Administratorii \'rai\' risca sa fie inchisi

12 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Traiul la bloc nu este intotdeauna fericit. Vecinii se cearta intre ei, iar uneori membrii asociatiei de proprietari incalca si legea.  Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), ne spune azi care sunt cele mai des intalnite infractiuni de la bloc, cum le depistam si care sunt pedepsele. Informatiile sunt utile atat administratorilor, cat si simplilor locatari care vor sti de acum ce risca cei care incalca legea. Din cauza lipsei de spatiu, materialul a fost impartit in doua parti, continuarea urmand a fi publicata in editia de maine.
Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor - Potrivit art. 246 Cod penal, fapta persoanei (presedinte, administrator) care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza vatamarea intereselor legale ale unei persoane, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. 
Neglijenta in serviciu - Potrivit art. 249 Cod penal, incalcarea din culpa, de o persoana (presedinte, administrator), a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca prin aceasta s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al asociatiei din cele la care se refera art. 145 Cod penal sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta a intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
Gestiunea frauduloasa - Potrivit art. 214 Cod penal, pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea-credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Gestiunea frauduloasa savarsita in scopul de a dobandi un folos material se pedepseste cu inchisoarea de la 3 ani la 10 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Delapidarea - Potrivit art. 215 indice 1 Cod penal, insusirea, folosirea sau traficarea, de o persoana, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau administreaza, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 15 ani. In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 ani si interzicerea unor drepturi.
Falsul in inscrisuri sub semnatura privata - Potrivit art. 290 Cod penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat sau il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Falsul material in inscrisuri oficiale - Potrivit art. 288 Cod penal, falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii sau subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani.
Uzul de fals - Potrivit art. 291 Cod penal, falsificarea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani, cand inscrisul este oficial, si cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, cand inscrisul este sub semnatura unei persoane private.
Violarea de domiciliu - Constitutia Romaniei prevede la art. 27 ca domiciliul si resedinta sunt inviolabile si, totodata, faptul ca nimeni nu poate patrunde sau ramane in acestea fara invoirea persoanei care le foloseste.
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cine ne va monta panourile solare? - 19 DECEMBRIE 2008 Cine ne va monta panourile solare? - 19 DECEMBRIE 2008
Romanii prind gustul bailor Romanii prind gustul bailor
Boom-ul imobiliar din Romania si Bulgaria va continua Boom-ul imobiliar din Romania si Bulgaria va continua
Homeycomb iti redecoreaza casa de Paste! Homeycomb iti redecoreaza casa de Paste!
12.000 de euro, o camera in plus 12.000 de euro, o camera in plus
Refresh your life alaturi de Vitamin Well si Zlatan Ibrahimovic Refresh your life alaturi de Vitamin Well si Zlatan Ibrahimovic

Vezi mai multe articole