Alegerea lampadarului

20 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Azi vom vorbi despre alegerea lampadarului si vom incepe prin a face o clarificare. Adesea se face confuzie intre lampadar si veioza. Care este diferenta dintre ele? Prin definitie, lampadarul este un suport vertical, inalt de peste 1 metru, care sustine sau de care sunt montate una sau mai multe lampi sau becuri. Lampadarul decoreaza si utileaza livingul si, cel mai important, este asezat pe podea.  In schimb, veioza  este o lampa mica, cu abajur, amplasata pe noptiera sau pe birou. De obicei, inaltimea unei veioze nu depaseste 40 de centimetri, rolul ei fiind acela de a ne facilita cititul seara, cand in incapere este intuneric, sau cand ochii nostri au nevoie de o lumina suplimentara.
 
Lampadarul are trei parti distincte: baza sau talpa (suprafata care face contact cu podeaua), bratul si abajurul
 
Acum, ca am lamurit aceste aspecte, sa vedem ce reguli este bine sa avem in vedere atunci cand alegem un lampadar.
 
In primul rand, este bine sa stabilim clar scopul in care vom folosi lampadarul: pentru citit sau pentru atmosfera si lumina de ambianta. Daca il vom folosi pentru citit, atunci abajurul va fi transparent iar lampadarul va sta la o distanta de canapea astfel incat lumina sa nu bata in ochi. In schimb, daca rolul lampadarului este de a decora si reliefa nuanta si tonul interiorului (culoarea peretilor, a mobilei), atunci abajurul va fi opac si colorat.
 
Abajurul poate fi din hartie, material textil, plastic sau sticla. Daca dorim ceva luxos, acesta poate fi din cristal. Mare atentie la puterea becului in cazul abajurului din hartie sau textil. Daca becul este prea puternic, abajurul ar putea lua foc.
 
Trebuie sa avem grija la proportiile lampadarului. Cu cat bratul este mai lung si abajurul este mai greu, cu atat baza trebuie sa aiba o stabilitate mai mare (sa fie mai grea si sa aiba talpa mai lata), astfel incat lampadarul sa nu se rastoarne. Inaltimea este stabilita in functie de dimensiunile incaperii.
 
Pentru a da o nota suplimentara de eleganta si stil livingului, baza si bratul pot fi cromate sau din lemn nobil.
In magazinele de decoratiuni gasim o gama extrem de variata de lampadare. De la cele clasice, sobre si elegante pana la modelele orientale, budiste, avangardiste, nonconformiste sau chiar futuriste, alegerea ne apartine.
 
Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca lumina lampadarului este importanta atat pentru stilul si decorul incaperii, dar mai ales pentru sanatatea noastra fizica (a ochilor) si mentala.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tapetul la putere Tapetul la putere
Moda decorurilor cu tablouri s-a intors Moda decorurilor cu tablouri s-a intors
Panouri ornamentale Alex Turco by Noblesse Interiors Panouri ornamentale Alex Turco by Noblesse Interiors
Istoria unui suflet intr-un covor din casa ta Istoria unui suflet intr-un covor din casa ta
Cum sa-ti faci singur decoratiunile de Craciun – idei si exemple Cum sa-ti faci singur decoratiunile de Craciun – idei si exemple
Creeaza-ti singur decoratiunile de Craciun, cu  Moment Super Glue UltraGel Creeaza-ti singur decoratiunile de Craciun, cu Moment Super Glue UltraGel

Vezi mai multe articole