grigoriu, de la agentia Sato Imobiliare. El precizeaza ca cele mai cautate sunt garsonierele mobilate si utilate care se inchiriaza cu peste 250-300 de euro pe luna, precum si apartamentele de doua camere care ajung la 350-400 de euro/luna. Sub aceste preturi nu prea mai exista nimic de inchiriat, ici si colo apare cate o garsoniera amplasata pe stradute laturalnice pe care proprietarul cere 220-230 de euro/luna, insa doritorii trebuie sa fie pe faza si sa aibe noroc, deoarece se da in mai putin de o zi.
 
EXPLOZIE. Agentii imobiliari se asteapta la cresteri si mai mari in urmatoarele doua luni. "Asa se intampla in fiecare toamna. In luna septembrie chiriile cresc, anul trecut s-au majorat cu 25%, o data cu afluxul de noi studenti care nu isi gasesc loc in camin", spune Radu Zilisteranu, presedintele agentiei Land Experts. El adauga ca in acest an s-ar putea ca aceasta crestere sa fie un pic mai mica, de 15%-20%. Insa, abia dupa luna septembrie se va vedea exact unde se plaseaza chiriile dupa principiul cererii si ofertei.
 
OFERTA. Cei care cauta sa inchirieze o locuinta sunt mult mai multi decat cei care ofera garsoniere sau apartamente la inchiriere, spun agentii imobiliari. "Se inchiriaza orice, iar preturile intre apartamentele confort doi si cele confort unu nu difera decat cu maxim 20 de euro/luna", spune Grigoriu. El explica ca o casa aranjata, care are gresie si faianta de tip nou, parchet melaminat si lavabila pe pereti si mobila noua se inchiriaza in cateva ore de cand este scoasa pe piata. "O garsoniera confort doi, care ofera strictul necesar, un pat, un aragaz, o masa, eventual un frigider si mobila de bucatarie, toate vechi, se inchiriaza cu 200 de euro/luna, chiar daca proprietarul asteapta cam o saptamana", spune reprezentantul Sato Imobiliare.
 
CONFORT. Cine isi permite sa dea peste 400 de euro/luna se poate instala comod intr-un apartament sau o garsoniera amplasata central, frumos amenajata, cu dotarile necesare. Spre exemplu, in zone precum Tineretului, 1 Mai, Decebal, Calarasi, Mosilor, Dorobanti un apartament cu una sau doua camere poate fi inchiriat cu preturi intre 350 si 400 de euro/luna.
 
SOLUTIE DE URGENTA. O varianta pentru cei cu venituri mai mici este inchirierea unei camere intr-o casa mai mare. Costa 90-100 de euro/luna in functie de mobila din camera si de dotarile din casa. In acest pret intra accesul la toate dependintele din casa.
 
SEPTEMBRIE
"Chiriile cresc in fiecare toamna, de ani buni. Varful este in luna septembrie, o data cu afluxul de noi studenti care vin in Capitala si care nu isi gasesc locuri in camine. Spre exemplu, anul trecut chiriile s-au majorat cu 25% si ne asteptam ca si in acest an sa aiba loc cresteri, de 15%-20%. Odata majorate chiriile nu mai dau inapoi." - Radu Zilisteranu, presedintele agentiei Land Experts
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Decathlon inaugureaza primul magazin din Focsani Decathlon inaugureaza primul magazin din Focsani
Miele aduce in Romania aspiratorul Eco cu beneficii de aspirator Power Miele aduce in Romania aspiratorul Eco cu beneficii de aspirator Power
Esti tanar? Vrei o casa ieftina si noua? Cheia e la targul PROJECT EXPO: Imobiliare - 23 Februarie 2009 Esti tanar? Vrei o casa ieftina si noua? Cheia e la targul PROJECT EXPO: Imobiliare - 23 Februarie 2009
Casele care consuma putina energie Casele care consuma putina energie
Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009 Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009
Aderarea tine casele la sertar Aderarea tine casele la sertar

Vezi mai multe articole